Як перевірити ємність акумулятора телефону на Андроїді

Anonim

При виборі смартфона однією з головних характеристик стає автономність. Кожна людина зацікавлена ​​в тому, щоб мобільний пристрій працював якомога довше. Головним параметром, що впливає на автономність, є ємність акумулятора.

Що таке ємність акумулятора

Цей параметр вимірюється в міліампер-годинниках (мАч/mAh). 1 мАч - це електричний заряд, що проходить через поперечний переріз провідника за 1 годину при силі струму 1 Ампер. Одиниця є несистемною, тому використовується виключно для вимірювання ємності акумуляторів.Таким чином, кількість міліампер-годин показує, як довго батарейка зможе живити смартфон.

Об'єм акумулятора – не єдина характеристика, яка впливає на тривалість роботи мобільного пристрою. Але те, на скільки мАг розрахована батарейка, скаже багато про смартфон.

Станом на 2020 рік оптимальним є обсяг 3500-4000 мАг. Як показують тести, такої ємності вистачає на те, щоби користуватися смартфоном у звичайному режимі півтора-два дні. Зрозуміло, якщо постійно здійснювати дзвінки, грати в ігри та користуватися GPS, батарейка сяде швидше, ніж заявляє виробник.

Також при виборі смартфона не зайвим буде звернути увагу на тип акумулятора. Зараз на ринку переважають літій-полімерні та літій-іонні АКБ. Перший тип має порівняно низьку енергоємність, легку масу і вбудований захист від витоку електролітів. Звичайно, це впливає на вартість комплектуючого.

Літій-іонні батареї встановлюються набагато частіше. Це зумовлено їхньою дешевизною. Але за економію коштів доводиться платити тим, що такий акумулятор є більш важким і схильний до ризику витоку електролітів. Натомість у нього вища енергоємність. Тому вибирати тип батарейки потрібно, виходячи з власних уподобань.

Що впливає на тривалість роботи смартфона

Ємність акумулятора – важливий і, мабуть, головний показник, але далеко не єдиний з тих, які визначають час роботи пристрою від заряду. Крім об'єму батареї на автономність впливатимуть такі фактори:

  • Якість комплектуючих, які використовувалися при виготовленні АКБ.
  • Тип матриці, діагональ і роздільна здатність дисплея.
  • Енергоефективність процесора.
  • Кількість програм та сервісів, що працюють у фоні.
  • Зношеність батарейки.

Пройдемося по кожному позначеному пункту. Перший практично на всіх смартфонах є ідентичним. Тобто, купуючи мобільний пристрій, ви майже на 100% можете впевнені, що його акумулятор зроблений з якісних матеріалів. Виняток становлять «підвальні» фірми, що випускають підробки відомих моделей смартфонів.

Другий параметр є дуже важливим, але при цьому його несправедливо обходять стороною. По-перше, слід зазначити існування двох основних типів матриць смартфона:

  • AMOLED (OLED, Super AMOLED та інші варіації).
  • IPS.

АМОЛЕД-матриці менше впливають на акумулятор, на відміну від панелей IPS.Це типом роботи підсвічування. У випадку AMOLED кожен піксель підсвічується окремо, а на IPS-матрицях використовується загальне підсвічування. АМОЛЕД-екрани дорожчі у виробництві, тому вони, як правило, використовуються в моделях вищого цінового сегменту та в рідкісних бюджетних смартфонах.

Переходимо до третього параметра. Це енергоефективність процесора. Даний параметр залежить від багатьох складових під час розробки чіпсетів, але все частіше користувачі звертають увагу на розмір техпроцесу. Чим він менший, тим довше триматиметься заряд акумулятора. Але свою частку енергії «зжере» процесор із високою тактовою частотою та великою кількістю ядер. Цей факт теж необхідно враховувати.

