Як призначити флешку внутрішньої пам'яттю на Android: налаштування та використання SD-карти

Anonim

Як на Андроїді зробити щоб все зберігалося на карту пам'яті

Доїхати до потрібної адреси, завжди залишатися на зв'язку, поділитися з друзями яскравими моментами життя, замовити їжу додому, працювати віддалено, оплачувати свої покупки та багато іншого – все це дозволяє зробити смартфон, а якщо точніше, то додатки, встановлені на ньому. Проблема в тому, що їх потрібно все більше і більше, проте доступної пам'яті залишається така сама кількість, що і при покупці. Але з цієї скрути є вихід – простий, дієвий та абсолютно безкоштовний.

Для чого зберігати інформацію на карту пам'яті в Андроїді

Найважливіший ресурс сучасного смартфона – це його пам'ять, а головний мінус – його завжди мало. Дійсно, численні оновлення програм, різні файли мультимедіа, яких з кожним днем ​​стає тільки більше, нові цікаві програми – все це потребує значного місця у вбудованому сховищі.

Кількість програм, що встановлюються на смартфон, обмежується тільки фантазією його власника

Навіть повністю віддалені програми залишають свій слід у вигляді тимчасових файлів, залишків коду тощо. Стандартне видалення не дозволяє їх позбутися, що веде до додаткового забування пам'яті.

Зрештою користувач може виявитися перед вибором: які файли видалити, а які залишити.Проблема у цьому, що навіть встановлений мінімум – месенджери, навігатори, соц. мережі, банківські програми - займають значне місце в телефоні і обійтися без них неможливо.

Важливо! Встановлення попередньо встановлених програм на картку пам'яті неможливе.

Якщо особисті файли – фотографії, відео та документи – можна перенести на зовнішній пристрій зберігання, то зі встановленим софтом такий фокус не пройде. Однак, так було не завжди. На операційній системі Android можливість встановлення програм на зовнішній носій то з'являлася, то зникала з виходом кожної версії.

Більшість смартфонів підтримують до 128 Гб додаткової пам'яті

Недоліки методу

Андроїд не бачить карту пам'яті - причини та вирішення проблеми

На даний момент існують кілька способів, як зробити SD-карту основною пам'яттю на Андроїд та встановити програму на неї.Але перш ніж перейти до розгляду цих способів, варто сказати кілька слів про негативні сторони цього методу. Вони перелічені далі.

Втрата контролю

Ушкодження картки пам'яті може призвести до повної втрати контролю за програмою та своїми даними в ній. На жаль, якраз зовнішні носії інформації ламаються і стають непридатними набагато частіше, ніж внутрішній пристрій зберігання інформації самого смартфона.

Не можна дістати SD-картку

Тепер уже не вдасться просто вийняти картку пам'яті за потреби. Для цього доведеться зробити зворотний процес переустановки програми у внутрішню пам'ять гаджета. Це досить клопітно, особливо якщо за родом своєї діяльності власник Андроїда змушений витягувати SD-картку по кілька разів на день.

Неякісна картка

На жаль, кількість неякісних знімних носіїв даних дуже велика. Несумлінно зроблена карта пам'яті може призвести до нестабільної роботи програми, так само як і всієї системи в цілому.

Погана швидкість

Ще однією додатковою вимогою виступає сама якість зв'язку. Справа в тому, що якщо картка пам'яті повільна, то можуть виникнути проблеми при роботі програми, встановленої на неї. Тому рекомендується купувати тільки якісний продукт, що коштує набагато дорожче.

Тільки один смартфон

Перед встановленням ігор та інших подібних програм на зовнішній носій інформації, з ним необхідно виконати певні маніпуляції, після яких вона сприйматиметься як частина внутрішньої пам'яті телефону. Відповідно, вона не зможе працювати на інших смартфонах.

