Вся правда про послугу Білайн «Координати»

Anonim

Визначати своє місцезнаходження вміють усі мобільні телефони. Навіть ті, на борту яких відсутні модулі GPS/ГЛОНАСС. Вся справа в тому, що кожна трубка може дізнатися про власні координати по базових станціях стільникового оператора шляхом виміру параметрів прийому та передачі сигналів. На принципах геопозиціонування по базових станціях працює багато послуг, пов'язаних з визначенням розташування абонентів.

На аналогічних принципах побудовано послугу «Білайн Координати». З її допомогою можна визначати координати своїх друзів, рідних та близьких, попередньо отримавши на це дозвіл (схожим функціоналом має і послуга Локатор).Спробуємо розібратися в технічних можливостях послуги, у тарифікації, а також у способах відключення, підключення та керування.

Опис послуги

Послуга «Білайн Координати» орієнтована на тих, кому необхідно отримувати інформацію про місцезнаходження певних людей. Отримання координат здійснюється за базовими станціями стільникового оператора Білайн. Щоб отримати інформацію про місцезнаходження іншого абонента, необхідно надіслати простий SMS-запит. Стільникова мережа визначить координати потрібного абонента та відправить їх одержувачу.

Ця послуга працює виключно для абонентів оператора Білайн. Таким чином, ми не зможемо отримати координати розташування абонента МТС або Мегафон. Послуга є вигідною для тих, у чиєму оточенні знаходяться люди, які є абонентами Білайн. Оскільки визначення координат здійснюється по базових станціях оператора зв'язку, розраховувати на високу точність не доводиться – надто багато факторів, що впливають на достовірність визначення координат:

  • Щільність міської забудови;
  • Наявність близьких джерел електромагнітних перешкод;
  • Щільність зелених насаджень;
  • Вологість повітря та багато іншого.
Але достаток базових станцій дозволяє отримувати досить точні координати. Як стверджують фахівці Білайн, розбіжність від реального розташування може досягати від 200 метрів до кількох кілометрів. Але цього цілком достатньо, щоб визначити, де знаходиться той чи інший абонент.

Кому буде корисна послуга? Якщо в сім'ї є діти, то батьки зможуть швидко визначити їхнє місце розташування – чудовий спосіб з'ясувати, де затримуються діти та де вони бувають під час прогулянок. Крім цього, за допомогою цієї послуги можна моніторити місцезнаходження автотранспорту та своїх співробітників. Послуга «Білайн Координати» дозволяє відстежувати місцезнаходження до п'яти абонентів , які попередньо дали на це згоду.

Процедура виглядає так:

  • Підключаємо послугу «Білайн Координати»;
  • Добавляем абонента за допомогою SMS-команди, відправивши ім'я та номер абонента на короткий номер 4770. Наприклад, «Сергій 79611234567» (без лапок);
  • Чекаємо згоди абонента на визначення його розташування;
  • Відправляємо SMS-команду пошуку, вказавши номер абонента або його ім'я (з доданих до списку). Наприклад, «Де Сергій» або «Де 79611234567»;
  • Чекаємо SMS з координатами абонента.

Максимальна кількість запитів не обмежена, але є обмеження на їх частоту – не частіше одного разу на 5 хвилин.

Відстежувані абоненти повинні дати згоду на те, що їхні координати будуть відстежуватися. Для цього їм необхідно надіслати SMS зі словом ТАК на номер, з якого прийде SMS-запит.Найзручніше визначати розташування інших абонентів за допомогою офіційного сайту послуги «Білайн Координати». Отримавши пароль на доступ до «Особистого кабінету» послуги, ми зможемо побачити інформацію про абонентів, що відстежуються, на інтерактивній карті.

Як видалити абонента з персонального списку? Потрібно відправити SMS команду «ВИДАЛИТИ номер» або «ВИДАЛИТИ ім'я», наприклад, «ВИДАЛИТИ СЕРГІЙ». Бажаєте отримати список контрольованих абонентів? Надішліть слово «СПИСОК» на номер 4770. Забули всі команди? Надішліть на 4770 слово «ІНФО». Забули пароль від «Особистого кабінету» на сайті послуги? Надішліть слово «ПАРОЛЬ».

Контрольовані абоненти теж мають право керувати визначенням свого місця розташування. Вони можуть підтвердити запит на визначення координат словом "ТАК" або відкинути його словом "НІ". Хочете знати номер того, хто вас контролює Надішліть у SMS слово «ХТО» та отримайте список цих абонентів.Не хочете, щоб ваше місцезнаходження контролював той чи інший абонент? Надішліть команду «СТОП номер». Бажаєте повністю заборонити відстеження свого телефону? Надішліть команду «СТОП».

Потрібно знову активувати можливість відстежувати свої координати? Надішліть команду «СТАРТ». Також для абонентів, що відстежуються, доступна інформаційна команда «ІНФО».

Чи отримує абонент, що відстежується, якесь повідомлення, коли запитуються його координати? Якщо абонент, що відстежується, вже давав згоду на визначення своїх координат, то запит здійснюється без повідомлення. Що буде, якщо абонент, який відстежується, вимкнув свій телефон? Нічого не буде – ми просто не зможемо визначити його координати.

Як підключити «Координати» Білайн

Для того щоб підключити послугу «Білайн», потрібно відправити порожнє SMS на номер 4770 або зателефонувати на безкоштовний короткий номер 0665 – з цього ж номеру можна отримати додаткову інформацію за послугою «Білайн Координати».

Як відключити «Координати» Білайн

Для того щоб відключити послугу «Білайн Координати», відправте слово «ВІДКЛ» на номер 4770. Крім цього, скасувати передплату на послугу можна в «Особистому кабінеті» на сайті послуги.

Вартість послуги

Підключення та відключення послуги «Білайн Координати» здійснюється безкоштовно. Якщо послуга підключається на поточний номер вперше, то перші сім днів нею можна буде користуватися абсолютно безкоштовно – одного тижня цілком достатньо, щоб оцінити всі принади цієї послуги. Через тиждень, розмір абонентської плати за користування послугою становитиме 1, 7 рублів на добу