Чому мобільні оператори плювали на закони

Anonim

З 1 червня 2019 року в Росії набирають законної сили поправки до закону «Про зв'язок», які забороняють стягувати плату за вхідні дзвінки при обслуговуванні абонентів у мережах інших операторів зв'язку. Федеральні оператори вже повідомили своїх клієнтів про майбутні зміни - з початком літа вони зможуть приймати вхідні дзвінки в будь-якій точці Росії безкоштовно, навіть якщо телефон зареєстрований в мережі іншої стільникової компанії.

Нововину оцінять абоненти, які планують поїздки до Криму і Севастополя. національний роумінг.Він передбачає оплату вхідних дзвінків та альтернативну тарифікацію послуг зв'язку. Повністю національний роумінг з 1 червня не зникне, натомість абоненти зможуть без проблем приймати вхідні дзвінки, навіть якщо вони надходять з-за кордону.

Поправки до закону зобов'язують попередити абонентів про майбутні зміни за 10 днів. Федеральні оператори вже "відстрілялися", опублікувавши відповідні попередження на своїх офіційних сайтах. Постаралися і невеликі регіональні оператори, крім трьох компаній:

  • «Вайнах Телеком» - компанія, що працює в Чеченській республіці;
  • «Твої мобільні технології» – оператор мобільного зв'язку в Республіці Татарстан;
  • «СевМобайл» – кримська стільникова компанія.

Дані компанії не опублікували запропоновані законодавством попередження, чим порушили закон.

Регіональні оператори обслуговують 1% всіх російських абонентів - це близько 2, 6 млн осіб. Через порушення закону частина цих абонентів може зіткнутися з платними вхідними дзвінками при обслуговуванні в інших мережах. Що ж штовхає телеком-компанії до порушення законів?

  • Закони не враховують інтереси операторів – їм доводиться безкоштовно обслуговувати «чужих» абонентів, які створюють навантаження на мережі;
  • Закони приймаються без обговорення з представниками телеком-компаній;
  • Закони приймаються дуже швидко, не даючи операторам можливості підготуватися до нововведень.

Не можна взяти і по одному клацанню пальцями відключити тарифікацію вхідних викликів. І якщо для великих операторів це не проблема, то для дрібних це складніше. Закони порушуються й великими компаніями. Вони постійно зазнають тиску з боку держави, не встигаючи підлаштовуватися під нові законодавчі норми.Адже мобільний оператор – це величезна компанія із десятками внутрішніх відділів та підрозділів. І зробити щось складне за лічені дні для них важко.

Подстраиваясь під вимоги держави, стільниковим компаніям необхідно враховувати власні фінансові інтереси. приносить гроші – це звичайні абоненти. Варто різко підняти ціни – вони побіжать до конкурентів чи почнуть переходити на молодші тарифні плани, знижуючи витрати та позбавляючи операторів грошей. Саме це змушує їх довго шукати компроміси, порушуючи закони.