Як вибрати телефон за параметрами та характеристиками у 2022 році

Anonim

Вибір та купівля нового телефону – процес непростий, але водночас дуже цікавий. Вивчаючи полиці магазинів, у своїй голові вдається перебрати кілька десятків моделей. Але далеко не завжди навіть після довгих роздумів вдається придбати справді кращий пристрій.

Основні параметри та характеристики при виборі смартфона

Не рекомендується брати до уваги всі слова продавців-консультантів у магазині. Найчастіше їм важливо реалізувати той товар, який об'єктивно не користується попитом.

Щоб зробити правильний вибір, потрібно вивчити масу характеристик, які впливають на процес взаємодії зі смартфоном. Бажано перед походом до магазину визначити для себе, які параметри у пристрої є найголовнішими. Можливо, це екран, потужність процесора або якість камер. Всі ці характеристики потрібно співвіднести з ціною, після чого вдасться скласти повноцінний висновок про той чи інший смартфон.

Сучасні технології розвиваються величезними кроками. Той телефон, який був класним 2-3 роки тому, зараз сприймається як застарілий пристрій. Тому радимо ознайомитись з усіма актуальними характеристиками телефонів на даний момент. Ми розглянемо всі особливості смартфонів, підкажемо, яка необхідна ємність акумулятора та місткість внутрішнього сховища, а також представимо рейтинг найкращих мобільних пристроїв за співвідношенням ціна/якості на даний момент.

1. Операційна система

ОС – обличчя смартфона. Від типу операційної системи залежить, наскільки комфортно людині користуватиметься новим пристроєм. Донедавна на ринку смартфонів було представлено 3 види ОС:

  • Android.
  • iOS.
  • Windows Phone.

Зараз неможливо знайти новий пристрій на операційній системі Windows Phone. Вона втратила свою популярність, оскільки була не дуже зручною та продуманою. Тому в наші дні на смартфони встановлюється лише Android чи iOS. Причому остання стоїть виключно на гаджетах компанії Apple, а саме iPhone.

Android – найпоширеніша ОС. Вона займає 90% всього ринку. Подібний результат досягається завдяки відкритому коду системи.Будь-який бажаючий за наявності прав адміністратора може вносити зміни. У цьому полягає як плюс, і мінус. Переваги полягає у варіативності, а недолік щодо слабкої захищеності від вірусів.

Як би там не було, вибір операційної системи є далеко не найголовнішим. У цьому плані багато залежить від досвіду та власних уподобань користувача. Якщо раніше він тримав у руці iPhone, то для адаптації на Android піде 1-2 місяці. Те саме стосується переходу з Андроїд на Айфон.

2. Вартість

У більшості випадків саме ціна є наріжним каменем при виборі смартфона. Людина йде в магазин, тримаючи в голові певну суму, яку він готовий віддати за новий пристрій. І зазвичай працює правило: «Чим дорожчий телефон, але він кращий». Але не варто сліпо вірити цінникам, які розміщені на вітринах магазину. На старті продажів будь-який смартфон має максимальну вартість, а згодом падає.

Якщо телефон виявиться дорогим, але дуже привабливим, продавець-консультант намагатиметься зробити все можливе, щоб покупець оформив так звану безвідсоткову розстрочку. Вона передбачає обов'язкове придбання аксесуарів на 3-5 тисяч рублів. Чи потрібно це робити – хай кожен вирішує сам. Але все-таки слід придивлятися до моделей, які можна собі дозволити тут і зараз.

Також кожному потенційному покупцеві можна дати пораду, де найкраще купувати смартфони таких брендів, як Xiaomi, Huawei, Honor, Meizu та інших китайських фірм. Робити це краще на AliExpress, JD, Banggood та інших маркетплейсах. Так як майданчики доставляють товар прямо з Китаю, вартість виявляється на 20-50% нижче, ніж у російському роздробі. У нас смартфони дорогі через великі мита та необхідність проходження сертифікації РСТ.

