Як почистити телефон від сміття та непотрібних файлів

Anonim

З часом власники гаджетів починають помічати, що їх пристрій починає працювати повільніше, а батарея розряджається швидше. Ці проблеми безпосередньо пов'язані із завантаженістю системи, яка впливає на якість функціонування апарату.

Навіщо чистити смартфон

Чим більше сміття на телефоні, тим повільніше він працюватиме. Наприклад, користувач давно не чистив оперативну пам'ять та внутрішнє сховище. У такому випадку багато ігор довго запускатимуться і працюватимуть з постійними лагами і підвисаннями.

Другий момент – пам'ять. Внутрішнє сміття займає багато місця, тому не вдається встановити потрібну програму або гру, а також завантажити великий файл. Єдиний вихід – очищення телефону від сміття.

Крім того, наявність сміття впливає на автономність смартфона. Коли в оперативній пам'яті є багато процесів, вони сильно навантажують батарейку. Апарат сідає вже до обіду, а подальше використання можливе тільки разом із повербанком.

Дивимося статистику завантаження пам'яті

Перш ніж вживати заходів щодо очищення смартфона, слід зрозуміти, а чи так сильно він впливає на швидкодію. Це допоможе ознайомлення зі статистикою завантаження пам'яті. Але спочатку рекомендується перевірити загальний обсяг ОЗП:

  1. Відкрити налаштування пристрою.
  2. Перейти до розділу «Про телефон».

Якщо у зазначеному пункті меню немає інформації щодо оперативної пам'яті, можна скористатися стороннім додатком. Наприклад, AIDA64. Завантаживши його, людина отримає всю інформацію про свій смартфон. У тому числі обсяг ОЗУ.

Ця ж програма допоможе визначити, наскільки зараз завантажено оперативну пам'ять. Переходимо до розділу «Система» та дивимося статистику. Навпроти пункту «Усього пам'яті» вказано загальний обсяг ОЗП, а «Доступна пам'ять» – кількість вільного місця.

Крім оперативної пам'яті нас також турбує ємність внутрішнього сховища. З часом воно заповнюється, а виходом із ситуації є або видалення важливих файлів, або чищення сміття. Щоб дізнатися, скільки ПЗУ є зараз, потрібно:

  1. Відкрити налаштування гаджета.
  2. Клікнути на «Пам'ять».

В даному розділі буде вказано загальний обсяг, а також кількість доступних гігабайт. На деяких моделях також представлена ​​докладна статистика про те, який тип файлів (фото, відео, аудіо, програми) займає найбільше місця.

Якщо зараз на внутрішньому накопичувачі вільно менше 1 гігабайта, на смартфон буде неможливо встановити нову програму або гру, а деякі функції заблокуються.

Зараз вважається, що не варто купувати смартфони з об'ємом накопичувача менше 64 гігабайт. Така місткість і більше дозволяє встановити всі необхідні програми та завантажувати фільми для перегляду офлайн.

Чистимо телефон вручну

Щоб позбутися сміття, не завжди потрібно завантажувати додатковий софт. Функціонал сучасних смартфонів дозволяє вирішити проблему самостійно. Далі йтиметься про очищення внутрішнього сховища, яке можна зробити вручну.

Чистка кешу програм

Як часто ви помічали, що завантаживши додаток на 50 мегабайт, через деякий час воно сильно додає в розмірі? З подібною проблемою стикаються абсолютно всі користувачі, а її причина – кеш.

Кеш – це інформація, яка зберігається в пам'яті програми. До неї можна віднести картинки та текст, що підвантажуються додатково. Якщо очистити кеш, розмір програми повернеться до початкового значення. Але з часом він все одно збільшиться.

Для очищення кешу потрібно:

  1. Відкрити налаштування телефону.
  2. Перейти до розділу «Додатки».
  3. Вибрати цікаву програму.
  4. Натиснути кнопку «Очистити кеш».

На виконання операції потрібно не більше однієї хвилини, але на смартфоні людина навряд чи використовує менше 10-20 додатків. Очищення кешу доведеться здійснити для кожного з них. Зате гарантовано буде звільнено від кількох мегабайт до цілих гігабайт пам'яті.

Чистка історії браузера

Користуючись інтернет-браузером, ми відвідуємо різні ресурси, до деяких з яких часом хочеться повернутися. Для зручності розробники браузерів зберігають кеш деяких веб-сайтів. Це допомагає швидше відкривати сторінки, але одночасно сильно навантажує внутрішню пам'ять. Очищення історії допоможе виграти ще кілька мегабайт.

Для видалення записів історії потрібно:

  1. Відкрити свій браузер.
  2. Перейти в налаштування.
  3. Вибрати пункт з історією переглядів.
  4. Натиснути на «Очистити історію».

У деяких браузерах працює наступна фішка: людина очищає його кеш у розділі з додатками, у зв'язку з чим чиститься історія. Але так відбувається не завжди. Тому рекомендується проводити очищення паралельно.

