Смартфони з камерами 48

Anonim

В останні пару років виробники смартфонів роблять ставку на камери. Якщо проаналізувати нові моделі девайсів, то можна побачити, що поступово кількість мегапікселів стає більшою. Якщо ще 5 років тому цифра 10 Мп здавалася чимось фантастичним, то зараз можна зустріти телефони з фотоматрицею на 48, 64 і навіть, диво, 108 Мп. Якщо розглядати з погляду теорії, це критерії професійного устаткування. Однак на практиці не все так гарно, такі цифри – це просто маркетинговий хід, який дозволяє підвищити попит на гаджети.

Гонка мегапікселів

Активна «перегонка мегапікселів» стартувала у 2019 році. Саме в тому році на ринку з'явився Redmi Note 7 із камерою на 48 Мп. Майже відразу компанія Sony випустила телефон з фотоматрицею на 48 Мп. Але тут відчутна різниця: Redmi Note 7 використовує камеру Samsung ISOCELL Bright S5KGM1, а Sony - свій IMX586. Звичайно, осторонь цього негласного змагання не залишилися гаджети Samsung, вони випускають смартфони з лінзою на 64 Мп, а після і на 108 Мп.

Але реальність така, що всі пристрої з роздільною здатністю 48 Мп і більше за замовчуванням роблять фотографії 12 Мп. Для матриць на 64 і 108 Мп ситуація трохи інша, вони роблять фотографії у форматі 16 і 27 Мп відповідно.

Де обман

Бажання виробників смартфонів зробити мобільну фотографію кращою – це справа похвальна.Навіть ідея з використанням великої кількості мегапікселів має право на життя. То в чому ж тоді проблема? Чому користувачі досі не отримують знімки, які можна порівняти з фотографіями, зробленими на професійному обладнанні? Адже, за ідеєю, якість знімків має бути в 4 вище, порівняно з камерами на 12 -27 Мп.

Відповідь на це питання не зовсім проста, але простому обивателю суть зрозуміти можна. На якість знімка впливає програмне забезпечення та лінзи, останні особливо. Крім того, вплив має і сама структура 48, 64 або 108 Мп матриць.

Розглянемо як приклад смартфон Redmi Note 7. Роздільна здатність камери у цієї моделі становить 48 Мп, але власники девайсу не помічають великої різниці між фотографіями, зробленими на цей пристрій, і знімками, зробленими на інші смартфони, з меншою кількістю мегапікселів.

Справа в тому, що лінза Samsung S5KGM1 використовує особливий фільтр Quad Bayer.Він покриває 4 субпікселі одним кольоровим осередком. Саме через це при зйомці в максимально можливій якості не можна отримати роздільну здатність 48 Мп. У стандартному форматі така камера знімає з роздільною здатністю 12 Мп, а розмір пікселів - 1.6 мкм. Це тільки знижує шум і дещо підвищує світлочутливість в умовах поганого освітлення.

Пояснимо це простою мовою. Коли дві картинки зливаються в одну, отримати максимальну роздільну здатність просто неможливо. Щоб отримати максимальну якість знімка, яке обіцяє виробник мобільного пристрою, лінза камери повинна мати роздільну здатність об'єктива від 625 пар ліній на 1 міліметр. Компанії, які випускають бюджетні моделі смартфонів, не використовують цю технологію, оскільки це дуже дорого.

Така ж ситуація і з лінзами на 64 і 108 Мп. Розкрити максимальний потенціал камери проблематично, оскільки потрібні дорогі лінзи та якісне програмне забезпечення. Це значно підвищить витрати на виробництво і, відповідно, зросте ціна мобільного пристрою.

Робити знімки в максимально можливій роздільній здатності без об'єднання пікселів 4-в-1 можна після ручних налаштувань камери. Але при цьому більшість користувачів гаджетів не вносять жодних змін до базових параметрів камери.

На які хитрощі йдуть виробники

Деякі компанії, що випускають смартфони, просто збільшують датчик зображення. Далі на «вільну площу», що з'явилася, картинки додають додаткові пікселі. Це дозволяє створити ілюзію покращення якості фотографій.

Розумні маркетологи розповідають, що ви отримаєте якість фотографій у рази краще, спираючись виключно на дозвіл сенсорів. При цьому вони забувають згадати про програмне забезпечення, якість лінз і структуру сенсорів. Цим вони вводять користувачів в оману, а оскільки більшість людей не вникають особливо мобільних фотомодулів, вони просто вірять красивим казкам. Без сумніву, згодом люди стануть підкованішими в таких питаннях, але тоді маркетологи розповідатимуть нам казки вже іншого характеру.

Також слід розуміти, що мегапікселі не дуже впливають на якість фотографій та відео, знятих на смартфон. Насамперед потрібно звертати увагу на лінзи та ПЗ, встановлені виробником. Маркетологи вводять користувачів в оману, запевняючи, що роздільна здатність сенсора 64 або 108 Мп дозволить робити знімки неймовірної якості.

Підсумовуючи все вищенаписане, можна зробити такий висновок: зараз 48-мегапіксельний сенсор у нефлагманських смартфонах є виключно маркетинговим прийомом, якого в більшості випадків слід уникати. Краще віддавати перевагу пристроям зі стандартними камерами.