Роумінг по Росії: скасували чи ні в 2019

Anonim

Росіян, які часто переміщаються країною, цікавить одне питання – скасували чи ні роумінг Росією. Насправді він зник ще наприкінці минулого року. Державі в особі Федеральної антимонопольної служби вдалося досягти свого – внутрішньомережевий роумінг зник. Але з іншого боку, він частково залишився.

27 травня 2019 року прем'єр-міністр Дмитро Медведєв підписав постанову, яка скасовує роумінг на всій території країни. Починаючи з 1 червня в Росії діятимуть єдині ціни на дзвінки у всіх регіонах, у тому числі за межами домашнього регіону.

Вхідні дзвінки для абонентів, які перебувають у Криму та Севастополі, стануть повністю безкоштовними. Вихідні будуть тарифікуватися згідно з тарифами оператора.

Загальна ситуація в операторів з роумінгом по Росії

Домашній регіон тепер правильніше називати регіоном підключення. Тут діє місцева тарифікація дзвінків, а дзвінки в інші регіони є міжміськими. Як тільки абонент виїжджає в іншу область, вона стає для нього домашнім регіоном - дзвінки в регіон підключення та інші області Росії стають міжміськими, а за місцезнаходженням - місцевими.

Типовий приклад – московський абонент виїжджає до Краснодарського краю. Він користується тарифом з пакетом місцевих дзвінків – по Москві та Московській області. При знаходженні в Краснодарі все змінюється місцями - пакет хвилин діятиме на дзвінки Краснодарським краєм, а виклики в Москву тарифікуватимуться як міжміські.

Найбільше пощастило людям з тарифними планами, що включають пакети хвилин по Росії. Вони можуть вільно пересуватися по всій країні та дзвонити в будь-яких напрямках – у тому числі за місцем знаходження та додому. Что стосується мобільного інтернету, то його вартість зберігається на всіх тарифних планах російських операторів.

Теле2

Тарифні плани Теле2 не містять роумінгових розцінок. Як приклад візьмемо "Мій онлайн". Він включає 15 Гб мобільного інтернету та 500 хвилин по Росії. Тарифікація у поїздках:

  • Інтернет – згідно з чинним тарифом;
  • Голосовий зв'язок – з пакета;
  • Дзвінки понад пакет - 1, 5 руб/хв по регіону перебування, 2 руб/хв на інші російські номери.

Детальний опис скасування роумінгу у Теле2.

На тарифі «Класичний» є один дивний недолік – міжмісто в регіоні підключення коштує 9 руб/хв, у поїздках – 5 руб/хв. Ймовірно, зменшення цін у роумінгу влаштовує ФАС більш ніж повністю.

Особливі умови в Криму:

  • Вхідні – 1 руб/хв;
  • Вихідні РФ – 3 руб/мин;
  • SMS та MMS по РФ – 3 руб/шт.

Мобільний інтернет у Криму коштує 3 руб/Мб.

МТС

Тарифні плани цього оператора розділилися на дві категорії.

  1. У першу увійшли тарифи, що зберігають тарифікацію в поїздках – це «Тарифище», «Smart Забугорище», «Наш Smart» та деякі інші.
  2. До другої категорії увійшли тарифи, що вимагають підключення опцій «Скрізь як вдома Росія», «Домашній пакет Росія» та «Домашній пакет Росія +».Вони знижують вартість міжміська і роблять вихідні дзвінки додому безплатними. Розібратися в цьому допоможе калькулятор на сайті оператора.

про скасування роумінгу у МТС.

Мегафон

На тарифах «Включайся!» абонентів чекає звичайна домашня тарифікація.Для всіх інших пропонуються опції «Вся Росія» та «Відпустка без турбот». Перша знижує вартість вихідних по РФ до 3 руб/хв. Друга опція відкриває вигідні умови в Криму – безкоштовні вхідні за 33 руб/добу та 60 Мб інтернету за 99 руб/добу. про відміну роумінгу у Мегафона.

Білайн

Оператор Білайн використовує загальну для всіх схему – регіон перебування стає домашнім. Відмінності є тільки при знаходженні в Криму - вхідні та вихідні по РФ коштують 2, 03 руб/хв, SMS - 2, 03 руб/шт, мобільний інтернет - перші 3 Мб на добу по 2, 03 руб, наступні 110 Мб - 203, 99 руб/добу, далі по 2, 03 руб/Мб.

Yota

Офіційно роумінгових розцінок у цього оператора ніколи й не було. за тарифом «Регіональний» – він трохи дорожчий за домашній. З 25 травня 2019 року «Регіональний» вирушить до архіву, жодних роумінгових розцінок оператор не має.

Скасування роумінгу в інших операторів

До цієї категорії потрапили оператори Danycom і Тінькофф Мобайл. У них ніколи не було і немає роумінгу по Росії. Вони надають пакети хвилин та трафіку, що діють по всій країні. Це забезпечує їм популярність – їх послугами користуються люди, які не бажають переплачувати за зв'язок у поїздках.

Скасовано роумінг практично повністю. Коли ми забудемо про регіональні відмінності – залишається незрозумілим. Жодних вимог з цього питання у ФАС немає.