Видалення сміттєвих файлів

Знайти деяку кількість сміття на телефоні можна самостійно. Але як зрозуміти, що файл справді не потрібен? По-перше, багато залежатиме від переваг користувача. Адже, наприклад, можна позбутися невдалих знімків або відео, а також зайвих програм. Але, як показує практика, якщо людина звернулася до матеріалу про очищення сміття на телефоні, від непотрібних файлів він уже позбувся.

Але! Деякі люди, звертаючи увагу на зображення та відео, не помічають присутності сторонніх файлів. До такого сміття можна сміливо віднести apk. Якщо потрібна програма вже встановлена, можна сміливо видаляти такий файл. Його легко виявити, якщо уважно поритися у «Провіднику».

Видалення повідомлень

СМСки не сильно впливають на пам'ять пристрою. Але якщо в руках у людини смартфон з об'ємом накопичувача менше 16 гігабайт, то і видалення повідомлень допоможе заощадити внутрішній простір.

Отже, відкриваємо програму «Повідомлення» і починаємо видаляти SMS, які надалі не знадобляться. Це можуть бути листи з рекламної розсилки чи попередження від МНС, які надходять чи не щодня. Так не лише звільниться місця на накопичувачі, а й упорядкуються листи, щоб надалі їх було зручніше читати.

СМС – не єдині повідомлення, які займають внутрішній простір. Для виграшу місця рекомендується також очистити листи з месенджерів та соціальних мереж.

Видалення додатків

Радикальна міра, яка, втім, дозволяє очистити сховище максимально ефективно. Якщо людина користується смартфоном кілька місяців, то напевно за цей час з'явилася велика кількість програм, що рідко запускаються. Їх можна видалити.

Для очищення достатньо втримати палець на іконці програми кілька секунд і направити іконку в смітник, що з'явився на екрані. Якщо непотрібну програму знайти не вдається, можна спробувати виконати ту ж саму операцію через налаштування:

  1. Відкрити налаштування пристрою.
  2. Перейти до розділу з додатками.
  3. Вибрати цікаву програму.
  4. Клікнути на «Видалити».

Чистимо за допомогою вбудованих додатків

Деякі смартфони мають власну програму для очищення від сміття. З кожним роком їх стає все більше, тому зараз навіть складніше уявити пристрій без нього.

Як приклад розглянемо інтерфейс телефону Meizu. На головному екрані розташовується програма «Безпека», яка і допоможе у рятуванні від сміття. Переходимо в розділ «Очищення», чекаємо на закінчення сканування і натискаємо «Видалити зайві файли».

Подобные програми є і Xiaomi, і Samsung, і Huawei. Слід лише уважно вивчити список встановлених додатків і знайти потрібне. У пошуку може допомогти інструкція до пристрою, яка йде в комплекті та доступна на сайті розробника.

Але як бути людині, на телефоні якої немає спеціальної програми? По-перше, можна завантажити її від стороннього розробника або скористатися іншим методом очищення:

  1. Відкрити налаштування телефону.
  2. Клікнути на «Пам'ять».
  3. Переглянути розділ до пункту «Кеш».
  4. Натиснути на нього та підтвердити очищення.

Крім того, корисним буде позбутися файлів, що знаходяться в пункті «Різне». Тут, як правило, розміщуються apk та інше сміття, яке не потрібно.

Чистимо телефон від сміття за допомогою сторонніх програм

Незважаючи на турботу розробників та додавання стандартних програм для очищення сміття, користувачам все одно доводиться шукати сторонні програми. Це пов'язано з відсутністю попередньо встановленого софту або його нестабільною роботою.

На даний момент існує величезна кількість програм для позбавлення від сміття. У їхньому різноманітті часом легко заплутатися, тому нижче представлений список із додатків, які заслужили прихильність аудиторії. Завантажити їх можна через Google Play або App Store.

SD Maid

У Google Play ця програма зібрала майже 300 тисяч відгуків, а користувачі поставили їй високу оцінку - 4, 6 бали. І це не випадково, адже SD Maid – не стандартний інструмент очищення.

Додаток дозволяє керувати файлами через власний провідник, видаляти зайве сміття та проводити повноцінний аналіз вбудованого сховища. Для роботи програми потрібно лише завантажити та запустити її. Далі все буде залежати від переваг користувача. Можна, наприклад, призначити періодичність перевірки або провести разову діагностику.

CCleaner

Популярна утиліта, що отримала найбільший попит у власників ПК. Але і для власників пристроїв на Android та iOS у розробників є цікава пропозиція.На телефоні програма займе не більше 10 мегабайт, а її практичну користь можна буде оцінити вже за кілька хвилин, як це зробили мільйони інших користувачів.

Функціонал програми постійно розширюється. Так, в останньому оновленні було додано зупинку поточних завдань Task Killer та «Гібернація програм», яка блокує роботу на тлі. Таким чином, CCleaner не тільки чистить внутрішню пам'ять пристрою, але й позбавляє ОЗУ зайвих процесів, що впливають на швидкодію.

