У Росії повернулися до платної реєстрації всіх мобільних

Anonim

В Росії введуть обов'язкову реєстрацію мобільних телефонів за IMEI. Наразі новий законопроект проходить узгодження в адміністрації президента. Очікується, що процедура буде платною лише для нових пристроїв, у тому числі й для тих, що громадяни ввезли до країни самостійно. Такий крок спрямований на боротьбу з крадіжками мобільних пристроїв та дозволяє обмежити непрямі поставки смартфонів, що на руку офіційним дистриб'юторам. Нововведення планується в середині 2021 року.

Як буде проходити реєстрація

Платна реєстрація всіх мобільних пристроїв, які працюють у мережах мобільних операторів по IMEI, може розпочатися в Росії вже з середини літа 2021 року. Наразі відповідний законопроект проходить фінальне погодження адміністрації президента, після чого його внесуть на розгляд до Держдуми.

Цей документ активно обговорюється ще з початку 2019 року. Очікується, що реєструвати смартфони міжнародним ідентифікатором мобільного обладнання зобов'яжуть імпортерів, до яких віднесуть і громадян, які купили смартфони за кордоном самостійно.

Порядок реєстрації та розмір оплати буде встановлено урядом. Раніше йшлося про те, що така плата буде не більше ніж 100 рублів. У новому законопроекті низка вимог була пом'якшена.

  1. Ті мобільні пристрої, якими користуються в Росії на момент набрання чинності документом, можна зареєструвати абсолютно безкоштовно.
  2. Під дію Закону не потрапляють смартфони та інші мобільні пристрої з сім-картами, що були закуплені для муніципальних та державних потреб

Пристрої, які не будуть зареєстровані за встановленим зразком або матимуть некоректний номер, можуть бути заблоковані оператором.

Пропозиція Мінкомзв'язку

Закріпити поняття IMEI законодавчо пропонує і Мінкомзв'язку, змінивши законопроект про дистанційний продаж сім-карток. Це Міністерство хоче наділити абонентів правом самостійно вносити номер до Єдиної системи ідентифікації та аутентифікації ще під час реєстрації. Це дозволить підтвердити, що ваш мобільний пристрій, якщо він буде викрадено або втрачено, а також дистанційно заблокувати його.

Хто вестиме базу

Планується, що вести базу даних IMEI буде підвідомчий Росзв'язку Центральний науково-дослідний інститут системи зв'язку та управління (ЦНДІС).Обмін даними у тестовому режимі з ЦНДІС вітчизняні оператори «Мегафон», «Вимпелком» та Tele2 розпочали ще у листопаді 2019 року. Загалом така ініціатива дозволить зробити ринок смартфонів прозорішими, вважає керівництво компанії Tele2. Цей оператор визнав результати тестування успішними, але зауважив, що реалізація законопроекту вимагатиме чималих витрат на закупівлю спеціального обладнання та ліцензій на софт.

У компанії «Мегафон» поки важко оцінити можливі витрати, оскільки поки немає точного розуміння механізму роботи системи. МТС загалом позитивно оцінює законопроект, але зазначає, що поки що провести повноцінний пілотний проект і на його підставі оцінити витрати важко. У «Вимпелкомі» від коментарів поки що відмовилися.

А що говорять виробники та продавці

Виробники смартфонів, як і продавці загалом не проти цієї ініціативи, але вони зазначають, що такий крок ефективніший у тих країнах, де зроблений особливий наголос на запобіганні крадіжкам смартфонів.Офіційний представник Асоціації торгових компаній та товаровиробників електропобутової та комп'ютерної техніки (об'єднує Apple, Samsung, Philips, LG та інших виробників) Антон Гуськов каже, що новий законопроект спрямований на підтримку правопорядку в країні, а отже, вводити плату за реєстрацію смартфонів не варто. Що й логічно, адже правопорядок громадяни вже сплачують із податків. На думку А.Гуськова, якщо планується все-таки запровадити такий платіж, то це потрібно закріпити у Податковому кодексі.