Як стільникові оператори контролюватимуть карантин та самоізоляцію своїх абонентів

Anonim
Російський прем'єр Михайло Мішустін дав доручення посилити контроль за людьми, які перебувають на самоізоляції або карантині. До цієї категорії належать люди, які повернулися з-за кордону, а також особи, що контактували з ними, і всі ті, хто лікує коронавірус вдома. Порушникам будуть надходити смс-повідомлення про порушення правил карантину, далі дані цих людей будуть автоматично передані до низки інстанцій.

Як стежитимуть за порушниками карантину

Журналістам стали відомі деталі цього проекту. Для контролю за дотриманням карантину буде впроваджено двофакторну модель спостереження. Основою стануть геолокаційні дані, які оператори зв'язку отримують з мобільних пристроїв своїх абонентів.

Раніше йшлося про те, що виявляти порушення допоможуть відеокамери, встановлені в містах. Але фахівці кажуть, що цього замало.

Зараз йдеться про запуск розумної системи збору інформації про громадян, які повертаються до Росії з інших країн. Через портал Держпослуг до проходження паспортного контролю на кордоні потрібно буде заповнити спеціальну форму, надавши інформацію про себе. Тут же має бути зазначена адреса, де людина перебуватиме в період карантину.

Далі за допомогою операторів зв'язку контролюватиметься перебування громадянина, що приїхав до країни, за вказаною адресою.

Кому прийдуть попереджувальні СМС

Якщо росіянин, який перебуває на карантині, залишить вказане в документі місце проживання, то йому прийде смс-повідомлення. Там буде сказано, що інформацію про факт порушення буде передано до МВС та Росспоживнагляду.

За порушення карантину передбачено кримінальне покарання. Порушник сплатить штраф до 700 тисяч рублів. Також передбачено покарання у вигляді двох років примусових робіт або позбавлення волі на такий самий строк.

Якщо через порушника виник ризик масового зараження громадян або через його дії померла людина, то стягується штраф 2 млн. рублів. Також може бути покарання у вигляді примусових робіт строком на 5 років або позбавлення склепіння на такий самий термін.

Інші методи контролю карантину

Також може застосовуватися розпізнавання осіб за допомогою камер, але це необхідно для вторинної ідентифікації. Так контролюватимуть тих людей, які вийдуть із дому без мобільного телефону.Додатково можна контролювати осіб на карантині та за допомогою камер, встановлених у під'їздах.

Дані з камер збиратимуться та оброблятимуться державною інформаційною системою. Далі інформація передаватиметься відповідним відомствам.

Чи законно це

За словами джерела РБК, яке близьке до одного з великих російських мобільних операторів, зараз ці компанії можуть надавати незнеособлені геодані користувачів лише за рішенням суду. Інакше це суперечить законодавству. За словами іншого співрозмовника, близького до учасника ринку, щоб не порушувати таємницю зв'язку, операторам попередньо потрібно буде отримати згоду абонента на обробку персональних даних.
Представники МТС, Мегафона та Білайн поки що утрималися від коментарів. Як здійснюватиметься контроль за людьми на карантині, покаже лише час.