Тепер ДТП можна оформити в телефоні

Anonim

Страхувальники ОСАЦВ зможуть збирати дані про транспортні пригоди зі смартфонів учасників руху. Для цієї мети було розроблено спеціальний додаток, який повноцінно запрацює у найбільших регіонах країни вже з листопада цього року. Завдяки цьому додатку всю інформацію про аварію можна буде передавати дистанційно за допомогою смартфона.

Особливості оформлення

Урядом було затверджено останній з елементів програми, яка допоможе дистанційно оформлювати будь-яку транспортну пригоду.Основні правила оформлення типових онлайн-повідомлень та низка вимог до мобільних пристроїв були прописані в одній із постанов кабінету міністрів, з якою вдалося ознайомитися журналістам РБК. Наявність такого документа підтвердив і один із співробітників відомства.

Починаючи з 1 листопада цього року, водії чотирьох великих регіонів Росії можуть оформити аварію за затвердженим європротоколом. Немає потреби викликати на місце події інспектора патрульної служби та оформляти всі документи у паперовому вигляді. Все що потрібно – це надіслати правильно оформлене повідомлення через особливий мобільний додаток.

Така концепція оформлення документів при аваріях була схвалена урядом ще в середині літа. Віце-прем'єр М. Акімов заявив, що вже через 2 роки в Росії працюватиме 25 унікальних сервісів, за рахунок чого не виходячи з дому, можна буде оформляти пенсію та різні пільги.

Відправляти страховику онлайн повідомлення про ДТП формально дозволено вже з 1 вересня цього року, але тільки якщо всі дані зафіксовані та потім передані до загальної системи АІС через особливий мобільний додаток.Його активна розробка була розпочата ЦБ та Мінкомзв'язком, але потім її передали фахівцям Спілки автостраховиків. Унікальна програма «Помічник ОСАЦВ», за допомогою якої можна швидко оформляти європротокол, ще повністю не готова, оскільки є не всі нормативні документи.

Як оформити ДТП

Для початку учасник руху повинен правильно зареєструватися в держпослугах та поставити мобільний додаток на свій гаджет. Якщо він раптом потрапляє до ДТП, яке допускається оформляти по європротоколу, то всі необхідні дані для страхової компанії надійдуть із персонального кабінету, а учаснику аварії потрібно буде просто завантажити докладні фотографії з місця події. Примітно, що оформляти документи у паперовому вигляді в цьому випадку не доведеться.

Така система діє лише тоді, коли всі учасники події зареєстровані в системі держпослуг, всі надали фотографії з місця аварії і не мають жодних розбіжностей щодо того, що сталося.Якщо у двох водіїв розбіжності є, то, як і раніше, оформляється паперове сповіщення.

Якщо все буде зроблено за правилами, то страховики не можуть відмовити у належних виплатах. За необхідності неправомірну відмову завжди можна оскаржити у вищих інстанціях.

Які дані отримують страховики

Передати дані можна за допомогою обладнання ГЛОНАСС або спеціальної мобільної програми. У першому випадку тривожну кнопку SOS на пристрої слід натиснути не пізніше 10 хвилин з моменту аварії, а в другому випадку водій має цілу годину, щоб передати всі дані в систему обов'язкового страхування.

Обладнання ГЛОНАСС передасть координати транспортного засобу в момент аварії, а також дату, час, напрямок руху та швидкість. Крім цього, передаються параметри прискорення або уповільнення при зіткненні.

Спеціальний мобільний додаток передає таку інформацію про аварію:

  • Особисту інформх онлайн-повідомлень та низку вимог учасника ДТП. Сюди відносяться паспортні дані, номер телефону, електронна пошта, дані про реєстрацію автотранспортного засобу та посвідчення водія;
  • Дані про договір ОСАЦВ, якщо водій застрахований у системі;
  • Інформація про страховика учасника дорожньої пригоди;
  • Якщо даних про водія в ЄСІА немає, то окремо передається інформація щодо посвідчення водія, ідентифікаційного номера та інші дані. Може бути передана інформація про відсутність актуального договору ОСАЦВ.

Мобільний додаток також передасть координати зроблених фотографій, час та дату аварії, види транспортних засобів та перелік усіх видимих ​​пошкоджень. ЦБ запевняє, що всі файли відправляються автоматично за допомогою спеціального програмного забезпечення, за коректну роботу якого водії відповідальності не несуть.