Небезпечні селфи для дітей

Anonim

На жаль, та фотографія, до якої ми звикли, відходить у минуле. Зараз у моді селфі так називається автопортрет. Зараз такими фотографіями рясніє весь інтернет, особливо раді намагатися підлітки. Вони фотографують себе в найнесподіваніших місцях, намагаючись зібрати якнайбільше лайків у соціальних мережах. Насправді селфі – це не таке вже й безпечне заняття і батькам потрібно звернути увагу на деякі нюанси.

Навіщо потрібно селфі

Багатьом любителям селфі дуже гріють душу лайки та коментарі під розміщеними в мережі фотографіями. Розберемося, чому люди так люблять себе фотографувати. Причин цьому є кілька.
  1. Вираз індивідуальності. За такими фото інші люди можуть зробити певні висновки про вас, як про особистість.
  2. Популярність. Фотографія для багатьох є інструментом створення образу. Тобто чим цікавіше буде фото і чим більше воно збере лайків, тим про більший успіх можна говорити.
  3. Творчість. Якщо людина в душі сценарист, то її фотографії розглядати весело та цікаво, тут зібрано сюжети драм та комедій. Якщо фото цікаві, то публіка з нетерпінням чекатиме на нову партію.
  4. Потреба у підвищенні самооцінки. Селфі часто викладають люди, у яких знижено самооцінку. Їм украй необхідна потреба у зовнішньому схваленні. Тому такі особи розміщують все більше і більше селфі, намагаючись привернути більшу увагу публіки.
  5. Задоволення. У віртуальному світі кількість лайків та коментарів дозволяє людині відчути, що вона зробила щось дуже важливе.При цьому у фотографа виділяються гормони задоволення, йому добре та радісно. Якщо людина має певний склад натури, можна швидко отримати залежність від интернета.
Любителям екстремальних фотографій незайвим буде нагадати, що фото, зроблені з ризиком для життя, майже ніколи не перемагають у серйозних конкурсах. Це зроблено організаторами спеціально, щоб люди не йшли на бездумний ризик заради перемоги у конкурсі.

Перед тим, як робити якесь незвичайне селфі, слід добре подумати і подбати про свою безпеку.

Чи потрібно переживати батькам

Слід об'єктивно помітити, що селфі роблять не тільки підлітки, а й дорослі і цілком успішні люди. Проте найчастіше цим захопленням таки страждають діти підліткового віку. Часом вони вигадують такі сюжети для зйомок, що волосся стає дибки. Зрозуміло, що батьки переживають та намагаються донести до чад, що це в житті не головне.Але найчастіше такі розмови проходять даремно.

Вже зараз фахівці виділяють три ступені так званого селфі-фанатизму.

  1. Про першу говорять, коли людина щодня робить пару знімків для своєї сторінки в соціальній мережі.
  2. Гостра. Це коли кількість щоденних знімків такого плану більше 5, при цьому робляться він не спонтанно, а продумуються всі деталі.
  3. Хронічна. Знімки цілий день сиплються на сторінки соціальних мереж. Сюжети таких фото продумані та місцями досить небезпечні.

Психологи зауважують, що надто активні любителі селфі можуть надалі стати пацієнтами психіатрів.

Небезпека селфі

Розглядаючи в інтернеті красиві фотографії, мало хто замислюється про їхню небезпеку чи шкоду. Але це доти, доки в новинах не розкажуть, що черговому любителю селфі це захоплення коштувало життя.Прагнучи побити всі рекорди за ступенем небезпеки, підлітки переходять усі межі.

В зону ризику особливо входять юнаки та дівчата, у яких життєвого досвіду мало, але ентузіазму повно. Почуття самозбереження у них спрацьовує ще дуже слабко, тому, як кажуть, море по коліно. Зате вони бачать перед собою простий і безвідмовний спосіб самоствердитись.

Варто пам'ятати, що таке безумство не завжди веде до захоплення оточуючих. Досить часто це закінчується сумно, з болем втрати і сльозами близьких людей.

Велика проблема

Сумно про це говорити, але саме Росія посідає друге місце за кількістю нещасних випадків при спробах зробити селфі. Перше місце вже кілька років посідає Індія. Слід звернути увагу на той факт, що в основному це люди, що впали з висоти.

Того року у Росії розпочато агітаційна робота, спрямовану попередження смертельних випадків. Фахівці розробили пам'ятку, «Роби безпечні селфі», яку зараз активно розповсюджують серед молоді. Найнебезпечнішими способами отримання селфі визнані:

  • За кермом автомобіля;
  • На трасі або на залізничному полотні;
  • Зі зброєю;
  • У водоймах;
  • Поряд із високовольтними лініями;
  • Поруч із дикими тваринами.

Фахівці раджу батькам контролювати життя дітей у соціальних мережах. Для цього варто просто зайти на сторінку дитини та проаналізувати викладені ним фотографії. Якщо є якісь знімки з наведеного вище списку, то з підлітком потрібно довірливо поговорити. Зробити це потрібно якнайшвидше, поки не пізно.

Пам'ятка батькам

Якщо ваша дитина надто багато значення надає селфі, то слід задуматися. Психологи склали пам'ятку для таких батьків.

  1. Задумайтеся, чи достатньо часу ви приділяєте своїй дитині.Досить часто брак уваги з боку батьків, діти компенсують сидінням у соціальних мережах, комп'ютерними іграми та власними фотографіями. У такий спосіб діти намагаються привернути до себе увагу. Цілком можливо, що любов до селфі пропаде, як тільки ви приділятимете чаду більше часу.
  2. Поговоріть до душі з дитиною про те, чи є у нього справжні друзі. Потрібно допомогти зрозуміти підлітку, що віртуальні друзі – це просто ілюзія. Навряд чи вони примчать на виручку, якщо в цьому буде потреба.
  3. Цілком можливо, що ваша дитина живе у світі власних фантазій. Це особливо притаманне дітям, котрі захоплені комп'ютерними іграми. Вони думають, що як і в грі, кожній людині є кілька життів. Завдання дорослих доступно і вчасно пояснити дитині, що життя всього одне і його потрібно берегти.
  4. У сучасному світі багато людей, як діти, так і дорослі, не в змозі оцінити реальну небезпеку. Вам варто пояснити дитині, що селфі із сусідською кішечкою чи собачкою – це зовсім не те, що фотографія з левом у зоопарку.
  5. Деякі підлітки вважають екстремальні селфі чимось героїчним. Потрібно донести підлітку, що в цьому нічого мужнього, а тим більше героїчного немає. Все це небезпечно і безглуздо.
Але перш за все батьки повинні пам'ятати, що взірцем для наслідування є сім'я. Тому важливо, щоб тато і мама правильно поводилися не лише у реальному житті, а й у віртуальному. Щоб навчити дітей безпечно користуватися соціальними мережами, слід почати з себе.