Зростання цін на мобільний зв'язок 2020: чому подорожчають тарифи

Anonim

Мобільний зв'язок у Росії може подорожчати відразу на 20%, у тому випадку, якщо держава не надасть підтримки операторам. Про це повідомили представники робочої групи Російського союзу промисловців та підприємців із зв'язку та інформаційних технологій. Це пов'язано з вимогою держави забезпечити безкоштовний доступ до деяких соціально значущих інтернет-ресурсів.

Вимоги держави

Тарифи неминуче зростуть через вимогу держави забезпечити безкоштовний доступ до низки соціально значимих сайтів. До таких ресурсів належать сайти регіональних та федеральних органів влади та портал держпослуг.

За дорученням президента країни, доступ до таких сайтів мобільні оператори мають надати вже до 1 червня 2020 року. За оцінкою самих компаній, їх фінансові втрати від такого нововведення можуть доходити до 150 млрд. рублів щорічно.

Представники Ростелекому заявили, що витрати понесуть не тільки стільникові оператори, а й багато інтернет-майданчиків. Це пов'язано з тим, що виникнуть додаткові витрати на сервери та збільшаться платежі за трафік. Аналітики вважають, що всі ці витрати будуть переведені на абонентів, за рахунок чого зв'язок і подорожчає.

Чи є вихід

Журналістам стало відомо, що стільникові оператори запропонували державі компенсувати їх витрати на забезпечення безкоштовного доступу до соціальних сайтів. Це дозволить не підвищувати вартість послуг мобільного зв'язку та інтернету. Крім того, державі було запропоновано розглянути варіант податкових пільг для компаній або використовувати відрахування.

Зазначається, що Мінкомзв'язку трохи раніше виступав проти компенсацій стільниковим операторам, у зв'язку із забезпеченням безкоштовного доступу до соціальних ресурсів. Як зараз відреагують представники міністерства на пропозицію, поки що не відомо.