З росіян почали вимагати біометрію при покупці сім-карти

Anonim

У салоні МТС не вдалося купити стартовий пакет із сім-картою через вимоги здати біометричні дані. При цьому такі історії в мережі не рідкість, покупці почали масово скаржитися на тиск продавців з весни цього року.

Збір даних

Ще навесні представник МТС розповів, що всім абонентам при купівлі нового стартового пакета надається можливість пройти додаткову ідентифікацію для отримання фінансових послуг. При цьому було підкреслено, що процедура є добровільною і консультанти просто повідомляють клієнтів про таку можливість.

Якщо з якоїсь причини абонент не хоче проходити таку ідентифікацію (частіше просять сфотографуватися), він може цього не робити. У такому випадку сім-карта продається у звичайному режимі, після пред'явлення паспорта громадянина Росії.

Варто нагадати, що з липня 2018 року російські банки можуть ідентифікувати особу користувачів не лише по обличчю, а й голосу. Особливо намагається у цьому плані «МТС Банк», який правдами і неправдами намагається зібрати біометрію з клієнтів.

Купити сім-карту не вдалося

Користувач Фейсбук Любов розповіла, що вона зайшла до московського офісу МТС купити сім-карту і як зазвичай пред'явила паспорт громадянина Росії. Але співробітники сказали, що продати стартовий пакет без попереднього збору біометричних даних вони не можуть, оскільки це передбачено законом Ярової. При цьому жодних документів, де зазначено законність таких вимог, пред'явлено не було.

Після недовгих суперечок жінка залишила салон МТС і зайшла до сусіднього магазину «Зв'язковий», де без проблем купила сім-карту Мегафона, без жодних вимог щодо біометричних даних. На підставі цього жінці цікаво – це зміна законодавчої бази чи все-таки перегин палиці на місцях?

Що говорить оператор

За неприємну ситуацію, що сталася в столичному салоні зв'язку, у Facebook довелося виправдовуватися представнику МТС. Було відзначено, що біометрія – це добровільна послуга, від якої користувач цілком може відмовитися, поставивши позначку в реєстраційній формі. їй відмовилися продавати стартовий пакет.