Користувачі розучилися обходити заборону Роскомнагляду. Суверенному інтернету бути?

Anonim

З 1 листопада 2019 року в Росії набуде чинності закон про ізоляцію рунету. Наразі Роскомнагляд та російські мобільні оператори продовжують тестувати різне обладнання, яке дозволить коригувати маршрутизацію трафіку та блокувати небажаний контент. На Уралі почалося тестування нової системи, в експерименті беруть участь найбільші місцеві провайдери, які надають послуги домашнього інтернету.

Цілком таємно

Тестування проходить в обстановці особливої ​​таємності.Фахівці Роскомнагляду не кажуть, яке саме обладнання тестується та де проходить експеримент. Крім того, не називаються як підрядники, так і можливі одержувачі. Журналісти провели незалежне розслідування, яке дозволило дізнатися відповіді на низку запитань.

Для пілотних випробувань було обрано Уральський Федеральний округ, де населення становить 12, 4 млн. чоловік або 10, 6% від усього населення Росії.

Варто знати, що система DPI працює не завжди. Її ненадовго включають, аналізують результати, та був знову вимикають. Оператори намагаються провести тестування так, щоб абоненти не відчували незручності, однак іноді збої трапляються.

Яке обладнання використовується

Через те, що тестування проводиться в умовах особливої ​​секретності, неможливо, яке точно обладнання буде використане для «суверенного рунета». Але тут можна зробити певні висновки, розглядаючи асортимент продукції корпорації Research & Development Partners (RDP.RU). Ця компанія спеціалізується на розробці ПЗ та готових програмно-апаратних комплексів для фільтрації мережевого трафіку. Продукція цієї корпорації успішно використовується рядом вітчизняних операторів зв'язку.

Ще в липні 2017 року керівництво RDP.RU заявило про успішне проходження сертифікації EcoRouterOS. Це операційна система спеціально для маршрутизаторів серії ER EcoRouter. Цей продукт офіційно визнали придатним для роботи з секретними даними.

Платформа дозволяє переглядати статистику з різних видів трафіку та блокувати певні ресурси. Швидше за все, Роскомнагляд найбільше цікавить можливість остаточного блокування трафіку месенджера Telegram.

Чи вийде заборона

На одному зі спеціалізованих форумів користувач розповів про те, що йому не вдалося обійти блокування Роскомнагляду. для обходу DPI-блокувань.Зокрема користувач написав, що Goodbyedpi не допомагає вирішити проблему, хоча місяць тому на Ростелекомі все працювало.

Експерти вважають, що програма перестала працювати через те, що на мережах Ростелекому Мурманської області з'явився EcoDPI від компанії RDP.RU. За рахунок цього провайдером можуть повністю заблоковані ресурси з прийнятого реєстру. При цьому заборонені посилання відстежуються навіть усередині проксі. Примітно, що даним обладнанням зацікавилися покупці з Алжиру та Ірану, які також зацікавлені у фільтрації забороненого трафіку. Новинка була представлена ​​широкому загалу в 2017 році на конгресі в Шанхаї.

Пілотний проект в Уральському окрузі буде завершено до кінця цього року. Далі будуть проаналізовані питання, після чого програму запустять і в інших російських регіонах.