РосТест Айфон

Anonim

Під час придбання новенького iPhone важливо звертати увагу не тільки на його технічні характеристики, а й на тип сертифікації. Саме цей фактор безпосередньо впливає на якість та працездатність гаджета.

На сьогоднішній момент на ринку представлено ряд індексів для позначення різновиду сертифікації телефонів, головні з них – це Ростест та Євротест. У чому різниця між цими двома поняттями, що таке Ростест Айфон і який індекс краще віддати перевагу споживачеві? Про це у сьогоднішній статті.

Ростест Айфон – що це означає

Перед продажем на ринку Росії вся електроніка повинна пройти ревізію на відповідність технічним стандартам і нормам безпеки нашої країни – Ростест.Даний тип сертифікації смартфонів підтвердить, наприклад, що гаджет підтримує взаємодію з усіма російськими операторами зв'язку, а вилка блоку зарядки відповідає характеристикам, які прийняті в РФ.

iPhone з позначкою Ростест (РСТ) – пристрої бренду Apple, спеціально розроблені для експлуатації в Російській Федерації та законно ввезені зі сплатою всіх податків, з відрахуваннями на ревізію. Також РСТ підтвердить, що функціонал смартфонів відповідає параметрам, які вказав виробник. Такі продукти реалізуються та обслуговуються відповідно до норм законодавства, а тому у разі виникнення поломки гаджет можна відремонтувати в сервісному центрі безкоштовно, за гарантійними умовами.

У офіційних дилерів продукція Apple реалізується за тією вартістю, яка рекомендована самим виробником. Але ціна проходження сертифікації та податків, що випливають, спочатку закладена в реалізаційну вартість Айфонів.Тому підсумковий цінник «білих» пристроїв здебільшого вище, ніж у так званих «сірих» апаратів.

Переваги iPhone Ростест

Переваг у Айфон РСТ багато, ось основні з них:

  1. Справжність – це головне, що підтверджує індекс сертифікації, нанесений на упаковку гаджета. Він означає, що апарат справді виробили на заводі Apple, легально ввезений на територію РФ, відповідає всім заявленим параметрам, не є підробкою з Китаю і не піддавався процесу відновлення.
  2. Підтримка всіх операторів зв'язку - крім того, що смартфон є справжнім, цей індекс означає, що дана модель підтримує частоти всіх стільникових операторів РФ, і несправностей при підключенні до мережі не виникне. Оснащення мобільних провайдерів має підтримку заявленого для російського ринку функціоналу телефону та гарантує його повну працездатність.

  3. Обслуговування за гарантією - важливий плюс Айфон Ростест. Гарантійний період дорівнює 2 рокам, про не один, як для «сірих» пристроїв. Крім того, неадаптовані гаджети можуть мати істотні відмінності: окремі запчастини не поставляються в сервісні центри РФ. Хоча всесвітня гарантія Apple на європейські смартфони також поширюється, низка сервісних центрів у ремонті за гарантією відмовить, якщо на пристрої немає маркування РСТ. У американських та канадських гаджетів також можуть виникнути проблеми з ремонтом за гарантією. Відповідно до правил Apple гарантія поширюється виключно на регіони реалізації. РФ зараховується до європейського регіону, тому апарати з Азії та США матимуть проблеми із сервісним обслуговуванням.

Недоліки iPhone Ростест

Крім безперечних плюсів Айфонов Ростест, є у таких пристроїв і свої дві головні недоліки:

  1. Вартість – основний мінус сертифікованих гаджетів з індексом РСТ. Вартість таких смартфонів приблизно на 15-20% вище, ніж у сірих апаратів, які реалізуються в неофіційних торгових точках електроніки від Apple. Причина такого розриву в ціні проста – мито, інші податки та збори, які сплачуються за легальне ввезення телефонів. Так як вартість кожного iPhone і так маленькою не назвати, то переплата буде дуже суттєвою.
  2. Якість матеріалів нижче – також можна назвати суттєвим мінусом, але переконливих доказів такого підтвердження немає. Власники Айфонов вважають, що пристрої з індексом РСТ гірші, ніж їхні побратими з Америки та Канади через менш якісні матеріали виготовлення. Насправді, природно, такого не може бути, тому що крім індексу РСТ на таких гаджетах стоїть і європейський індекс відповідності CE.Можна припустити, що такі міркування виникли через класичні «недуги» iPhone перших партій.

