Wi-Fi-роутер Yota: огляд

Anonim

Сотовий оператор Yota є провайдером високошвидкісного мобільного інтернету. Він забезпечує досить пристойну швидкість передачі з прийнятною абонентської платою. Для доступу до мережі використовуються компактні USB модеми, що реалізуються у фірмових салонах і партнерських магазинах. Також для цього можна задіяти Wi-Fi роутер Yota - невеликий мобільний пристрій, що працює в автономному режимі і забезпечує інтернетом відразу кілька гаджетів або комп'ютерів.

Що являє собою роутер Yota

Традиційні USB-модеми забезпечують доступом до Інтернету лише один пристрій – комп'ютер чи ноутбук.Щоб підключити кілька пристроїв, потрібно кілька модемів або роутер. Але звичайний роутер вимагає підключення до електричної мережі, в кишені його не віднесеш. Точніше, забрати можна, але користі від цього мало - він працює від розетки. Спеціально для роботи у віддалених від електромереж місцях і було створено мобільний роутер Yota.

Він являє собою невелику коробочку без видимих ​​антен. У роутер встановлюється SIM-карта Yota з тим чи іншим тарифним планом. При увімкненні пристрій з'єднується з Інтернетом та запускає точку доступу. До неї можуть підключатися до восьми зовнішніх пристроїв – це можуть бути ноутбуки, комп'ютери, планшети, смартфони та інші гаджети, які потребують інтернету.

Переваги Wi-Fi роутера Yota:

  • Можливість миттєво організувати точку доступу в будь-якому місці (у тому числі без пароля, щоб могли підключитися друзі);
  • Швидка підзарядка вбудованого акумулятора;
  • Для роботи гаджета не потрібне додаткове програмне забезпечення;
  • Легке налаштування точки доступу за допомогою вбудованої адміністративної панелі;
  • Вміщується в кишені – можна взяти з собою до парку, університету або на роботу;
  • Працює скрізь, де працюють мережі Yota.

Є і недоліки:

  • Швидка розрядка акумулятора при інтенсивному витрачанні трафіку;
  • Обмежений радіус дії точки доступу Wi-Fi через відсутність зовнішніх антен;
  • Не може працювати в мережах інших операторів та в мережах Yota другого та третього поколінь (це ж справедливо для модемів).

Незважаючи на деякі особливості, мобільний маршрутизатор Yota стане відмінним рішенням для колективного доступу до Інтернету в польових умовах.

Технічні характеристики роутера

Вай-Фай-роутер Йота працює в мережах 4G LTE рідного оператора, інші SIM-карти він не сприймає (без перепрошивки). Максимальна кількість зовнішніх пристроїв – 8 штук, обійти це обмеження не можна. Інші характеристики:

  • Сумісність з операційними системами Windows XP SP3 і вище, MacOS 10.8 і вище, Linux з підтримкою ECM/RNDIS;
  • Частотний діапазон LTE – 1800/2600 МГц;
  • Ємність акумуляторної батареї – 2000 мА;
  • Тривалість роботи в автономному режимі – до 6 годин (залежить від навантаження);
  • Температура експлуатації – від -10 до +60 градусів при вологості від 5% до 95%;
  • Вага – всього 85, 6 грама;
  • Гарантія від виробника – 12 місяців з дня продажу (визначається за касовим чеком);
  • Швидкість доступу до мережі - до 100 Мбіт/сек (але насправді Yota обмежує максимальну швидкість, щоб уникнути великого навантаження на мережу).

На борту роутера Yota присутні три індикатори. Один вказує на наявність мережі 4G, другий індикує про увімкнену точку Wi-Fi, третій показує розряд батареї (він двоколірний). Тут же ми знайдемо USB-порт для підключення до комп'ютера або зарядного пристрою, слот для SIM-карти, кнопку увімкнення-вимкнення, а також кнопку Reset для скидання прошивки, що зависла.

Як організувати підключення

Для того щоб підключитися до інтернету, потрібно купити Yota Router у найближчому офіційному офісі або в партнерській торговій точці. Просимо продавця активувати SIM- картку. Приносимо роутер додому, встановлюємо SIM-карту в слот (якщо вона не була встановлена ​​від початку), підключаємо його до зарядного пристрою (якщо батарея повністю розряджена).

Затискаємо кнопку живлення до включення індикації. Як тільки роутер Yota підключиться до мережі 4G LTE від Йота, необхідно підключитися до нього Wi-Fi – спочатку мережа доступна без пароля. Підключаємось, заходимо на сторінку start.yota.ru, налаштовуємо пароль точки доступу. Наразі наша точка надійно захищена від несанкціонованих підключень. Оновлювати прошивку самостійно не доведеться – це відбувається в автоматичному режимі.

Якщо хочеться погратися з розширеним набором налаштувань, відвідайте сторінку http://status.yota.ru/advanced. Кнопка Reset для скидання налаштувань знаходиться під кришкою слота SIM-картки, вона натискається тонкою голкою або скріпкою. Утримання кнопки протягом 10 секунд призводить до скидання роутера Yota до заводських настройок.

Де придбати Wi-Fi-роутер від оператора Yota

Покупка роутера Yota здійснюється в будь-якій зручній для покупця торговій точці.Його вартість становить 2990 рублів (ціна має бути однаковою у всіх офіційних салонах-магазинах та в магазинах партнерів). У комплекті постачається SIM-карта та USB-кабель для підключення та заряджання. Зарядний пристрій купується окремо, рекомендована сила струму на виході – 1 ампер.

Предбачено можливість придбати роутер Yota за програмою «Тест драйв» – вона допоможе протестувати швидкість та наявність мережі. Ви зможете повернути роутер назад без пояснення причин протягом 7 днів.

Як обрати тарифний план

Завершимо наш огляд коротким розглядом чинних тарифних планів. Для роутерів Yota призначені самі тарифи, що й модемів – різниці ніякої. Швидкість доступу на тарифах із оплатою за 30 днів варіюється від 64 кбіт/сек до 20 Мбіт. Доступ на швидкості 64 кбіт/сек здійснюється безкоштовно. Тариф на 2,1 Мбіт/сек обійдеться в 750 рублів, на 7,1 Мбіт/сек – 1050 рублів, з максимальною швидкістю – 1400 рублів.Тарифи в інших регіонах відрізняються від московських.

Є можливість оплатити інтернет на роутері Yota на рік вперед - 5 Мбіт/сек за 5400 руб/рік, 10 Мбіт/сек за 6900 руб/рік, максимальна швидкість - 9000 руб/рік. Доступ на 2:00 обійдеться в 50 рублів, на 24 години - 150 рублів. Вибір тарифів здійснюється через особистий кабінет на сайті Yota.