Wi-Fi модем Yota 4G LTE: огляд

Anonim

У цьому огляді ми докладно розглянемо такий цікавий мобільний пристрій, як модем Yota з підтримкою роздачі інтернету через Wi-Fi. Воно викликає інтерес у багатьох користувачів, які бажають користуватися мережею на кількох смартфонах, планшетах та ПК одночасно. Давайте подивимося, як настроїти Wi-Fi модем Yota 4G LTE, вивчимо його технічні характеристики та особливості – ви знайдете їх у нашому огляді. Пристрій простий як три копійки, так і налаштувань у нього по мінімуму.

Що являє собою модем з Wi-Fi

Перед нами звичайнісінький USB-модем, але доповнений модулем Wi-Fi.Він дозволяє організовувати бездротові точки доступу для колективного підключення до Інтернету. Не потрібно вимагати від цього роутера скаженого функціоналу і якихось чудо-можливостей – нічого цього на борту немає. І з цим завданням він справляється на всі 100%.

Wi-Fi-модем не здатний замінити собою повноцінний маршрутизатор. Він має обмежені радіуси дії, в ньому немає численних налаштувань та інших тонкощів. Давайте розглянемо його технічні характеристики:

  • Діапазон робочих частот – 2, 5-2, 7 ГГц.
  • Максимальна кількість пристроїв, що підключаються – 8 шт.
  • Власне харчування – відсутнє.
  • Підтримувані операційні системи – Windows, Linux, MacOS.
  • Відкидний роз'єм для підключення до USB-порту.
  • Вбудований роз'єм micro-USB.
  • Можливість роботи без ПК.
  • Світлова індикація підключення модему до Yota.
  • Швидкість передачі даних Wi-Fi – до 54 Мбіт/сек.

Дізнатися модель з бездротовим модулем на вигляд проблематично – вона нічим не відрізняється від модему, позбавленого Wi-Fi. Вартість гаджета складає 2900 рублів, його можна купити у фірмовому магазині Йота (а також в офіційних офісах та партнерських точках продажу).

З кількістю пристроїв, що підключаються, не все так гладко. Їхня максимальна кількість – 8 шт. Тобто Wi-Fi можна підключити до 8 споживачів. Але якщо модем підключений до USB-порту комп'ютера, то кількість клієнтів, що підключилися через Wi-Fi, знижується до 7 шт. Якщо потрібно підключити 8 клієнтів, вставте модем в порт зарядного пристрою - він працюватиме і роздаватиме інтернет по Wi-Fi.Аналогічним чином його можна запитати через автомобільне ЗУ і перетворити автомобіль на маршрутизатор на колесах.

Налаштування пристрою

Налаштування Wi-Fi модему Yota здійснюється через веб-інтерфейс. Він доступний за адресою http://status.yota.ru/ (або http://10.0.0.1/). Налаштувань тут особливо немає – можна вимкнути або включити бездротовий модуль, вибрати тип захисту, задати пароль, прописати перенаправлення портів, погратися з налаштуваннями DHCP (і тут все досить обмежено). В окремому вікні показується службова інформація:

  • Швидкість передачі даних.
  • Поточна IP-адреса.
  • Версія прошивки.
  • Кількість прийнятих/переданих даних.
  • Сила сигналу Yota.

Нові прошивки завантажуються в пристрій самостійно. Ось і всі налаштування.

Як користуватися модемом Yota

Для того, щоб підключити модем Yota до інтернету, необхідно встановити його у вільний USB-порт. Поповнюємо баланс, виставляємо в особистому кабінеті потрібну швидкість - і пристрій виходить у мережу. За промовчанням Wi-Fi запускається у режимі відкритої мережі. Якщо вас це не влаштовує, зайдіть в адміністративну панель та виставте парольний захист. Антени в модемі Yota вбудовані підключити зовнішні неможливо.

Можливі проблеми

Нестійкий прийом сигналу – це одна з можливих проблем з Wi-Fi-модемом Yota. Втім, справа скоріше все-таки в мережі. Якщо немає прийому Yota LTE 4G, виберіть модем туди, де є стійкий прийом - ось єдине рішення проблеми. Умільці розкривають свої гаджети та підпаюють роз'єми під зовнішні антени. Але це призводить до втрати гарантії.

Деякі користувачі помічають сильне нагрівання модему Yota.У цьому випадку його потрібно модифікувати. З гаджета знімається кришка, здирається металева пластина, що закриває нутрощі, всі чіпи, що гріються, покриваються термопастою. Пластина повертається на місце, поверх неї за допомогою спеціального термоклею клеїться легкий алюмінієвий радіатор. Наявність охолодження зробить роботу пристрою більш стабільною.