Теле2 запустив 5G для всіх абонентів

Anonim

Мобільний оператор Теле2 першим на вітчизняному ринку зробив власну мережу 5G доступною для сторонніх користувачів. Наразі вже три вітчизняні компанії запустили мобільні мережі п'ятого покоління у громадських місцях. Але якщо МТС і Мегафон лише тестують свої системи, то Теле2 вже дозволив підключення до ресурсу сторонніх осіб.

Де є зв'язок формату 5G

Підключитися до мережі нового формату можна по всій Тверській вулиці, саме тут є стійкий сигнал. З'єднання можна двома способами:

  • Безпосередньо через свій смартфон;
  • Через особливий роутер WNC, який встановлений у фірмовому магазині оператора.

Можливість підключення в салоні оператора можна вважати продуманим маркетинговим ходом. Це пов'язано з тим, що з'єднання смартфонів з роутером відбуватиметься через Wi-Fi, а 5G у цьому випадку виступає лише як канал. Так само роутер можна було підключити до інтернету за допомогою спеціального кабелю.

Вимоги до мобільного пристрою

Щоб мати можливість протестувати роботу зв'язку п'ятого покоління, необхідно, щоб смартфон абонента підтримував частотний діапазон 28 ГГц. Саме на цій частоті розгортають нову мережу оператори зв'язку. Уточнити, чи підтримує мобільний пристрій такий формат можна у центрі підтримки абонентів Теле2.

Так, компанія МТС у рамках тестування якості зв'язку використовувала смартфон Samsung Galaxy S10 5G.Максимальна швидкість передачі даних цієї моделі становила 2, 1 Гбіт/с. Подібний результат був отриманий і компанією Tele2, але тут досягли деякого зменшення часу затримки передачі сигналу, до 9 мс. Такі показники хоч і дещо кращі, ніж у мережах стандарту LTE, але особливим проривом не є. Це пов'язано з тим, що сценаріїв масового використання такої швидкості та затримки наразі просто немає. При цьому для поточних потреб користувачів цілком вистачає можливостей зв'язку четвертого покоління.

Слід нагадати, що Володимир Путін відмовився віддавати частоти, що використовуються військовими відомствами, під розвиток зв'язку п'ятого покоління. роботи 5G використовують частоти 3, 4-3, 8 ГГц.