Росіянина змусили заплатити Ростелекому 39 тис. за пошкоджений кабель провайдера

Anonim

Один із мешканців двоповерхового будинку вирішив, що розподільний кабель, що проходить на горищі будинку, зовсім не потрібен жителям і, згідно з рішенням загальних зборів всіх власників, перерізав кабель, за що поплатився рублем.

Маймінським районним судом Республіки Алтай було задоволено апеляцію компанії Ростелеком щодо жителя села Майма, який пошкодив кабель провайдера. Позов передбачає стягнення 39 тисяч рублів за навмисне псування розподільчого кабелю. Перед цим у червні поточного року Верховним судом було підтверджено рішення районного суду, а відповідачу було відмовлено у поданні касаційної скарги.

А кабель виявився потрібним…

Причиною голосно судового розгляду стала подія, яка сталася ще у червні минулого року. Один із мешканців двоповерхового будинку вирішив, що розподільний кабель, що проходить на горищі будинку, зовсім не потрібен мешканцям будинку і тому перерізав його. Після цього він заявив про те, що сталося у філію компанії Ростелеком, розташований неподалік.

В результаті таких дій без доступу до послуг зв'язку залишилися жителі найближчих багатоквартирних будинків та дитячий садок. Оператором мобільного зв'язку пошкоджена ділянка була швидко відновлена, після чого компанія подала до суду на чоловіка, який перерізав кабель.

Світовий суддя Маймінського району визнав дії чоловіка законними, оскільки вони були викликані рішенням загальних зборів усіх власників. Але як би там не було, у квітні цього ода районним судом було скасовано попереднє рішення, а чоловіка визнали винним у навмисному псуванні майна мобільного оператора.

Що говорять юристи

Юрист Ростелекома М.Куюкова роз'яснює, що у пункті 49 Правил охорони ліній зв'язку зазначено, що як фізичним, і юридичним особам заборонено щось робити, що може порушити роботу мереж зв'язку. Так, цими правилами заборонено:

  • Обривати дроти;
  • Ушкоджувати вежі мобільного зв'язку;
  • Накидати на опори або дроти сторонні предмети.
Цими ж правилами визначено, що матеріальні збитки обчислюються фактичними витратами на ремонт обладнання та ліній. При цьому враховується не тільки вартість матеріалу та робота фахівців, але й втрати оператора від відсутності в абонентів зв'язку.

Реакція відповідача

Відповідач не погодився з таким рішенням суду і вирішив подати касаційну скаргу до вищої інстанції.Однак Верховний суд відхилив його позов і визнав, що доводи районного суду цілком законні та обґрунтовані. У результаті чоловік повністю відшкодував всю суму, зазначену в позові Ростелекому.

З приводу події висловився один з керівників Ростелекому в республіці Алтай.

Багато подробиць цієї справи досі не відомі. Так, наприклад, незрозуміло, чи був оператором укладений договір з керуючою компанією на розміщення обладнання, чи користувалися мешканці послуг Ростелекому і чи просили вони компанію про те, щоб кабель демонтували. Але в будь-якому випадку справа вийшла гучна і вона показала, що інтереси оператора виявилися вищими за інтереси власників багатоквартирного будинку.