Як прискорити роботу Андроїда

Anonim

Телефони або планшети часто починають працювати повільніше, ніж звичайно. Як варіант, техніка часто зависає, доводиться перезавантажувати гаджети. Щоб вирішити проблему, можна скористатися методами нижче.

Як збільшити продуктивність телефону на Андроїд

Прибираємо віджети та живі шпалери

Віджети та живі шпалери впливають не тільки на завантаженість процесора, але і на рівень заряду батареї. Коли відкрито безліч програм і працюють ці опції, телефон швидше розряджається.Віджети покликані спрощувати життя користувача, оскільки він може, наприклад, відстежувати події в календарі або заходити за допомогою одного кліка в потрібний діалог. Живі шпалери дозволяють урізноманітнити зображення в головному меню, анімація здається цікавішою для власника гаджета.

Для того щоб відключити віджети, користувачеві знадобиться:

  1. Натиснути на віджет і затримати палець на ярлику. Коротка вібрація сповістить користувача про те, що віджет можна переміщати;
  2. Вгорі з'явиться значок сміттєвого бака, який дозволить видалити будь-який віджет. Необхідно перетягнути ярлик на іконку бака для сміття, не прибираючи палець від екрану. Після наведення на піктограму віджет буде видалено з екрана. Таку операцію необхідно зробити з усіма віджетами.

Покрокова інструкція для видалення живих шпалер:

  1. Можна позбутися анімованих шпалер за допомогою базового програмного забезпечення «Галерея». Потрібно зайти в програму та вибрати будь-яку картинку, яка замінить живі шпалери. Користувачеві потрібно вибрати опції (значок трьох точок), натиснути на команду "Встановити як". Далі вибирається параметр "Шпалери". Так зображення статично відображатиметься на екрані;
  2. Живі шпалери з'являються і стають доступними, коли користувач завантажує їх з магазину. Ярлик буде на екрані телефону. Щоб живі шпалери більше не займали місце та пам'ять, можна видалити їх після зміни картинки на моніторі. Потрібно натиснути на ярлик і перетягнути на іконку «Сміттєвий бак» нагорі екрана. Тепер програма буде видалена.

Видаляємо зайві програми

Крім непотрібних живих шпалер користувач до цього скачував безліч додатків, які тепер неактуальні. Для видалення використовують різні утиліти, проте їх установка необов'язкова, оскільки програму можна прибрати і вручну. Для чищення телефону потрібно:

  1. Навести палець на програму, яку слід видалити. Затримати на ньому палець та дочекатися короткої вібрації. Далі слід перемістити затиснутий додаток у верхню частину екрану - сміттєвий бак. При наведенні на значок, бак підсвічується і відстане. Тепер софт успішно видалено;
  2. На деяких моделях телефонів немає значка сміттєвого кошика, однак при натисканні на ярлик програми, іконки починають рухатися. У верхньому правому куті з'являється хрест, що позначає можливість видалення програми. Необхідно натиснути на нього та підтвердити операцію;
  3. Після видалення програм, потрібно очистити пам'ять телефону від файлів і скоєних за допомогою софту операцій. Для цього слід зайти до базової програми «Диспетчер телефону» (або завантажити аналогічний софт). Вибрати операцію «Очищення пам'яті», дочекатися доки пам'ять буде звільнено від зайвого матеріалу.

Вимикаємо GPS, геолокацію, мобільний інтернет та вайфай

Всі вказані програми в активованому стані впливають на рівень заряджання та продуктивність пристрою. Вимкнути їх можна через програму «Параметри», перейшовши до розділу «Бездротові мережі». Далі слід клікнути на команди з параметрами вай-фаю, мобільних мереж та геолокації, відключити всі функції.

Використовуємо інший браузер

Перш ніж завантажувати новий веб-браузер, наприклад, від розробників Google або Яндекс, користувачеві потрібно очистити кеш старого браузера. Для цього потрібно:

  1. Відкрити браузер, натиснути на значок трьох точок або трьох рисочок (іконки можуть відрізнятися в залежності від додатка);
  2. Вийшовши в меню, перейдіть до розділу «Історія». На цій сторінці потрібно натиснути на команду "Очистити історію".Необхідно виділити всі пункти галочкою та підтвердити операцію. Тепер всі раніше завантажені сторінки буде видалено, кеш очищений. Періодично рекомендується проводити таке очищення.