Як вказати SD-карту, як місце встановлення програм за замовчуванням

Повідомлення Недостатньо пам'яті на андроїді - що робити

При первинній установці зовнішнього накопичувача в слот система запросить налаштування виявленого пристрою.Вона сама поцікавиться у користувача, як використовувати карту пам'яті: як знімного і/або переносного сховища, або як внутрішню пам'ять. У цьому випадку слід натиснути на пункт «Внутрішня пам'ять». Після цього всі стандартні програми будуть встановлюватися саме на знімний диск, звільняючи місце на внутрішній пам'яті смартфона.

Тим не менш, деякі виробники досить ревно ставляться до своєї продукції і не дають дозволу на встановлення свого програмного забезпечення на ненадійний зовнішній пристрій зберігання даних. У цьому випадку не допоможе навіть попереднє налаштування виду пам'яті для інсталяції софту на знімний носій.

Приблизно так виглядатиме вікно

Описаний спосіб дозволить зберегти дані під час завантаження на картку SD.

Важно! Перед тим як підключити СД-карту на андроїд, необхідно всі дані з неї перенести на інший носій, так як карта пам'яті автоматично форматується.

Як замінити внутрішню пам'ять на зовнішню на Андроїді

Як на андроїд встановлювати програми на карту - налаштування зберігання

Описаний вище спосіб стосується саме первинної установки картки пам'яті. Але як на Андроїді зробити, щоб все зберігалося на карту пам'яті, коли влаштуванню вже кілька років і місця на ньому катастрофічно не вистачає? У цьому випадку найкраще перенести частину файлів та невідповідних програм та ігор на знімний носій.

Звільнитись від зайвого сміття допоможе вбудована функція Андроїд – менеджер сховища

Для цього необхідно, щоб система вважала, що наявний знімний носій інформації – частина внутрішньої пам'яті. Все це виконується за допомогою штатних засобів Андроїда. Добре, що розробники передбачили цю можливість, вбудувавши в операційну систему такий чудовий інструмент як Adoptable storage.

Отже, щоб поміняти внутрішню пам'ять на зовнішню, необходимо:

  1. Зайти в налаштування пристрою. Тут вибрати пункт «Сховище», або «Пам'ять» або «Пам'ять та USB-пристрої» – все залежить від версії встановленої версії Андроїда.
  2. Вибрати знімний носій – найчастіше він позначається як карта SD.
  3. Увійти в налаштування знімного зберігача даних та вибрати пункт «Внутрішнє сховище».
  4. Система запитає дозвіл на форматування карти пам'яті та необхідності перенесення наявних даних перед цією початком цієї процедури. Потрібно дати його.

Через деякий час, після завершення процесу форматування, картку пам'яті буде визначено як частину внутрішньої пам'яті смартфона. Навіть при підключенні до комп'ютера такий смартфон буде видно як єдиний знімний пристрій і тут немає жодної помилки.

Важливо! Гаджет працюватиме абсолютно нормально – переносне сховище інформації тепер є одним із розділів внутрішньої пам'яті, і тому не відображатиметься окремо.

Після проведених операцій система запропонує перенести на нове місце частина файлів прямо зараз або пізніше. Якщо ствердно відповісти, то процес перенесення займе кілька хвилин - все залежить від швидкодії самої карти.

Обсяг внутрішньої пам'яті завжди скорочується швидше

Описаним вище способом можна без проблем об'єднати картку пам'яті з внутрішнім сховищем. Причому вона буде відформатована саме в тій файловій системі, яка дозволяє шифрувати особисті дані користувача, а значить, і встановлювати будь-які програми.

Як перенести програми з внутрішньої пам'яті на SD-карту на Андроїді.

Суттєвим обмеженням подібного способу об'єднання носіїв пам'яті є те, що програма все одно встановлюватиметься на внутрішню пам'ять. Для того щоб перенести її на зовнішню, користувачеві доведеться робити ці операції вручну.