Решта параметрів залежить від того, як людина користується смартфоном. Якщо в нього постійно включені GPS, Bluetooth, Wi-Fi та інші сервіси, батарейка буде сідати досить швидко. А сильні навантаження вплинуть на зношеність акумулятора.Це неминучий процес, який відбувається у всіх користувачів без винятку. Тож не варто брати уживані пристрої у спробах заощадити. Вони з високою ймовірністю будуть мати акумулятор, який підлягає утилізації.

Як дізнатися ємність акумулятора телефону

Як би там не було, ніяк не вдасться обійти стороною об'єм вбудованої в смартфон батареї. Це головний фактор, що визначає автономність пристрою. Якщо ви не знаєте, яку ємність має АКБ пристрою, уважно вивчіть інструкцію або коробку продукту. Там завжди цей параметр вказується серед перших. Якщо ви тільки збираєтеся придбати смартфон, знайте, що ємність акумулятора завжди представлена ​​в основних характеристиках.

Припустимо, вам не вдалося отримати інформацію щодо того, на яку кількість міліампер-годин розрахована батарея смартфона. У такому разі можна завантажити програму AIDA64

Відкрити програму та вибрати пункт «Батарея». У цьому розділі вказується початковий об'єм акумулятора.

Окремі несумлінні виробники часто обманюють покупців, вказуючи на характеристики неправильний об'єм батарейки. Вивести продавця на «чисту воду» допоможе все та ж програма AIDA64. Якщо вас обдурили, ви обов'язково дізнаєтесь про це. Але, купуючи смартфон перевіреної фірми, будь вона навіть з Китаю, з високою ймовірністю ви не зіткнетеся з обманом.

Як швидко батарея смартфона зношується

Початок зносу акумулятора починається з того моменту, як ви вперше включили смартфон. Поступово питома ємність виснажуватиметься, що призведе до скорочення часу роботи пристрою у півтора-два рази проти початковими показателями.

Те, через скільки батарея стане зношеною до критичних значень, залежатиме від користування смартфоном. Якщо ви дотримуєтеся запобіжних заходів, зниження ємності акумулятора не дасть про себе знати протягом 1-2 років. В іншому випадку вже через кілька місяців користування мобільним пристроєм ви почнете розуміти, що батарейка не справляється зі своїми обов'язками.

При виникненні проблеми виснаження акумулятора, потрібно задуматися про його заміну або купівлю нового смартфона. Це єдиний спосіб, що дозволяє виправити ситуацію, що склалася. А для того, щоб зрозуміти, чи потрібно змінювати гаджет чи батарейку, рекомендується виконати перевірку стану АКБ. Про те, як це зробити, поговоримо далі.

Як перевірити акумулятор телефону мультиметром

Цей метод перевірки затребуваний у ситуації, коли смартфон має знімний акумулятор. В іншому випадку визначити стан батарейки не вийде.

Тепер поговоримо безпосередньо про мультиметр. Це досить простий у роботі інструмент, який продається у багатьох магазинах. Використовувати його можна навіть у тому випадку, якщо раніше ви не мали досвіду взаємодії зі складною електронікою.

Перевірка виконується так:

  1. Вийняти акумулятор зі смартфона.
  2. На мультиметрі встановити діапазон від 10 до 20 В.
  3. Доторкнутися щипцями приладу до телефонної батареї (не переплутайте «+» та «-»).
  4. Записати показання, які будуть виведені на дисплей.

При вимірюванні мультиметром на екрані з'являється питома напруга. Якщо показник нижче 3, 7, батарея почала помітно зношуватися. Виконувати заміну потрібно при досягненні показника 2, 7 В і нижче.

Як перевірити стан акумулятора на Андроїді за допомогою USB-тестера

У випадку, коли ваш смартфон має незнімну батарейку (так відбувається найчастіше), можна забути про використання мультиметра. Допоможе інший прилад USB-тестер. Він є дешевим і продається скрізь від роздрібних магазинів електроніки до AliExpress.

Для взаємодії зі смартфоном та отримання необхідної інформації потрібно:

  1. Розрядити девайс до 0%.
  2. Підключити тестер до пристрою через USB.
  3. Тестер підключити до джерела живлення (розетки).
  4. Дочекатися закінчення зарядки.