Встановлюємо спеціальний додаток

Існують утиліти, які допомагають покращити продуктивність телефону. Завантажити софт можна за допомогою інтернет-магазину Гугл.Плей або Еппл стор. Наприклад, добре допомагає очистити телефон утиліта Clean Master або Security Master. Потрібно набрати назву програми в пошуковий рядок і завантажити софт. Після цього потрібно виконати такі дії:

  1. Зайти в встановлений додаток, натиснувши пальцем на ярлик, що з'явився. Далі потрібно натиснути кнопку «Очистити пам'ять» або вибрати аналогічну команду. Додаток проведе діагностику файлів та надасть дані, на екрані з'явиться інформація про те, які матеріали будуть видалені;
  2. Рекомендується перевірити файли, що видаляються, і відзначити галочками ті, які більше не потрібні. Підтвердити операцію і почекати, поки програма виконує задану команду. Так буде звільнено пам'ять телефону.

Чистимо месенджери та повідомлення

Власники телефонів забувають про своєчасне очищення повідомлень. До месенджерів входить What's app, Viber та Telegram. Можна очистити перелічені програми за допомогою утиліти, яка автоматично видаляє історію повідомлень. Однак після цього потрібно провести чистку вручну: зайти в кожну програму, натиснути на діалог, а потім вибрати "Видалити повідомлення" або аналогічну операцію. Також потрібно зайти в повідомлення та вручну видалити всі SMS.

Виключаємо автосинхронізацію

Постійне надсилання даних та оновлення призводить до зниження швидкості роботи пристрою.Потрібно зайти до програми «Налаштування», а потім у розділі «Акаунти та синхронізація». Тут необхідно вимкнути синхронізацію таких сервісів як Яндекс, Google, Gmail, VK. Дезактивована функція перестане підсвічуватись.

Скидаємо до заводських налаштувань

Щоб обнулити всі установки телефону, потрібно повернутися до дефолтних установок. Користувачеві слід скористатися інструкцією:

  1. Потрібно зайти до «Налаштування», а потім знайти команду «Скинути налаштування». Тут потрібно натиснути на аналогічний пункт, підтвердити операцію;
  2. Операція займе якийсь час. Потім потрібно налаштувати все знову.

Форматуємо SD-карту

Якщо в телефоні встановлена ​​карта пам'яті, то окрім видалення інформації за допомогою Менеджера файлів або через Галерею, користувач може виконати форматування. Всі файли, які користувачі потрібні, слід перекинути на комп'ютер або ноутбук.

Для цього власнику гаджета потрібно зайти в «Налаштування» і перейти у вкладку «Пам'ять». Тут можна вибірково очистити один із розділів, інформація про вільну пам'ять вказується в цифрах. Для того, щоб очистити картку, користувачеві потрібно промотати меню. Далі вибрати команду, пов'язану з карткою пам'яті (наприклад, картка SD), а потім вибрати операцію видалення непотрібних файлів. Потрібно підтвердження.

Видаляємо системні програми

Таку операцію потрібно проводити уважно, не чіпаючи програми, пов'язані з роботою облікових записів. Власнику гаджета слід перейти в софт "Налаштування", а потім промотати розділи до блоку "Програми". У цій вкладці потрібно натиснути на команду «Керування програмами». Відкриється нова сторінка, де будуть вказані всі програми, завантажені на телефон. Тут також знаходяться програмні забезпечення від розробника, які були спочатку при покупці телефону. Необхідно вибрати програми, які не використовуються в роботі, і натиснути на них по черзі.Відкриється нова сторінка, де можна видалити або зупинити функціонування софту.

