Спідтест Ростелеком: перевірка швидкості інтернету

Anonim

Користувачі домашнього інтернету від Ростелекома часто незадоволені швидкістю з'єднання. Але від провайдера залежить далеко не все – іноді на якість доступу до тих чи інших ресурсів впливають додаткові фактори. У цьому огляді ми розповімо, як перевірити швидкість інтернету Ростелеком. Що робити, якщо швидкість занадто низька, і коли звертатися з претензією до провайдера.

Як перевірити швидкість інтернету Ростелеком

Перевірка швидкості інтернету від провайдера Ростелеком здійснюється трьома способами:

  • За допомогою сервісу Speedtest – досить відомий серед системних адміністраторів та користувачів ресурс, що проводить виміри швидкості завантаження та віддачі даних. Він самостійно визначає оптимальний сервер для вимірів, але його можна вибрати і самостійно. Наприклад, для зв'язку з найближчим сервером Ростелекома скористайтеся цим посиланням;
  • За допомогою мобільного додатка Speedtest – він доступний для операційних систем Android, iOS, Windows, Mac, а також для Apple TV та браузера Chrome (у вигляді розширення);
  • За допомогою власного сервісу вимірювання швидкості від Ростелекому, розташованого на офіційному сайті провайдера – фахівці оператора довіряють тільки йому, хоча деякі використовують Speedtest (все залежить від майстра).

Для вимірювання швидкості з комп'ютера скористайтеся першим посиланням, що веде на сервіс глобальної перевірки Speedtest.Відкриється сторінка з кнопкою «GO», що запрошує. Натисніть кнопку для початку тесту – система визначить пінг (відгук сервера), після чого виміряє швидкість скачування та швидкість віддачі, одночасно малюючи графіки. Всі виміри проводяться безкоштовно.

На точність вимірювання впливають:

  • Запущені програми – особливо ті, що взаємодіють із файлообмінними мережами. Рекомендуємо відключити на час перевірки торенти та інші програми, що споживають трафік;
  • Інші підключені пристрої – відключіть від роутера медіаплеєри, розумні колонки, смартфони та планшети. Залишіть тільки той пристрій, на якому вимірюються;
  • Спосіб підключення – Ростелеком рекомендує проводити тести на дротовому підключенні. Підключіться до роутера через кабель і запустіть перевірку ще раз – вона буде більш точною.

Всі ці заходи підвищують точність вимірів. Виняток становлять пристрої, не наділені дротовими інтерфейсами. У цьому випадку користувачеві необхідно підійти якомога ближче до роутера. Саме так проводяться виміри з телефону - застигніть за метр від роутера, запустіть Спідтест і виміряйте швидкість в обидва боки.

Що робити, якщо низька швидкість інтернету

Якщо обраний тестер показує швидкість, відмінну від тієї, що вказана в договорі, не потрібно відразу перевалювати провину на провайдера. Причини можуть бути на стороні користувача.

Перевірка комп'ютера

Тестувати швидкість з ПК потрібно при відключених антивірусах, торрентах та інших програмах, що працюють онлайн і обмінюються даними зі своїми серверами. Все це потрібно обов'язково відключити, щоб споживаний трафік не впливав на результати тестів. Те саме стосується програм та розширень для прослуховування музики в режимі онлайн – вони теж впливають на виміри.

Вірусне зараження комп'ютера також впливає на результат. Очистіть ПК від сміття, пройдіться по ньому свіжим антивірусом (можна взяти Dr. Web Cureit, завантажений на чистому ПК). Тільки після цього можна розпочинати тестування інтернету. Для чистоти експерименту спробуйте використати свідомо робочий комп'ютер - якщо і він покаже явну повільність, телефонуйте в техпідтримку Ростелекому.

Перевірка телефону

Низька швидкість інтернету на телефоні – зовсім не показник поганої роботи Ростелекому. Очистіть його від сміттєвих файлів, запустіть очищення оперативної пам'яті, після чого перезавантажтеся і спробуйте заново. Аналогічні рекомендації можна дати по планшетам.

Перевірка інших пристроїв

На швидкість інтернету може вплинути застарілий роутер. Термін служби побутових пристроїв зазвичай не перевищує 4-5 років. Через цей час роутер, що стабільно працює, починає глючити - спостерігаються обриви, плаває швидкість з'єднання. Відновити його працездатність не зможе навіть перепрошивка – його доведеться міняти. Якщо це не допомогло, зверніться до технічної підтримки Ростелекому за номером 8-800-1000-800.