Провайдерів зобов'язали платити за обладнання в наших будинках

Anonim

Провайдери, які розміщують своє обладнання всередині житлових будинків, повинні будуть вносити плату за користування спільним майном. Розмір оплати встановлюється на загальних зборах власників жилого приміщення. Інформація про це опублікована на правовому порталі "Гарант", з посиланням на Верховний суд РФ. До такого рішення привели дві однотипні судові справи, постанови щодо яких були прийняті влітку цього року.

Що призвело до такого рішення

Влітку було розглянуто три однотипні справи і в усіх випадках районні суди ухвалили стягнути з провайдерів певну суму за встановлене обладнання в житлових будинках, а також за спожиту ним електроенергію.Провайдерами були подані скарги до Верховного суду, але судді лише підтвердили правомірність дій районних судів та відмовили у передачі скарг до Судової колегії.

У всіх розглядуваних справах були одні й самі істотні обставини.

  1. Провайдерами використовувалося спільне майно, яке належить всім власникам багатоквартирного будинку. Сюди відноситься прокладання кабельних мереж інтернету та телебачення, розміщення комутаторів, конвертерів та іншого подібного обладнання.
  2. Використання площею будинку відбувається без попереднього укладення договору та власне без оплати.
  3. На зборах власниками багатоквартирного будинку не було ухвалено рішення про безоплатне надання провайдеру спільного майна.
  4. На зборах власників було прийнято рішення про платне користування спільним майном співвласників багатоквартирного будинку як операторами зв'язку, так і рекламодавцями чи іншими подібними компаніями. При цьому було встановлено фіксовану плату за розміщення обладнання.
  5. Всі рішення загальних зборів співвласників багатоповерхових будинків не були визнані незаконними.
  6. Провайдером не було доведено, що встановлений тариф є для нього занадто високим і не відповідає дійсності.

Особливо було наголошено, що договір з окремим абонентом у будинку не є достатнім аргументом для використання провайдером спільного майна. Це не звільняє його від внесення встановленої плати.

Поправки до закону

Держдума зараз розглядає проект поправок до закону «Про зв'язок», внесений до Держдуми перед Новим роком, у зв'язку з чим має бути спрощений доступ операторів до будинків. Вже у лютому цього року стало зрозуміло, що розгляд цього закону може дуже затягнутися.

Наприкінці березня цього року оператори великої четвірки написали листа керівнику відомства з проханням підтримати цей законопроект і внесли низку поправок.До речі, оператори виступили проти пропозиції Мінбуду зобов'язати всіх провайдерів укладати договори на оплату з керуючими компаніями.

Мінкомзв'язком було запропоновано дозволити керуючим компаніям створювати свої мережі зв'язку, щоб підключати мешканців через різних операторів, як це прийнято в низці інших розвинених країн. Але проти такої пропозиції виступила ФАС.

У червні стало відомо про те, що Комітетом Держдуми було створено робочу групу для доопрацювання цього законопроекту, завдяки чому операторам надавався безперешкодний доступ до багатоквартирних будинків. До складу такої групи увійшли представники всіх великих провайдерів та виконавчої влади. До цього закону в даний момент досить багато зауважень, зокрема це нехтування правами власників.