3. Марка телефону

При виборі смартфона багато людей звикли відштовхуватися від брендів, як і у випадку з одягом. Новий iPhone останніми роками є ознакою високого достатку, через що деякі люди беруть непідйомні кредити. Але аналогічний пристрій зі схожими характеристиками від Xiaomi або Honor коштує у 2-3 рази менше. Чого вже говорити про умовно підвальні бренди на зразок UMIDIGI або Doogee.

Прямим конкурентом компанії Apple є Samsung. Південнокорейська компанія, на відміну від американців, має у своїй лінійці як флагманські, а й бюджетні устрою. Найчастіше, маючи бажання тримати в руці брендовий телефон Samsung, покупець бере найдешевшу модель бренду. Але за ці ж гроші він міг би взяти пристрій від Meizu або Xiaomi в 2 рази, що перевищує конкурента за характеристиками.

В результаті потрібно помітити, що марка смартфона впливає лише на зовнішнє сприйняття.Якщо людина не зациклена на брендах, вона може без сорому купити Сяомі або Хуавей. Це буде такий самий гарний апарат, як iPhone, такий же функціональний і просунутий, але в кілька разів дешевший. При цьому не рекомендується купувати смартфони маловідомих брендів. Принаймні перед покупкою необхідно вивчити реальні відгуки.

4. Акумулятор

Кожна людина зацікавлена ​​в тому, щоб її смартфон працював якомога довше від одного заряду. Тому в графі параметрів пристрою погляд падає на пункт з ємністю акумулятора. Чим вона більша, тим довше апарат функціонуватиме без підзарядки. Це правило, яке має в тому числі і винятки.

Звертати увагу виключно на ємність батарейки не потрібно. Але обходити цей параметр стороною теж слід. У випадку з андроїд-смартфонами рекомендується брати пристрої з батарейкою від 3500 мАг.

5. Камери

Згідно з найпопулярнішою думкою, чим більше мегапікселів – тим краще камери. Так було прийнято вважати 10 років тому, поки користувачі не дізналися про інші характеристики фотографічних сенсорів. Тим не менш, деякі виробники йдуть на маркетингові хитрощі, представляючи смартфони з якоюсь неймовірною кількістю мегапікселів.

На даний момент найпросунутіша камера в плані мегапікселів у Xiaomi Mi Note 10, цілих 108 Мп.

Параметр світлосили

Але мегапіксель впливає лише на дозвіл картинки, а не її чіткість. Набагато важливішим буде параметр світлосили, який у характеристиках позначається, як f/1.9, f/2.4 і так далі. Чим нижче показник, тим чутливішою буде матриця камери. А значить у вечірній час вийдуть такі ж чіткі знімки, як вдень.

Кількість камер

Крім мегапікселів, виробники намагаються вставити якомога більше камер.Практична значущість багатьох додаткових модулів не обгрунтована. Наприклад, деякі бренди встановлюють макрооб'єктив, що виконує завдання звичайної камери. Також додатковий модуль встановлюється для розмиття заднього фону, хоча аналогічну операцію можна виконати програмним методом.

Об'єктив

А ось у якому об'єктиві дійсно є необхідність, то це в ширококутному. На відміну від стандартного вічка камери, він обробляє інформацію під дуже широким кутом, відповідно, у кадр міститься більше об'єктів. Ще важливо звернути увагу на телеоб'єктив. Він призначений для оптичного зуму, який збільшує картинку без втрати якості.

Що стосується запису відео, то далеко не всі вирішуватимуть характеристики на папері. Навіть якщо смартфон знімає ролики в 4К, картинка може постраждати через тремтячі руки. Тому важливо, щоб пристрій підтримував стабілізацію.

6. Розмір оперативної пам'яті

Кількість ОЗУ впливає на продуктивність смартфона щодо багатозадачності. Чим більше гігабайт оперативної пам'яті передбачено на борту, тим більше програм зможе працювати одночасно. Також цей параметр впливає на швидкодію системи. Але, якщо на смартфоні стоїть слабкий процесор, але багато ОЗУ, кількість гігабайт не зіграє жодної ролі.

