LTE Yota антена своїми руками

Anonim

Кількість базових станцій у стільникових операторів постійно розширюється. Відповідно до цього розширюється і зона покриття, зв'язок проникає навіть у найвіддаленіші куточки. Тим не менш, залишаються місця, де рівень покриття залишається слабким – за таких умов утруднений голосовий зв'язок і практично неможливий доступ до Інтернету. Це ж стосується і нового оператора Yota, що надає швидкісний інтернет Йота за технологією LTE. У деяких віддалених від межі районах швидкість доступу падає до нуля - абонентам доводиться якось вирішувати проблему огидного покриття. У цьому огляді ми спробуємо вирішити цю проблему за допомогою саморобних антен для Yota.

Для чого потрібна зовнішня антена

Зовнішня антена для Yota дозволяє посилити слабкий сигнал, що йде з найближчої базової станції, та збільшити швидкість доступу до мережі. Використання цих антен є актуальним для тих, хто живе у віддалених районах. Ми можемо виділити два типи антен

  • Заводського виготовлення;
  • Ручного виготовлення.
Перші хороші тим, що вони виготовляються на точному обладнанні і можуть забезпечити непоганий коефіцієнт посилення, що досягає до 15-20 дБ. Але вартість таких антен часом перевершує всі розумні межі, хоча нічого складного вони не являють собою - банальні грати і приймальна частина у фокусі. У зв'язку з цим багато технічно просунутих абонентів вважають за краще виготовляти антени Yota своїми руками.

Виготовлена ​​самостійно антена зможе посилити сигнал з базової станції та зробити прийом більш стабільним.В окремих випадках модеми починають працювати навіть там, де без використання антен прийом Yota і не спостерігався. Але в процесі створення антени нас підстерігатиме одна невелика труднощі – у більшості модемів роз'ємів під зовнішні антени немає. Отже, доведеться підпаюватися прямо до друкованої плати.

Необхідний матеріал та інструмент

Конструюючи антени для LTE від Yota, потрібно озброїтися інструментами. Тут нам знадобляться паяльник, набір викруток, плоскогубці та круглогубці, гострий ніж та клейовий пістолет. Інші інструменти дістаємо при необхідності.

З матеріалів, необхідних для виготовлення антен для Yota, що описуються в нашому огляді, нам знадобляться високочастотний антенний кабель, пивна банка (вміст можна випити, мріючи про хороший прийом), мідний дріт, пластикова трубка (діаметром з сам модем), поліетиленовий пакет, готова параболічна супутникова антена (без приймального конвертера), картон, фольга та стара каструля (друшляк, тазик).

Непогана антена для модему 4G LTE від Yota – це антена Харченко Вона являє собою «вісімку» з мідного дроту, розміщену всередині невеликого металевого або металізованого відбивача (наприклад, з фольгованого текстоліту). Виготовляючи таку антену, потрібно витримати розміри «вісімки», скориставшись довідковою інформацією з інтернету. Також потрібно з'ясувати, на якій частоті ведеться мовлення (LTE багато каналів).

Недоліком антени Харченка є те, що вона вимагає підключення кабелю до роз'єму на корпусі модему, якого там може не виявитися - доведеться підпаюватися прямо до друкованої плати, розібравши його корпус. Те ж саме стосується всіх інших антен, що розташовуються на вулиці, окремо від модемів.

Але є й переваги – антени подібного типу легко піднімаються на велику висоту, де рівень сигналу значно кращий.

Достатньо ефективну антену можна зібрати зі старої каструлі на 2-3 літри, алюмінієвого тазика або з обклеєної фольгою картонної коробки.Вибравши відповідну конструкцію, ми поміщаємо всередину модем і намагаємося орієнтувати антену у бік найближчої базової станції.

При необхідності, можна змінювати орієнтацію модему всередині нашого кустарного відбивача – ближче чи далі від його задньої стінки. Кріплення виробляємо за допомогою підручних матеріалів та клейового пістолета. Головною перевагою антени з каструлі або обклеєної фольгою коробки є те, що нам не потрібно знущатися з самого модему, підпаюючи до нього антенний кабель. Потрібно лише подбати про те, щоб використовуваний USB-кабель не був надмірно довгим, щоб уникнути втрат.

Якщо антена буде кріпитися на вулиці, модем можна обернути на поліетилен. Звичайна супутникова антена теж допоможе нам зловити та посилити сигнал з найближчої базової станції. Конструкція проста – поміщаємо LTE-модем від Yota у пластикову трубку та кріпимо у фокусі антени (там, де розміщується конвертер). Після цього направляємо антену у бік базової станції та спостерігаємо за посиленням.При необхідності пересуваємо модем з відбивачем у той чи інший бік, домагаючись максимального рівня сигналу.

Чи можна побудувати антену для Yota з підсилювачем ? Зробити це в домашніх умовах буде дуже важко, тому що нам потрібно не лише приймати, а й передавати сигнал – потрібне двостороннє посилення. Тому переважна більшість антен для Yota працює за принципом пасивного посилення сигналу.

Зовнішня антена для Йота з алюмінієвої банки

Алюмінієва банка з пивом може стати гідною антеною. Вміст можна вилити в склянку і використовувати за прямим призначенням, паралельно займаючись розробками. Далі зрізаємо у банки верхню частину, кладемо її горизонтально на стіл і робимо в бічній стінці проріз - 38-40 мм від дна банки. Просовуємо туди модем і закріплюємо за допомогою клейового пістолета. Підключаємося до комп'ютера та спостерігаємо за силою сигналу та швидкістю з'єднання.

Перевіряємо сигнал Yota

Для того щоб перевірити рівень сигналу необхідно відвідати сервісну сторінку модему, розташовану за адресою 10.0.0.1 Тут ми побачимо швидкість з'єднання, а також зможемо проконтролювати рівень сигналу та ефективність антени. Докладно про те, як протестувати швидкість Йота, ми розповідали раніше в одному з наших оглядів.