Оператори попереджають

Anonim

У мережі з'явилася інформація про активне поширення сайтів, які повністю копіюють ресурси мобільних операторів. Це призводить до випадків інтернет-шахрайства, коли користувачі намагаються сплатити послуги зв'язку, але гроші на рахунок не приходять.

Слід виявляти пильність

Останнім часом в інтернеті все частіше можна побачити інформацію щодо появи сайтів-клонів мобільних операторів. Зокрема кілька днів тому компанія МГТС розмістила на своєму офіційному порталі попередження для клієнтів.Так, деяким абонентам надходять посилання нібито на ресурс оператора, де можна зробити оплату. Насправді сплативши послуги на цих сайтах, користувач просто втрачає гроші.

Щоб запобігти подібним випадкам, провідні російські оператори нагадують:

  • Для спілкування з представником оператора, поповнення рахунку, підключення та відключення окремих послуг можна користуватися тільки перевіреними офіційними ресурсами, включаючи соціальні мережі;
  • Не варто переходити за сумнівними посиланнями;
  • Всі доступні та безпечні способи оплати послуг прописані на сайтах операторів.

Фахівці настійно рекомендують використовувати лише офіційні ресурси. На сторонніх сайтах не слід вводити свої особисті дані, а також дані банківської картки.

Яким може бути обман

Сайт зловмисників обіцяє клієнтам проведення коштів за послуги мобільного зв'язку. Користувач заповнює типову форму, вносячи туди, окрім іншого, дані своєї банківської картки. Після цього на підтвердження платежу вводиться одноразовий смс-код.

Вся введена інформація автоматично зберігається на сайті шахраїв і потім використовується ними для проведення різних платежів та оплати інтернет-покупок. Подібно через фішингові сайти оплата проводиться на різні електронні гаманці.

Як розпізнати фішинговий сайт

Щоб не стати жертвами зловмисників, абонентам слід знати основні ознаки фішингових сайтів.

  1. Неправильно написане доменне ім'я. Назва може бути дуже схожа, аж до відмінності в одній літері. Але на це варто звертати увагу, інакше конфіденційні дані стануть надбанням злочинців.
  2. Відсутність сертифіката SSL. У цьому випадку немає й мови про безпечне з'єднання. В адресному рядку немає піктограми замку, яка зазвичай говорить про безпечне з'єднання. Відсутність замку – це великий привід засумніватися в оригінальності сайту.
  3. Наявність різного виду помилок на сайті. Усі солідні компанії ретельно стежать за дотриманням правил оформлення своїх сайтів. Насторожити повинні помилки, безглузді кольори оформлення ресурсу та наявність сторонніх елементів на сторінках.
  4. Отличие структури платіжної форми від оригінального ресурсу. Не варто проводити платежі, якщо щось викликає підозру.
  5. Відсутність будь-яких користувацьких угод. Якщо вони навіть є, слід ознайомитися з поданим текстом.
  6. Ресурс розташовується на сервері іншої держави.
  7. Портал був створений зовсім недавно, а оплата за нього не більше ніж на рік. Цю інформацію можна побачити наприкінці головної сторінки.
  8. Насторожити має й те, якщо в адресному рядку не змінюється інформація, при переході на іншу сторінку.

Фахівці радять усім користувачам виявляти обережність та уважно ставитися до ресурсів, через які планується робити оплату. Це допоможе виявити шахраїв і зберегти свої гроші.