7. Розмір постійної пам'яті для зберігання

Тут все залежить від особистих уподобань користувача. Комусь достатньо 32 гігабайт вбудованої пам'яті, а комусь не вистачить і 128. Потрібно розуміти, що фотографії та відео у високій роздільній здатності займають дуже багато місця. Тому людині, яка планує часто знімати та дивитися фільми, потрібно уважно звертати увагу на ємність внутрішнього накопичувача. У протилежній ситуації гнатися за обсягом не варто. Але, якщо виділяти оптимальний варіант, слід зупинитися на мінімальному порозі 64 Гб.

8. Наявність слота для SD-карти

Наявність слота під карту пам'яті частково вирішує проблему з недостатнім об'ємом ПЗП. Але зовнішні накопичувачі не такі стабільні, як внутрішні. Покупцеві важливо звертати не лише на характеристики смартфона, а й на параметри картки MicroSD. Дешеві картки можуть зламатися через кілька місяців, а файли вже не вдасться відновити.

9. 3G або 4G

Технології мобільного зв'язку постійно оновлюються. До 2019 року людство пройшло шлях від G до 5G. У плані характеристик різниця колосальна. У тисячі разів збільшилася швидкість інтернету, а також покращала якість зв'язку. Тому при виборі між 3G та 4G потрібно робити вибір на користь останнього стандарту. Але якщо людині не важливий швидкий мобільний інтернет, можна зупинитися і на застарілому стандарті.

10. Кількість SIM-карток

Колись маркетологи активно просували ідею, що в телефоні має бути 2 сімки.Люди витрачали гроші на пару карток, використовуючи одну для дзвінків, а другу для інтернету. Нині кожен зрозумів безглуздість наявності другого слота. Але, проте, практично всі смартфони припускають можливість встановлення додаткової сімки.

11. Процесор

А це без жодних застережень головна характеристика в будь-якому смартфоні. Адже кожна людина зацікавлена ​​у тому, щоб апарат працював швидко та стабільно. Саме процесор відповідає за обробку завдань. Але в смартфони встановлюють різні чіпи, через що в їх різноманітті дуже складно орієнтуватися.

Пристрої Apple оснащуються власними процесорами. Вони вважаються найпотужнішими і визначитися, який зараз є найпросунутішим, дуже легко. Так як Айфони виходять раз на рік, останній на даний момент пристрій має найбільш потужний чіп.

С Андроїд ситуація складніша. Процесори Snapdragon та MediaTek мають масу різновидів.Порівняти показники можна завдяки тестам у спеціальних додатках на зразок AnTuTu. Чим більше апарат набирає балів, тим потужніший. Але, як свідчить практика, процесори MediaTek менш стабільними. Отже у випадку з Android-смартфонами рекомендується вибирати Snapdragon.

12. Роздільна здатність екрану

Роздільна здатність дисплея – це співвідношення пікселів. Чим воно вище, тим чіткішим буде картинка. Але також слід звертати увагу на діагональ. При показнику 4-5 дюймів у максимальній роздільній здатності немає необхідності. Інша річ, що таких маленьких дисплеїв зараз немає. У зв'язку з цим слід порекомендувати екран з роздільною здатністю FullHD і більше.

13. Тип матриці

Зараз виробники використовують 2 типи матриць:

  • IPS.
  • AMOLED.

Існує ще TFT, але це прерогатива найдешевших пристроїв. Відверто кажучи, подібні екрани є найгіршими. Їх навіть не варто розглядати. А ось у різниці між AMOLED та IPS слід добре розібратися.

Зазвичай недорогі смартфони оснащуються матрицею IPS. Вона не напружує очі, але при цьому кольори не такі глибокі, як у AMOLED, через особливості роботи підсвічування. Правда і в АМОЛЕД є істотний мінус - шим (мерехтіння). Екран блимає на низькому рівні яскравості. І, хоча людина ці мерехтіння не бачить, очі сильно втомлюються.