"
Плюси та мінуси 100% оригінальна продукція. Підтримка всіх стільникових операторів РФ. Гарантійне обслуговування 2 роки. Вища вартість, порівняно із сірими апаратами. Трохи нижче за якість матеріалів (на думку деяких власників). Припущення підтверджень немає."

Ростест і Євротест – у чому різниця

Ростестом і Євротестом називається порядок здійснення ревізії продукції, що виготовляється або ввозиться в РФ і Європу відповідно. Критерії ревізії та необхідний для працездатності гаджетів функціонал у різних державах різниться, відповідно до особливостей мереж та інших характеристик. Тому для кожної держави Apple випускає різні моделі Айфонов.

Апарати РСТ і CE можуть відрізнятися за такими важливими факторами:

  1. Зарядний пристрій. Європейські електричні розетки за своєю формою і габаритами відрізняються від російських, а тому і вилки в адаптерах для смартфонів, призначених для продажу в РФ і, наприклад, у Франції, можуть відрізнятися. Для побутового споживача це означає, що зарядний пристрій, що в комплекті з мобільним пристроєм CE, може не підходити до розетки. У такому випадку необхідно придбати іншу зарядку або перехідник для неї.
  2. Наявність гарантійних зобов'язань. Не в кожній ситуації на Айфон, який був нелегально ввезений з країн Європи або США, буде поширюватися гарантія від виробника.
  3. Тривалість сервісного обслуговування. Кожен смартфон з індексом РСТ може бути відремонтовано за гарантією протягом 2 років після придбання.Навіть якщо такий сервіс і буде розповсюджений на конкретну модель iPhone, то період сервісного обслуговування все одно буде менше вдвічі – 1 рік.
  4. Ціна реалізації. Усі гаджети Євротест, як правило, ввозяться без сплати податкових зборів та мит, а тому і вартість таких моделей суттєво нижча, ніж у сертифікованих апаратів.

Айфон Ростест чи Євротест – що краще

З усього вищесказаного можна зробити висновки, що функціонал і якість смартфонів РСТ і CE ніяких відмінностей не мають. 2 роки, наявність російськомовної документації в коробці, але і, як не сумно, вищу ціну. Аналогічні мобільні гаджети з індексом CE мають меншу на 1 рік гарантію, нижчу ціну, але і є ймовірність того, що їх зарядні пристрої не підійдуть до російських розеток. Крім того, при покупці Айфона CE є великий ризик потрапити на шахрая, з РСТ такого не буде.

Природно, що експерти рекомендують придбання пристрою з сертифікацією РСТ.

Як визначити – РСТ Айфон чи ні

Все смартфони від бренду Apple, які реалізуються в офіційних стільникових магазинах РФ, мають сертифікацію Ростест. Перша ознака того, що пристрій проходило процес ревізії - це наявність абревіатур РСТ або EAC на зворотному боці коробки телефону.

Проте наклейку нескладно підробити. І коли споживач купує гаджет з рук або в неофіційному магазині, не зайвою буде перевірка коду моделі в налаштуваннях мобільного апарату. Ті смартфони, які призначені для російського ринку, знаходять належне маркування від бренду-виробника. Код телефону є на наклейці упаковки (верхній лівий кут) та властивостях самого гаджета. Цей код зображується, наприклад, у такому вигляді: «ME432RU/A».

Номер з наклейки повинен збігатися з номером у налаштуваннях смартфона і мати перед знаком «/» буквений ідентифікатор RR, RP, RS, RM або RU (як у прикладі). Пристрої з подібними маркуваннями однозначно проходили ревізію Ростест.

Модель пристрою Індекс РСТ Індекс «сірої» моделі-аналогу
Айфон 7 А1778

А1784

А1779, А1785 - смартфони для японського ринку. Звук затвора в камері не деактивується. Не взаємодіють із платіжними терміналами РФ.

А1660, А1661 - також японські моделі. Оснащені більш швидким LTE-модулем (на 25% швидше працюють).

Айфон SE А1723

А1724

А1662 – призначений для ринку Америки. LTE-модуль буде взаємодіяти тільки з деякими стільниковими операторами РФ і не у всіх регіонах країни.
Айфон 6S, 6S Plus А1687

А1688

А1633, А1634, А1699, А1700 – призначені для американського та азіатського ринку. Взаємодіють із Сім-картами російських операторів, але підтримуються не всі частоти.