Перепис сім-карт: коли буде

Anonim
Група депутатів Держдуми запропонувала Олександру Жарову, голові Роскомнагляду провести перепис усіх абонентів мобільного зв'язку. На думку депутатів, для цього необхідно запустити спеціальну федеральну платформу, де фіксуватимуться всі сім-картки окремо взятого громадянина або цілої компанії. Необхідність проведення перепису депутати пов'язують із великою кількістю сірих сім-карток. Сам алгоритм проведення інвентаризації ще незрозумілий. Незрозумілим залишається і те, наскільки цей захід допоможе боротися з так званими сірими номерами.

Викорінити ринок сірих сім-карт поки не виходить

У Росії поки не вдається викорінити ринок сірих телефонних номерів. Так, згідно з інформацією від Роскомнагляду, всього за 11 місяців цього року по країні було вилучено з обігу більше 54 тисяч таких сімок. У 2018 році цей показник був ще вищим, за аналогічний період правоохоронцям вдалося вилучити понад 77 тисяч подібних сім-карток. В основному такі порушення пов'язані з продажем sim-карт без пред'явлення покупцем паспорта та укладання договору на обслуговування.

Що говорять експерти

Євген Ліфшиц, який є керівником Агентства кібербезпеки, дав свої коментарі щодо проведення повної інвентаризації всіх діючих sim-карток в Росії. Він заявив, що ця ініціатива дуже корисна і жодних проблем щодо її технічної реалізації виникнути не повинно.

Е. Ліфшиц запевняє, що жодних додаткових витрат нововведення спричинити не повинно.Тобто створення бази не ляже важким вантажем на операторів чи їх абонентів. На думку керівника у цій сфері давно настав час навести порядок, оскільки кількість злочинів та фактів шахрайства щороку зростають. Так нерідкі випадки, коли зловмисники оформляють сім-карти на сторонніх людей без їх відома, а потім використовують із різних злочинних цілей.