Тест швидкості Yota

Anonim

Користуючись послугами стільникових операторів, ми часто лаємося на низьку швидкість доступу до ресурсів мережі інтернет. Поява нового мобільного оператора Yota викликала новий ажіотаж серед потенційних абонентів, адже Yota пропонує своїм абонентам справжній безлімітний інтернет. Як же провести тест швидкості Yota та виявити можливості провайдера в тій чи іншій географічній точці? Про все це ми поговоримо в рамках нашого огляду.

Яка швидкість інтернету має бути у Yota

Запитання дійсно цікаве, оскільки максимальна швидкість передачі даних за технологією LTE становить до 326, 4 Мбіт/сек на завантаження і до 172, 8 Мбіт/сек на передачу.Мінімальний пінг становить приблизно 5 мс. Але не варто так радіти, бо такі швидкості можна досягти хіба що в теоретичних розрахунках або в лабораторіях. На практиці, коли проводиться вимір у реальних умовах, виміри виглядають по-іншому, але швидкість інету може бути дуже і дуже пристойною.

Тести швидкості Yota в мережах 3G і 4G проводять багато абонентів, викладаючи дані в інтернет. Аналіз їх тестів показує, що максимальна швидкість на прийом варіюється в межах від 20 до 35 Мбіт/сек Навіть якщо врахувати той факт, що це в 10 разів менше максимальної теоретичної швидкості, то ті ж 35 Мбіт є просто чудовим результатом для бездротових мереж.

Что стосується швидкості віддачі, то вона варіюється від 5 до 15 Мбіт/сек Вказаних вище швидкостей вистачить на будь-які потреби, навіть на перегляд онлайн-відео у HD-якості. На таких швидкостях можуть працювати і 3G-мережі, але практика показує, що ми побачимо максимум 5-6 Мбіт/сек.Що стосується Yota, то вона дає більш пристойні результати, щоправда, не скрізь. Давайте подивимося, як ми можемо провести спідтест Йоти та отримати власні тестові результати.

Спідтест Йоти

Для проведення спідтесту Йоти нам потрібно отримати модем Yota (або роутер). Спеціально для цього в мережі Yota працює програма «Безкоштовний тест-драйв». Для отримання обладнання необхідно внести до каси повну вартість. Після цього нам буде надано три доби (не рахуючи дня продажу) безкоштовного безлімітного інтернету Йота. Саме обладнання можна буде повернути протягом семи днів, передавши продавцю повністю укомплектоване обладнання з гарантійним талоном та чеком.

Підключивши та налаштувавши обладнання, ми можемо приступити до тестування швидкості Yota – швидкість доступу регулюється через Особистий кабінет Yota.Чим більша швидкість, тим менше часу залишиться на тестування – такі умови. Але для того, щоб виміряти швидкість на комп'ютері або ноутбуці, нам вистачить і цього.

Спідтест Йоти можна провести за допомогою сервісної сторінки, але найкраще скористатися відомим стороннім сервісом Speedtest Підключившись до мережі та активувавши профіль Йота, потрібно зайти на сайт спідтесту та запустити перевірку. Насамперед, нам потрібно перевірити швидкість там, де ми знаходимося найчастіше – вдома чи на роботі. Після цього можна перевірити швидкість в інших місцях.

Особливу увагу приділяємо тесту швидкості Yota в годинник-пік. Тут мається на увазі ранковий, обідній та вечірній час, коли ресурсами мережі користуються тисячі абонентів. Провівши перевірку швидкості мобільного інтернету, ми можемо ухвалити рішення – залишити модем чи роутер, або здати обладнання назад. Три дні для тестів вистачить з головою, більшого і не треба.

Давайте подивимося, як ще перевірити швидкість інтернету 4G від Йота. Зробити тест сигналу допоможе статусна сторінка модему. Тут же, на status.yota.ru можна подивитися швидкість. Також оператор представляє сервіс Yota Speed ​​Test (Speedtest Custom) за адресою yota.speedtestcustom.com - інструмент для перевірки швидкості.

Чому залежить швидкість інтернету

Проводячи тестування швидкості Yota, ми можемо помітити, що швидкість доступу до мережі варіюється в найширших межах.

Від чого залежить підсумкова швидкість ? Факторів досить багато:

  • Електромагнітний стан у місці прийому;
  • Особливості будівлі, в якій знаходиться модем;
  • Видалення від найближчої базової станції;
  • Завантаженість базових станцій;
  • Особливості поширення радіохвиль у конкретній точці приема.

Якщо в районі базової станції проживатиме велика кількість абонентів, і всі вони вирішать вийти в інтернет, то швидкість доступу виявиться низькою. А вночі, коли більшість людей спить, швидкість буде високою. Також швидкість трохи варіюється в залежності від регіону. Наприклад, в MSK (у Москві), де абонентів більше, завантаженість вища, ніж у Краснодарі, що вплине на швидкість доступу.

На швидкість може вплинути і товщина стін у будівлі, в якому ми знаходимося. Тонкі стіни гасять сигнал не так і сильно, але той же залізобетон може стати конкретним перешкодам. Роутер знаходиться у напівпідвальному приміщенні? Тоді на високу швидкість можна не розраховувати. Але якщо базову станцію видно прямо з вікна, можна розраховувати на швидкісний доступ.

Деякі абоненти скаржаться на низьку швидкість у будь-яких умовах – вдома, на дачі, у місті і навіть сидячи верхи на базовій станції.Якщо це дійсно так, варто подумати над коректністю роботи пристрою (комп'ютера, ноутбука) - цілком можливо, що щось не так з мережевим доступом або операційна система вражена численними вірусами.

Також на час тесту потрібно відключити весь софт, що займає інтернет-канал. Для того щоб перевірити швидкість на телефоні, завантажте програму Speedtest з магазину програм для своєї мобільної платформи.