Онлайн-трансляції каналів обмежать доступ росіян до ТБ

Anonim

Найбільші оператори мобільного зв'язку виступили проти створення єдиної системи трансляції телевізійних каналів. Представники великої четвірки впевнені, що така система значно обмежить доступ російських громадян до телебачення.

З чим пов'язані побоювання

Найбільші гравці на російському ринку комунікацій звернулися до голови Держдуми В. Володіна з проханням особисто контролювати обговорення законопроекту, пов'язаного з інтернет-трансляцією низки федеральних каналів. Журналістам вдалося ознайомитися з копією листа, підписаного великими операторами та провайдерами Росії.У листі, зокрема, зазначено, що запропонований порядок показу телебачення в інтернеті може призвести до обмеження доступу громадян до популярних каналів.
Представники низки комунікаційних компаній підтвердили, що ними було направлено звернення голові Держдуми. Однак представник спікера запевнив, що в апарат листа досі не надійшло.

Що в законопроекті

Проект закону про створення єдиної системи телетрансляцій було внесено до парламенту ще в середині літа цього року. Законопроект було внесено головою комітету Держдуми з інформаційної політики Леонідом Левіним та його заступником Сергієм Боярським. Компанію, яка має транслювати 20 федеральних каналів, до весни 2020 року визначить Роскомнагляд. Ця інформація вказана у поправках. Спеціальний плеєр мають встановити всі відеохостинги, які хочуть транслювати ці телевізійні канали.

Єдиним реальним претендентом є компанія «Вітрина ТБ», яка була затверджена провідними телехолдингами Росії. Представник цієї компанії в розмові з журналістами підтвердив, що у разі прийняття низки поправок «Вітрина ТБ» братиме участь у тендері, що проводиться Роскомнаглядом.

На даному етапі для трансляції телевізійних каналів в інтернеті провайдери домовляються з телеканалами безпосередньо або просто транслюють у своїй мережі ефірну версію. Останній варіант не влаштовує керівництво телекомпаній, оскільки частину контенту потрібні особливі права. Крім цього, канали за рахунок таких трансляцій нічого не заробляють, а аудиторія, яка користується такими послугами, ніяк не враховується.

Все на платній основі

Відібрана в результаті конкурсу компанія працюватиме з відеохостингами на комерційній основі, про це йдеться у листі великих операторів до Володіна.Тобто якщо сторони з якоїсь причини не домовляться про умови надання послуг, то багато глядачів ризикують залишитися без доступу до каналів. РФ до 20 федеральних каналів.

Брати плати за доступ до контенту має намір «Газпром-медіа». При цьому представник компанії «Вітріна» заявив, що такі трансляції – це предмет прямих переговорів між телекомпанією та інтернет-порталом. Такий сервіс – це лише продумане технічне рішення.

Плейер обраної організації за фактом стане монополістом, наділеним деякими функціями регулятора. Оператори стверджують, що дії такої компанії оскаржити практично неможливо, а це дуже руйнівно для індустрії в целом.

Керівництво Мегафона назвало ситуацію, що склалася, досить небезпечною. Представники МТС розраховують, що цей Законопроект буде ухвалено лише після поправок.Так, як поправки може з'явитися пункт про безкоштовний показ 20 каналів в інтернеті. Зараз на таких же умовах ці канали надаються провайдерам для показу в кабельних мережах і через супутник.