Підвищення тарифів на мобільний зв'язок 2020: що підвищиться

Anonim

Інформаційно-аналітичним агентством був підготовлений звіт, в якому відображається ймовірне зростання витрат населення на послуги стільникового зв'язку в 2020 році. Виходячи з поданої інформації, можна зробити висновок, що оператори планомірно підвищуватимуть вартість послуг зв'язку протягом усього наступного року. У зв'язку з цим, за прогнозами аналітиків Content Review, витрати населення на зв'язок зростуть приблизно на 18%. в межах інфляції, а дорожчі пакети збільшуватимуться більш стрімко.Крім того, на всіх операторів чекають додаткові витрати в рамках реалізації закону Ярової та розвитку суверенного інтернету.

Які витрати переважатимуть

Основні фактори зростання витрат телекомунікаційних компаній діляться на три види - короткострокові, середньострокові та довгострокові.

  1. Короткострокові. Сюди належить щорічне подорожчання товарів та послуг, що належать до виробничого ланцюжка. Першочергово – це електроенергія, яка протягом року може подорожчати до 10%. До цієї статті витрат входить і коливання курсу валют, що використовуються в товарних операціях вітчизняними операторами. Крім цього, сюди відноситься і коригування вартості послуг архівних тарифів, що здійснюється кілька разів протягом року.
  2. Середньострокові. До цієї статті відносяться всі витрати, які несуть компанії, у зв'язку з необхідністю дотримуватись законопроектів.Зараз це закон Яровий та пакет, що стосується суверенного інтернету. Реалізація цих законопроектів може бути дещо утруднена у зв'язку з відсутністю документації, що регламентує, але, незважаючи на це, оператори закладають витрати на цю статтю в тарифи, уникаючи різкого підвищення цін. До цієї статті відноситься і підвищення ПДВ, у 2019 році, та скасування внутрішньомережевого роумінгу. Крім того, на підвищення цін впливає бажання оператора скасувати роумінг з країнами ближнього зарубіжжя. Аналітики Content Review вважають, що остання ініціатива є дуже небезпечним кроком. Це з тим, що послугами роумінгу користуються лише близько 20% абонентів, а вартість послуг розкидають усім абонентов.
  3. Довгострокові. Витрати цієї статті зачіпають проведення різних аукціонів у 2020 році щодо розвитку мереж 5G. Початкові витрати операторів в розвитку мереж п'ятого покоління можуть сягати 60 млрд. рублів. При цьому купівля обладнання та різних сервісів не входить до цієї статті витрат.

У зв'язку з цим підвищення вартості послуг торкнеться більшої частини тарифів. Найменше це буде помітно на бюджетних пакетах, а найбільше на дорогих пропозиціях.

Безлімітний інтернет

Прогнозується зміна тарифної політики російських операторів щодо тарифів з безлімітним інтернетом. Протягом усього 2020 року ця група тарифних пакетів буде головним маркетинговим інструментом для залучення нових абонентів та утримання існуючих. Однак витрати на безлімітний інтернет компенсуватимуться за рахунок збільшення тарифів на голосовий зв'язок.

Аналітики виділяють кілька груп абонентів, для кожної з них підвищення тарифів буде різним.

Трати абонентів, які користуються соціальними пакетами, зростуть незначно і трохи перевищать інфляцію.