Також варто відзначити, що AMOLED-екрани дозволяють максимально звузити рамки по краях дисплея, а також встановити сканер відбитка пальців прямо під матрицю.

14. Датчики

Смартфони оснащуються великою кількістю датчиків. Датчик наближення, орієнтації у просторі тощо є в кожному пристрої. Тому ми зупинимося на тих модулях, які присутні не завжди.

ІК-порт раніше використовувався для обміну файлами, а зараз він допомагає в керуванні домашньою технікою. Є далеко не скрізь. Зазвичай його встановлюють на китайські смартфони. NFC – датчик для оплати платежів за допомогою телефону. Ставиться теж далеко не завжди.

Розібравшись у функціоналі виділених датчиків, кожен зможе сам собі визначити, чия наявність є найголовнішим.

15. Матеріал корпуса

10 років тому практично всі смартфони були зроблені із пластику. Винятком був хіба що iPhone, зібраний у металевий корпус. Наразі ситуація змінилася, але пластик досі залишається найпопулярнішим матеріалом. Метал використовується дедалі рідше, а головна тенденція останніх років – корпус зі скла. Він дуже гарний, але украй не практичний. Телефон вислизає із рук, а чохол приховує всю красу. Вибір конкретного типу корпусу залежить від особистих переваг.

Що найважливіше у виборі

Настав час закріпити інформацію про те, яка з представлених характеристик є найголовнішою. І тут ми підемо з початку в кінець.

  • Слід визначитися з бюджетом.
  • Потім потрібно подивитися, які бренди пропонують смартфони в даному ціновому діапазоні.
  • Визначившись з маркою, звертаємо увагу на процесор, роздільну здатність екрана, камери, акумулятор і кількість пам'яті.

Якщо виділені показники відповідають потребам, без роздумів купуємо пристрій.

Десятка найкращих смартфонів за співвідношенням ціна-якість

Знання всіх характеристик одночасно і спрощує, і ускладнює завдання щодо вибору нового смартфона. З одного боку, все про потенційну купівлю стає відомо, з іншого – доводиться перебрати масу моделей. Щоб не витрачати час, рекомендуємо ознайомитися з рейтингом найкращих смартфонів за співвідношенням ціни та якості на даний момент.

Найменування Опис Ціна Рейтинг
Realme X2 Pro Сучасний смартфон з топовим процесором, ємним акумулятором та соковитим екраном за відносно невисокою ціною. 32999 руб ★★★★★
Xiaomi Mi 9T Оптимальний процесор на даний момент, хороші камери, відмінний екран та висувна фронталка. Від 20000 руб ★★★★★
Realme XT Хороше залізо, хороші камери, ємний акумулятор, і все це за демократичною ціною. 19999 руб ★★★★★
Redmi Note 8 Pro Камера на 64 мегапікселі, спритний процесор і велика батарейка. Відмінний вибір у середньобюджетному класі. Від 15990 руб ★★★★★
Meizu Note 9 Всі необхідні характеристики, включаючи потужний для своєї ціни процесор, камеру на 48 Мп і практично безрамковий екран за дуже низькою ціною. Від 13000 руб ★★★★★
Samsung Galaxy A50 Хороший варіант смартфона від відомого бренду з потрійною камерою, спритним процесором та ємним акумулятором. Від 15000 руб ★★★★★
Samsung Galaxy S8 Плагман південнокорейського виробника, що помітно подешевшав, з передовими характеристиками на 2017 рік. Від 25000 руб ★★★★★
Найпопулярніший Онор в Росії, який готовий похвалитися стильним дизайном, потрійною камерою та демократичною ціною. Від 14000 руб ★★★★★
Apple iPhone 11 Найновіший, дуже потужний, але при цьому не найдорожчий Айфон 2019. Від 54000 руб ★★★★★
Xiaomi Mi 9T Pro Топовий смартфон з потужним процесором, висувною камерою та соковитим екраном за дуже адекватною ціною. Від 25000 руб ★★★★★

Практично зі стовідсотковою ймовірністю можна сказати, що, обравши один із представлених смартфонів, покупець точно не пошкодує.