Держава дозволила Теле2 продавати eSim

Anonim

Стало відомо, що Мінкомзв'язку дозволило стільниковому оператору Теле2 продовжувати експеримент із підключення абонентів до нової технології eSim. Пілотний проект було запущено ще у квітні цього року, але потім на прохання відомства його було припинено через низку питань, що стосувалися безпеки. Мобільний оператор продемонстрував принцип роботи технології та показав, що всі питання щодо ідентифікації користувачів повністю відповідають вимогам безпеки.

Що таке eSIM

Технологія дозволяє користуватися мобільним зв'язком без використання фізичних сім-карток. Зараз це доступно на нових мобільних пристроях компаній Apple, Samsung та Google. Цей стандарт підтримують планшетні комп'ютери Apple і Microsoft, а також смарт-годинник Apple, Samsung та Huawei. Завдяки цій розробці абонент може прив'язувати до одного пристрою кілька клонів фізичних сім-карток.

Експеримент відновлено

У запущеному експерименті візьмуть участь близько 15 тисяч абонентів. Строки проведення тестування не повідомляються. Після цього оператор тестуватиме можливість дистанційно отримувати eSIM. Терміни проведення цього етапу також не названі, попередньо необхідно вирішити всі питання ідентифікації абонентів, які підключаються віддалено.

Одним із варіантів може стати підключення користувачів через портал Держпослуг. На даний момент для користування новим стандартом абонент Tele2 повинен прийти в найближчий офіс мобільного оператора і отримати спеціальний комплект з QR-кодом для можливості переходу на віртуальну сім-карту.

Представники відомства так і не назвали причину, чому експеримент, що проводився в квітні, був припинений і з якими питаннями безпеки це пов'язано. Але деякі фахівці говорять про так званий «технічний момент» у мережах стільникового оператора, який не стосувався абонентів. На даний момент всі недоліки виправлені, що було перевірено та схвалено ФСБ. Після цього тестування дозволили продовжити.