Способи для просунутих користувачів

Прискорюємо через меню розробника

У користувача є можливість прискорити роботу телефону за допомогою інших методів, наприклад, через меню розробника. Потрібно зайти в додаток «Налаштування», далі перемотати повзунок вниз, останньою буде команда «Про телефон». Користувачеві потрібно знайти пункт «Номер складання», а потім клацнути по цьому рядку 7 разів. Отримавши права розробника, власнику пристрою знадобиться вимкнути такі пункти: анімація вікон, анімація переходів та швидкість анімації. Тепер продуктивність телефону оптимізована.

Нижче представлена ​​докладна відеоінструкція, де описані всі операції:

Розганяємо процесор

Спосіб є складним, оскільки для цього потрібно розбиратися в софті. Користувач може завантажити утиліту SetCPU. Розгін процесора здійснюється за допомогою зміни параметрів повзунків, необхідно відстежувати функціонування та швидкість процесу після змін. Щоб встановити нову конфігурацію, потрібно підтверджувати операції за допомогою кнопки «Save». Користувачам, які не володіють англійською мовою, буде складно розібратися у функціоналі програмного забезпечення.

Нижче представлено відео, де є опис роботи з цим додатком. Завдяки правильній установці параметрів, користувач має можливість прискорити пристрій у кілька разів. Однак слід враховувати, що навантаження на процесор також збільшиться. Це вплине на термін служби пристрою, гаджет швидше зношуватиметься.

Встановлюємо прошивку користувача

Для скачування прошивки користувача потрібно комп'ютер, USB-кабель (можна вилучити із зарядного пристрою телефону) і доступ в інтернет. Крім цього, потрібно знати точну модель свого пристрою.

Після завантаження потрібно буде перекинути файл на телефон, виконати запуск програмного забезпечення. Потрібно почекати, а потім дотримуватися вказівок софту, щоб виконати оновлення. Перед тим, як виконувати цю операцію, рекомендується перекинути всі файли на флешку або на комп'ютер, оскільки вони можуть піти в процесі установки.

Виключаємо автозавантаження

Користувач може відрегулювати запуск програм за допомогою спеціальної утиліти «Autostarts». Завантаживши софт через маркет, потрібно слідувати командам у додатку, відключити всі непотрібні програми, які завантажуються під час старту роботи телефону.

Користувач може зупинити автозавантаження програм, та їх оновлення.Для цього потрібно зайти в софт "Гугл Плей", і натиснути на іконку трьох смужок у лівому верхньому кутку. Відкриється меню, де потрібно вибрати розділ "Налаштування". Далі користувач натискає на пункт "Автооновлення програм", вказує "Ніколи" або "Тільки через wi-fi". Так не витрачатиметься трафік і продуктивність гаджета.

Як прискорити старий Андроїд

Навіть за наявності старого телефону та несучасної операційної системи, користувач може скористатися вищевикладеними методами.

Так само слід відключити всі функції, що не використовуються: бездротові мережі (wi-fi, bluetooth), геолокацію, зменшити яскравість на телефоні.

Які методи використовувати не варто

Існують способи, які краще не застосовувати для прискорення свого телефону. Деякі з них неефективні, інші вимагають попередніх дій для безпеки файлів.

Переваги Недоліки методів
Методи, пов'язані з видаленням файлів та непотрібних матеріалів, є одними з дієвих способів прискорення, оскільки дозволяють очистити багато пам'яті (що впливає на продуктивність) Видалення файлів необхідно здійснювати вручну. Є можливість видалити потрібні матеріали, повернути їх вже не вийде.
Скидання налаштувань допомагає вирішити помилки в роботі пристрою, видаляються баги. Пристрій починає коректно функціонувати Откат до заводських налаштувань також спричинить видалення файлів, крім цього, всі дані (акаунти, параметри) обнуляться. Потрібно витратити не одну годину, налаштовуючи гаджет
Просунуті способи можуть суттєво покращити роботу пристрою. Крім прискорення продуктивності, користувач звільнить пам'ять Недосвідченим користувачам краще обмежитися простими варіантами. Неправильно виконані операції складніше виправити, оскільки на всі випадки є інструкції