Інтернет-центр Gemtek Yota: огляд

Anonim

Для доступу до високошвидкісного інтернету від Yota використовуються USB-модеми з підтримкою 4G. Таке рішення оптимальне для одного користувача. Щодо колективного доступу, для нього рекомендується придбати інтернет-центр Yota від компанії Gemtek. Пристрій є стаціонарним роутером, що вміє підключатися до бездротової мережі вищевказаного оператора. У цьому огляді ми вивчимо його функціонал та особливості.

Призначення інтернет-центру

Повна назва моделі – інтернет-центр Gemtek 990 730 0016R або Gemtek LTE WLTFGR-102.Також існує різновид 0033R, що відрізняється прошивкою. Інтернет-центр Йота є повноцінним роутером і може використовуватися для створення домашніх локальних мереж. Він виконаний у класичному вертикальному корпусі, що трохи звужується до верхньої частини. На передній панелі видно численні індикатори, ззаду розташовуються два LAN-порти, кнопка перезавантаження, слот для SIM-карти та роз'єм живлення.

Інтернет-центр Gemtek 4g LTE Yota створений для використання в домашніх умовах та в невеликих офісах. Він забезпечує колективний доступ до інтернету та дозволяє об'єднувати комп'ютери в локальні мережі. Два комп'ютери підключаються через LAN-порти, ще 10 пристроїв підключаються через Wi-Fi. Також на борту передбачено два порти RJ-11 для підключення телефонних апаратів – інтернет-центр від Yota має підтримку IP-телефонії.

Перелік індикаторів на передній панелі:

  • Стан телефонних ліній.
  • Стан портів Ethernet.
  • Рівень сигналу Yota LTE.
  • Індикатор активності точки доступу Wi-Fi.
  • Індикатор пошуку стільникової мережі
  • Індикатор живлення.

Для початку роботи необхідно встановити в інтернет-центр SIM-карту Yota та підключити його до мережі 220 В.

Технічні характеристики

Розглянемо основні характеристики інтернет-центру. Спочатку він орієнтований працювати у мережах Йота. Якщо ж потрібна можливість роботи в інших мережах, здійснюється відв'язування від Yota за допомогою перепрошивки – з моделлю 0016R проблем із цим не буде. Максимальна кількість пристроїв, що підключаються через роз'єми Ethernet, – 2 шт. Для всіх інших є Wi-Fi. До інтернет-центру можуть підключатися не тільки комп'ютери, а й інші пристрої – ноутбуки, планшетні ПК, смартфони, принтери та багато іншого.

Інтернет-центр Gemtek, створений на замовлення оператора Yota, має вбудовану підтримку IP-телефонії. До нього підключаються відразу два телефонні апарати, причому для кожного з них налаштовується окремий номер. Процес налаштування досить простий, але в штатній інструкції він не розглянутий.

Характеристики інтернет-центру Yota:

  • Коефіцієнт посилення вбудованої антени – 5 дБ.
  • Діапазон робочих температур – від 0 до +45 градусів.
  • Підтримувані оператори – Yota.
  • Швидкість передачі даних через Wi-Fi – до 300 Мбіт/сек.
  • Швидкість дротових портів – 100 Мбіт/сек.
  • Підтримка демілітаризованої зони.
  • Вбудований файрвол.
  • Вбудована підтримка VPN.

Харчується пристрій від мережі 220 В – адаптер постачається разом із інструкцією.

Налаштування та зміна прошивки

Щоб купити інтернет-центр Yota, зверніться до одного з фірмових офісів обслуговування у своєму місті. Уточніть їх адреси на нашому сайті або офіційному сайті оператора. Його вартість складає 6250 рублів. Також він продається в деяких партнерських магазинах - тут ціни можуть незначно відрізнятися.

Після покупки інтернет-центру необхідно встановити SIM-карту Yota і приступити до налаштувань. Адреса входу – 10.0.0.1, пароль за замовчуванням – admin/admin. Також можна підключитися через Wi-Fi – пароль є останніми 8 цифрами у полі Wi-Fi MAC на зворотному боці роутера. Далі проходимо реєстрацію в мережі Yota з електронним підписанням договору.

Отвязка від Yota за необхідності використання SIM-карток інших операторів виконується шляхом завантаження прошивки 56. Вона завантажується у пристрій через відповідний розділ адміністративної панелі. Судячи з відгуків користувачів, модифікація Gemtek 990 730 0016R, на відміну від застарілого інтернет-центру Gemtek 118GN, прошивається без проблем.