Роумінг Теле2 по Росії скасували чи ні в 2019 році

Anonim

Згідно з останніми поправками до закону «Про зв'язок» від 2019 року, роумінг Теле2 скасовано. Проте ця тема, як і раніше, викликає низку питань у абонентів. Вони намагаються зрозуміти нові умови тарифікації і обурюються вартістю міжгороду. Хоча міжмісто та роумінг між собою не пов'язані. У цьому огляді ми розповімо про поточну ситуацію, порекомендуємо оптимальні тарифи на роумінг.

Загальна ситуація зі скасуванням роумінгу

Роуминг Теле2 по Росії скасували - можна спокійно переміщатися по всій країні, спілкуючись по домашньої тарифікації. Але це можливо далеко не на всіх тарифних планах:

  • Якщо включений пакет хвилин працює по всій Росії, то в поїздках ви нічого не помітите - дзвінки будуть витрачатися з включеного пакета;
  • Якщо включений пакет хвилин витрачається тільки по домашньому регіону, то в поїздках він буде витрачатися тільки на дзвінки по регіону перебування. Дзвінки додому будуть тарифікуватися як міжмісто.

Тарифні плани без включених хвилин працюють за останнім принципом. Вдома дзвінки в інший регіон стоять як міжмісто, у поїздках дзвінки по регіону знаходження тарифікуються як місцеві, а дзвінки в домашній регіон – як міжміські.

«Теле2 не скасував роумінг, дзвінки по країні, як і раніше, дорогі» – таких відгуків у мережі сотні. Люди плутають міжмісто та внутрішньомережевий роумінг. Причому міжмісто ніхто не скасовував - місцеві дзвінки оплачуються по одній таксі, в інші регіони - по міжміській.Безкоштовні внутрішньомережеві дзвінки теж не мають до роумінгу будь-якого відношення. Хочете дзвонити по всій Росії за єдиною ціною – обирайте відповідні тарифні плани.

Наприклад, на тарифі «Класичний» місцеві виклики коштують 1, 2 руб/хв, на номери Теле2 Росії – 3 руб/хв, на інші російські номери – 9 руб/хв. Скасування роумінгу зовсім не означає, що всі виклики повинні коштувати однаково, оскільки міжмісто залишається міжгородом. А ось на тарифі «Моя розмова» всі дзвінки на номери домашнього та інших регіонів коштують однаково – 1,95 руб/хв. Причому на місцеві виклики надається пакет на 250 хвилин - у поїздках Росією він витрачається по регіону перебування.

Що безкоштовно в поїздках по Росії

Останні поправки до закону «Про зв'язок» свідчать, що всі, що входять у поїздки по Росії, безкоштовні. До того ж неважливо, звідки вони надходять – з російських чи міжнародних номерів. Аналогічна ситуація складається в Криму та Севастополі, а також у регіонах, де не працюють оператори, якими користуються абоненти – при реєстрації в чужій мережі всі дзвінки, що входять, залишаються безкоштовними.

З мобільним інтернетом у поїздках ситуація схожа – пакети трафіку діють на всій території Росії, за винятком Криму та Севастополя. Те саме стосується тарифів з помегабайтною тарифікацією, де вартість трафіку зберігається в поїздках країною (крім Криму та Севастополя – там діє альтернативна тарифікація).

Безкоштовними в поїздках залишаються хвилини, доступні в рамках пакетних тарифних планів. Тут слід дивитися на територію дії включених пакетів. Наприклад:

  • на тарифі «Моя розмова» він діє лише по домашньому регіону – у поїздках безкоштовними будуть дзвінки по регіону перебування.
  • на тарифі «Мій онлайн» діє загальноросійський пакет хвилин – можна спокійно дзвонити в будь-яких напрямках, хоч за місцем, хоч додому.

Вигідні тарифи Теле2 без роумінгу по Росії

Внутрішньоросійського роумінгу на тарифних планах Теле2 немає. Але якщо говорити про пакети хвилин, які працюватимуть у всіх російських регіонах, рекомендуємо звернути увагу на такі тарифні плани:

  • «Скрізь онлайн» – 500 хвилин по РФ, безліміт на номери Теле2, 50 SMS, 40 Гб інтернету, безлімітні соціальні мережі та месенджери за 500 руб/міс;
  • «Мій онлайн» - 500 хвилин по РФ, внутрішньомережевий безліміт, 15 Гб інтернету, безліміт на месенджери та соцмережі за 400 руб/міс;
  • «Мій онлайн +» - 800 хвилин по Росії, внутрішньомережевий анлім, 30 Гб інтернету, безлімітні соцмережі та месенджери за 700 руб/міс. Тариф автоматично підлаштовується під абонента, регулюючи співвідношення трафіку та хвилин без зміни абонентської плати;
  • «Безліміт» – 500 хвилин по РФ, анлім всередині мережі, безлімітний інтернет та 50 SMS за 600 руб/міс;
  • «Преміум» – 2000 хвилин по Росії, безліміт всередині мережі Теле2 по всій країні, 50 Гб інтернету та обслуговування в довідковій службі за виділеною лінією за 1500 руб/міс.

Також на тарифі «Преміум» діє безкоштовна послуга «Безлімітний інтернет за кордоном», в рамках якого можна користуватися включеним пакетом трафіку на території популярних країн.

Як заощадити на дзвінках шляхом зміни тарифу

Деякі тарифи не призначені для подорожей країною – вони не включають загальноросійських пакетів хвилин або надаються з похвилинною тарифікацією. Щоб заощадити на дзвінках, підключіть один із перерахованих вище тарифних планів. Мінімальний із них – «Мій онлайн» з абонентською платою 400 руб/міс. Він включає 500 хвилин по РФ, що становить 16-17 хвилин на день. Також можна дзвонити через месенджери – інтернет пакет діє по всій країні. Ця ж інструкція підійде абонентам зі старими тарифними планами та дорогою тарифікацією.

Також оператор Теле2 передбачив опцію «Скрізь нуль». Вона знижує вартість дзвінків у поїздках Росією до 2 руб/хв у всіх внутрішньоросійських напрямках. Одночасно з цим опція знижує вартість відправки SMS – 2, 5 руб/шт на будь-який мобільник у країні. Абонентська плата складає 3 руб/добу, перше підключення безкоштовне, кожне наступне – 30 руб.Опція несумісна з тарифом «Преміум» та тарифною лінійкою «Мій Теле2».

Скасували роумінг у Криму

Поточне законодавство відмінило роумінг по Росії. Виняток становлять Крим та Севастополь, де немає російських операторів – тут працюють лише місцеві стільникові компанії. Абоненти Теле2, які приїжджають на територію півострова, обслуговуються на таких умовах:

  • Вхідні виклики – безкоштовно та безлімітно, з будь-яких російських, кримських та міжнародних номерів;
  • Вихідні у будь-яких російських напрямках – 3 руб/хв;
  • Відправка SMS та MMS по Росії – 3 руб/шт;
  • Мобільний інтернет – 3 руб/Мб з інтервалом тарифікації 50 Кб.

Щоб заощадити гроші в Криму та Севастополі, купити SIM-карту одного з місцевих операторів або скористайтеся громадськими точками доступу Wi-Fi.