Популярні програми стежать за своїми користувачами

Anonim

Згідно з дослідженнями агентств Talal Haj Bakry і Tommy Mysk, ряд додатків на операційній системі iOS запитують доступ до буфера обміну при кожному запуску, після чого копіюють дані. Куди далі надсилають цю інформацію – невідомо. При цьому дозвіл користувача на такі дії не потрібний.

Вразливість у системі безпеки

Якщо ви користуєтеся універсальним буфером обміну з вашим комп'ютером, то всі встановлені програми теж отримують доступ до всієї скопійованої на нього інформації. Куди далі відправляються отримані дані, залишається невідомим.

Найчастіше в буфері знаходяться малозначні дані. Але буває, що користувачі копіюють і конфіденційну інформацію.

Так у буфері обміну можуть бути паролі від соціальних мереж та месенджерів, банківських додатків, різних акаунтів. Деякі зберігають коди авторизації, номери банківських карток і навіть паспортні дані. Тобто отримані відомості можуть бути використані як для стеження за людиною, так і для реалізації шахрайських схем.

Які програми небезпечні

Список таких програм досить солідний. Позначимо лише найпоширеніші програми та ігри.

  • TikTok;
  • Viber;
  • Weibo;
  • PUBG Mobile;
  • Plants vs. Zombies Heroes;
  • Fruit Ninja;
  • Russia Today та інші.

Ніяких пояснень від компанії Apple поки що не було. Саме тому до прояснення ситуації ці програми краще не запускати.

Якщо ж програми дуже необхідні, то встановіть один із доступних в App Store буфер обміну з віджетом і намагайтеся попередньо перевіряти, що у вас скопійовано перед запуском того ж Viber або TikTok.

Експерти звертають увагу на те, що йдеться виключно про текстові дані. Хоча доступ до pdf-файлів або фотографій програми також мають, але зчитувати інформацію з них вони не можуть.