Мінбуд не перевірятиме вишки стільникового зв'язку

Anonim

Журналістам стало відомо, що Мінбуд Хакасії відмовився проводити перевірку вежі мобільного зв'язку, яка була встановлена ​​в Абакані. Фахівці відомства свою відмову пояснюють тим, що вони не мають законних підстав для проведення подібної перевірки об'єкта.

У чому суть конфлікту

Конфлікт між мешканцями кількох багатоповерхових будинків Абакана та мобільним оператором виник ще влітку цього року. Саме тоді серед гаражів мешканців було встановлено мобільну вежу. Після цього швидко знайшлися активісти, які склали лист до органів нагляду.

Тільки у вересні Росспоживнагляд надіслав відповідь, звіт про проведену роботу. Фахівці даного відомства сумлінно виміряли рівень електромагнітного випромінювання поряд з вежею та житловими будинками, після чого дали відповідь, що всі отримані показники повністю відповідають встановленим нормам. При цьому мешканців запевнили, що у самих будинках та на прилеглих територіях жодної небезпеки для всього живого немає. Небезпечна зона, за словами експертів, починається лише з висоти понад 17 метрів.

У жовтні активісти отримали лист і з місцевого Мінбуду. Фахівці цього відомства жодних вимірів не проводили, вони лише виїхали на місце та провели візуальний огляд. Більше того, співробітники відомства заявили, що вежа мобільного зв'язку не відноситься до об'єктів капітального будівництва, оскільки може бути легко демонтована та перенесена на інше місце. Саме через це відомство просто не має права перевіряти такі об'єкти.

Жителям порадили не панікувати

Управління Росспоживнагляду в республіці Хакасія вважало, що розміщення вишки поблизу багатоповерхового будинку зовсім не порушує чиїхось інтересів. У зв'язку з цим фахівці порадили жителям не боятися такого сусідства.

Проведені виміри показали, що у всіх контрольних точках рівень електромагнітного випромінювання не просто відповідає нормі, він значно нижчий за максимально допустимий показник.

Чим закінчиться ця історія, поки не зрозуміло. Але, зважаючи на все, активісти не збираються здаватися і планують писати листи до вищих інстанцій.