Тарифи в Криму: операторів змусили підкоритися

Anonim
Жителі Криму та Севастополя залишилися незадоволені анонсованим підвищенням цін на мобільний зв'язок у регіоні. Розгнівані абоненти зважилися на написання скарг, відповідно до чого було ухвалено рішення про тимчасове заморожування тарифів. Ціни не зростатимуть щонайменше до того моменту, поки місцеві оператори не модернізують інфраструктуру для безперебійної роботи своїх мереж. У прес-службі міністерства цифрового розвитку, зв'язку та масових комунікацій заявили, що дійшли порозуміння з кримськими стільниковими компаніями.

Раніше про підвищення цін оголосив МТС – його SIM-картки, прив'язані до Краснодарського краю, часто використовують місцеві абоненти.Для них доступні тарифні плани «Супер МТС 092014» та «Супер МТС 072017». Версія від 2014 року включає безкоштовні 15 хвилин на добу на номери МТС (в рамках опції «Дзвони безкоштовно на МТС») – саме їх і не захотіли втрачати місцеві абоненти. У версії 2017 року використовується інша тарифікація – перша хвилина на номери МТС коштує 50 копійок, наступні 19 хвилин безкоштовно, з 21 хвилини по 50 коп/хв.

17 липня 2019 року на сайті МТС з'явилася новина про зміну тарифікації на вказаних тарифах. Ось список даних нововведень:

  • Закриття опції «Дзвони безкоштовно на МТС» – жодних безкоштовних хвилин для дзвінків усередині мережі. Саме ця новина і розгнівала кримських абонентів;
  • Зміна тарифікації – перша хвилина на місцеві номери МТС коштує 1 рубль, далі 14 хвилин безкоштовно, з 16-ї хвилини і далі – по 1 руб/хв;
  • Підвищується абонплата за опцію «Дзвони безкоштовно на МТС Росії 100» з 3 до 4 руб/сутки.

Аналогічні зміни мали торкнутися абонентів із Краснодарського краю, але крім кримських абонентів претензії ніхто й не висловив.

Для контролю цін на півострові буде створено спеціальну робочу групу, яка займеться узгодженням розцінок. а тарифи дорожчали два роки поспіль і продовжують дорожчати) ніхто не замислюється.

Зміни мали набути чинності з 30 липня 2019 року. 24 липня було оголошено про перенесення термінів на 12 серпня. Але вже 9 серпня з'явилася оновлена ​​інформація, що зміни «зупинені для доопрацювання процедури технічної реалізації» (цитата з новини від 09 серпня 2019 року, опублікованої на сайті МТС).

Як працює зв'язок у Криму

На даний час у Криму та Севастополі працюють чотири місцевих оператори.Це К-телеком (бренд Win-Mobile), Севтелеком, Кримтелеком і КТК-телеком (бренд Хвиля Мобайл). Вони пропонують місцевим абонентам безліч тарифних планів, у тому числі з безлімітним мобільним інтернетом та безкоштовними внутрішньомережевими викликами. Також на півострові продаються SIM-карти Краснодарського МТС без абонентської плати і тим самим безлімітом. Слід зазначити, що всі SIM-карти МТС реєструються в мережі місцевого оператора Win-Mobile і працюють без жодного роумінгу.

З якістю зв'язку на півострові справді все погано. Інфраструктура місцевих операторів розвинена дуже погано – мало базових станцій і швидкісних каналів. Проблеми стали помітнішими після включення Криму і Севастополя до складу Росії в 2014 році - за наступні кілька років туристичний потік помітно зріс, що лише збільшило навантаження на місцеві мережі.

Більш за все скаржаться на труднощі з мобільним зв'язком абоненти з Севастополя – у літній період навантаження на мережі занадто велике, що викликає труднощі з додзвоном та позначається на швидкості мобільного інтернету. Що стосується материкових операторів (МТС, Білайн, Мегафон і Теле2), то вони в Криму та Севастополі не працюють через побоювання санкцій.