Total Commander

Ще одна програма, колись популярна тільки серед користувачів ПК. Зараз Total Commander має власний мобільний додаток, який оцінили майже 200 тисяч осіб.

До функціоналу утиліти можна віднести:

  • Разове видалення файлів.
  • Створення архівів.
  • Текстовий редактор.
  • FTP-клієнт.
  • Медиапроигрыватель.
  • Очищення сміття.

Таким чином, Total Commander є мультифункціональним ПЗ, здатним значно заощадити місце на внутрішньому накопичувачі. З кожним оновленням додаються нові функції, але деякі користувачі залишаються задоволені якістю програми. Згодом розробники обіцяють виправити всі помилки.

Delete Old Messages

Вузькоспеціалізована програма, що дозволяє позбавитися старих СМСок. Її практична значущість піддається сумніву з боку тих, хто завантажив, про що говорить відносно невисокий середній бал. Але як альтернативу іншим додаткам для очищення сміття Delete Old Messages безперечно варто розглянути.

Clean Master

Найпопулярніша зараз програма, що допомагає позбавитися від сміття на телефоні. Середня оцінка 4, 7 на основі 44 мільйонів відгуків говорить сама за себе.

Функціонал програми не обмежується видаленням зайвих файлів. Додатково програма прискорює роботу системи, позбавляючи її від фонових процесів. Очищення можна проводити регулярно або тільки після запуску програми.

Також Clean Master буде корисним тим, хто бажає стежити за станом акумулятора. Спеціальний алгоритм допомагає знизити енергоспоживання, завдяки чому смартфон працює довше одного заряду.

Як почистити телефон через комп'ютер

Це далеко не найкращий варіант позбавлення від сміття. Справа в тому, що через комп'ютер можна видалити лише окремі файли (фото, відео, музика), а не кеш.У зв'язку з цим до нього вдаються досить рідко, хоча один плюс у такого способу очищення не відібрати. Через комп'ютер набагато зручніше сортувати файли та знаходити непотрібні.

Отже, користувач вирішив почистити свій телефон за допомогою ПК. Для цього знадобиться:

  1. Підключити смартфон через USB-кабель.
  2. Відкрити папку свого пристрою.
  3. Вибрати файли та позбутися їх.

Підключення по USB - не єдиний спосіб позбутися зайвих файлів через комп'ютер. Зробити це можна без використання дротів. Наприклад, застосувавши програму MyPhoneExplorer. Вона використовує з'єднання Wi-Fi, що дозволяє виконувати всі дії максимально швидко. Програму слід завантажити на обидва пристрої та підтвердити підключення за допомогою пароля. Єдиний мінус полягає в інтерфейсі, який не такий зручний, як у випадку зі сполученням через USB.

Моніторинг системи в Android Assistant

Андроїд Асистент – окремий додаток, виділений в окремий пункт через свій просунутий функціонал. З ним знайомі мільйони користувачів ще далекого 2011 року. Зараз софт зазнав значних змін, яке функціонал сильно розширився.

Завантажити програму можна в Google Play. Після цього відкриється великий спектр можливостей, до яких належать:

  • Моніторинг системи.
  • Управління запущеними процесами.
  • Видалення непотрібних файлів.
  • Менеджер заряду акумулятора.
  • Файловий менеджер.

Зараз важливо поговорити про моніторинг системи, оскільки він дозволяє зрозуміти, наскільки сильно впливає сміття на швидкодію смартфона. Для цього потрібно відкрити програму і просто перейти до розділу «Моніторинг».

Тут вказана інформація про те, чим зараз зайнятий мобільний гаджет. В ідеалі більшу частину діаграми має становити бездіяльність. Якщо це не так, необхідно якнайшвидше провести очищення від сміття.

Як збільшити внутрішню пам'ять на Android

Після звільнення від сміття вдається звільнити значну частину простору на телефоні. Але в деяких пристроях внутрішнього сховища настільки малий, що навіть після очищення доводиться задуматися про способи його розширення.

Якщо пристрій підтримує SD-карти, це буде найкращим варіантом вирішення ситуації. Купити флешку можна купити скрізь, а її обсяг може досягати 1 терабайта.

Якщо телефон не має слота MicroSD, доведеться сподіватися на допомогу хмарних сховищ. До них можна віднести:

  • Яндекс Диск.
  • iCloud.
  • Google Диск.
  • DropBox та інші.

У хмару можна помістити частину своїх мультимедійних файлів і переглядати їх надалі через інтернет. Усі послуги є умовно безкоштовними. Тобто людині дається обмежений простір, який розширюється через передплату за гроші.

Як не засмічувати телефон

Людина, яка зіткнулася з проблемою великої кількості сміття на смартфоні, замислиться над тим, як зробити так, щоб ситуація не повторювалася.

На жаль, стовідсоткового способу захистити свій гаджет від «засорів» немає. Потрібно сподіватися виключно на свою уважність, регулярно проводячи діагностику системи. У цьому допоможуть встановлені програми та сторонні програми, про які йшлося в матеріалі.