Абонентам змінюють тарифи без їхньої згоди

Anonim
Багато хто з нас хоч раз отримував повідомлення від мобільного оператора, в якому говорилося, що умови тарифного пакета з певного часу будуть змінені або сам тариф закриється, а всі абоненти з нього будуть переведені на новий. В основному багато користувачів мовчки погоджуються з таким станом справ і навіть не замислюються, що можна зробити інакше.

Причина зміни тарифів операторами

Деякі абоненти при отриманні таких повідомлень замислюються, чи мають право оператори змінювати умови в односторонньому порядку або автоматично переводити людей на інший тарифний пакет.Але далі роздумів справа зазвичай не йде, мало хто з користувачів знаходить час відстоювати свої права.

Всього кілька років тому всі великі оператори на вітчизняному ринку телекомунікаційних послуг вели між собою негласну холодну війну, намагаючись переманити абонентів від конкурентів. У більшості випадків для цього розроблятимуть тарифні плани з дуже привабливими умовами. Однак при цьому більшість таких тарифів у різних операторів була майже ідентична, відрізнялися лише назви пакетів. При цьому рахунок цінового демпінгу сильно знижувався прибуток компаний.

Пройшло кілька років, а співвідношення клієнтської бази у великих операторів зв'язку майже не змінилося. Але, як і раніше, демпінгові ціни не можуть принести компаніям тієї вигоди, яку вони розраховували. Саме тому компанії і змінюють умови вигідних тарифних пакетів або ж насильно переводять своїх клієнтів на інші тарифи, які тільки на перший погляд мають привабливий вигляд, але, як правило, мають ряд нюансів.

Чи законна зміна тарифу оператором в односторонньому порядку

Слід визнати, що коли йдеться про зміну умов тарифів, мобільні оператори діють у рамках чинного законодавства. Але на жаль, більшість абонентів стає жертвами своєї неуважності.

Але не варто засмучуватися, абоненти також мають певні права. Так у законодавстві прописано, що оператор повинен у десятиденний термін повідомити своїх клієнтів про зміну умов надання послуг.При цьому протягом зазначеного терміну абонент може висловити незгоду з такими змінами або погодитися з ними та продовжувати користуватися зв'язком.

При покупці стартового пакета будь-якого мобільного оператора рекомендується уважно читати умови договору.

Чи можна оскаржити дії оператора

Якщо хтось наважився боротися з таким свавіллям, то потрібно враховувати кілька порад.

  1. Отримавши СМС-повідомлення з інформацією про швидкий переказ на інший тариф, слід уважно ознайомитися з його умовами. Потрібно порівняти умови старого та нового тарифних планів, щоб визначити, чи підійде новий варіант чи ні.
  2. Слід відвідати особистий кабінет на сайті оператора. Усі компанії в персональному кабінеті мають розділ деталізації дзвінків. Так можна подивитися, скільки послуг споживається щодня і щодо цього оцінити новий тарифний план.
  3. Далі треба подивитися на лінійку актуальних тарифних пакетів, які оператором не змінюються і на які він переходити не пропонує. Цілком можливо, що в переліку буде оптимальний для абонента тарифний план, який у всіх відносинах буде вигіднішим. Якщо така пропозиція є, то рекомендується переходити на неї, не чекаючи на закінчення 10-денного терміну, після якого абонент буде автоматично переведений на інший тариф.

Якщо серед актуальних тарифних пакетів нічого потрібного немає, а переходити на запропонований тариф бажання немає, то не залишається нічого іншого, як зробити офіційне звернення до свого оператора.

Якщо нічого не допомогло зберегти вигідний тариф, слід написати претензію до компанії. Після викладу проблеми йдуть на «Пошту Росії» і надсилають листа з повідомленням про вручення на офіційну адресу компанії. За бажанням можна самостійно прогулятися до офісу оператора і віднести туди заяву у двох примірниках, одна компанія забирає собі, а на другому ставить номер документа.

В інтернеті є багато прикладів, як правильно скласти претензію до мобільного оператора.

Протягом місяця телекомунікаційна компанія повинна дати відповідь заявнику на зазначені реквізити. Якщо відповідь оператора не влаштовує абонента, він може звернутися до суду.