Як тільки буде виконано операцію, на екрані тестера має з'явитися позначка 100% і показник сили струму – 0 А. Також на дисплеї з'являється номінальна ємність акумулятора. Це кількість струму, що надійшла в батарейку до того моменту, поки не включився обмежувач.

Показник напевно відрізнятиметься від того, що заявлено виробником. Якщо різниця становить 30-50%, варто замислитися про заміну акумулятора. Ігнорування цієї вимоги може призвести до повного виходу батареї з ладу і, можливо, мікровибуху АКБ, який стане небезпечним для користувача.

Як дізнатися про стан батареї на Андроїд через мобільні програми

Тестер і мультиметр – це пристрої, які не йдуть у комплекті зі смартфоном. Їх потрібно купувати окремо, витрачаючи зайві гроші та час. У випадку, коли дізнатися ємність акумулятора потрібно тут і зараз, можна скористатися спеціальним додатком.

Найпопулярніші програми для перевірки обсягу АКБ:

Ampere.

3C Battery Monitor Widget.

GSam Battery Monitor.

Всі додатки працюють за схожим принципом. ПЗ виконує перевірку, в ході якої може знадобитися розрядити смартфон і відновити енергію. У результаті відображається стан акумулятора. Якщо воно досягло критичної позначки, програма порадить замінити батарейку або купити новий смартфон.

Як перевірити знос батареї на телефоні за допомогою зарядного пристрою

Найпростіший спосіб перевірки – скористатися зарядним пристроєм. Але для того, щоб отримати достовірну інформацію, вам доведеться згадати, скільки часу витрачалося на повний заряд акумулятора. Якщо цей параметр вказаний у характеристиках пристрою або ви запам'ятали його, поставте смартфон на зарядку і засікайте, скільки на це знадобиться хвилин/годин. Якщо підсумковий показник значно відрізняється від того, що було на початку користування девайсом, батарея зношена.

Як продовжити термін експлуатації акумулятора

У сьогоднішньому матеріалі ми неодноразово говорили про те, що батарейка смартфона може прослужити довгий час, якщо дотримуватися правил використання та запобіжних заходів. Що це за поради і як не варто взаємодіяти з мобільним пристроєм? Зараз відповімо.

Запитання експерту Чи завжди потрібно заряджати батарею на 100%?

Так, це бажано. Цей фактор впливає на показник зношеності акумулятора. Щоправда, що не можна залишати смартфон заряджатися на ніч?

Ні, це міф. Будь-який смартфон блокує надходження енергії при досягненні показника 100% заряду. Тож переживати не варто. Для заряджання потрібно використовувати тільки оригінальні прилади?

Ні, це не вплине на знос вашого акумулятора. Але, можливо, з неоригінальною зарядкою піде більше часу на поповнення енергії. Що тоді найбільше впливає на зношування акумулятора?

На цей показник впливають абсолютно всі процеси, що розряджають та заряджають телефон. Чим частіше цикли заряджання, тим швидше батарея втратить свою номінальну ємність. Що порадите для тривалої служби акумулятора?

По-перше, потрібно якомога рідше грати в ігри та користуватися сервісами, що розряджають акумулятор. Це дозволить скоротити кількість циклів батареї. По-друге, слід проводити «профілактичні роботи». Вони полягають у тому, що смартфон хоча б раз на місяць повністю розряджається, а потім заряджається до 100%.

Правила утилізації відпрацьованих елементів

Акумулятори смартфона належать до другого класу небезпеки. Це означає, що їх не можна викидати разом із звичайним сміттям, яке ви виносите щодня.

Не рекомендується займатися самостійною утилізацією компонента.Слід звернутися до комунальної служби чи будь-якої іншої компанії, яка приймає відходи другого класу небезпеки. Також акумулятори приймають деякі заводи. Теоретично за них можна навіть отримати невелику суму грошей.