Ось що треба зробити:

  1. У розділі «Налаштування» необхідно вибрати пункт «Додатки».
  2. Із запропонованого списку прокруткою вниз знайти ту програму, яку планується перенести.
  3. Натиснути на неї, щоб побачити додаткові дані по ній, у тому числі й інформацію щодо обсягу пам'яті, що займається. Саме на цьому пункті і слід зупинитися.
  4. Якщо натиснути на нього, відкриється докладний перелік даних по додатку: розмір програми, обсяг пам'яті, яку займають дані користувача, обсяг кешу і так далі. Тут же буде відображено, де саме встановлена ​​програма: у вбудованій пам'яті або на флешці.
  5. В залежності від версії, слід натиснути кнопку «Змінити», або на рядок, де вказано тип пам'яті.
  6. З'явиться невелике вікно з пропозицією перенести додаток на зовнішній носій. Після натискання необхідно почекати пару хвилин, і програма переміститься на картку SD.

Щоб остаточно переконатися в успішності змін у структурі зберігання даних на своєму смартфоні, варто подивитися, чи перемістився додаток. Для цього також зайти в «Параметри» та у списку програм вибрати переміщене. Хоча в основних властивостях, як і раніше, стоятиме «внутрішня пам'ять». Однак, якщо натиснути на рядок «Пам'ять», можна переконатися, що місцем встановлення програми є «Зовнішня SD-карта».

Перенесення програми на карту пам'яті

Однак перенесення на таку ненадійну основу, якою є знімний пристрій зберігання інформації, може суттєво обмежити функціонал програми. До того ж, окремі розробники можуть прямо заборонити перенесення свого дітища, щоб не завдати шкоди програмі.

На щастя, існують утиліти, здатні не тільки до перенесення додатків на зовнішню пам'ять, але й обходити блокування програм, які геть-чисто відмовляються змінювати місце свого проживання всередині смартфона.

Використання сторонньої програми Link2SD для налаштування пам'яті на Андроїді.

Програма Link2SD вважається однією з найкращих у своїй справі. Однак для того, щоб повною мірою скористатися її можливостями, необхідно отримати root-права на своєму смартфоні.

Як отримати root-права на смартфон

У своєму прямому значенні отримання root-прав означає, що користувач отримує доступ до всіх файлів на своєму гаджеті, у тому числі і кореневих папок, у звичайному режимі недоступним для маніпуляцій над ними.

Важливо! Отримання root-прав автоматично знімає пристрій з гарантії. Відповідно, якщо в процесі роботи відбудеться системний збій, то звернутися до сервісного центру не вийде.

Раніше, для того щоб активувати режим суперкористувача, власнику смартфона була потрібна відома частка вправності та наявність певної кількості вільного часу. Однак зараз цей процес значно спростився і робиться буквально в один клік.

Ось невеликий список програм, які дозволяють отримати root-права:

  • CF-Auto-Root;
  • Framaroot;
  • KingRoot;
  • Towelroot;
  • iRoot;
  • Kingoapp;
  • Framaroot;
  • Universal Androot;
  • WeakSauce;
  • KingRoot;
  • Towelroot.

Root-права дозволяють налаштовувати навіть процесор

Не завжди виходить отримати повний доступ до вмісту свого смартфона. Якщо навіть не вдалося досягти бажаного з одним додатком, варто спробувати інше.

Підготовка картки пам'яті

Зовнішній накопичувальний пристрій зазвичай має формат FAT32, який абсолютно не підходить для встановлення на нього додатків.Описані вище методи робили це за користувача. Однак те саме можна виконати і самому за допомогою спеціальних програм, як на самому пристрої, так і з персонального комп'ютера.

Сутність самої підготовки полягає у створенні розділу формату Ext, куди і будуть розміщені програми з внутрішньої пам'яті. При цьому можна залишити «шматок» картки SD для збереження мультимедійних файлів: фото, відео, музики тощо.

Щоб створити нові розділи, можна порекомендувати програму MiniTool Partition Wizard Home Edition, безкоштовну утиліту, яку можна вільно завантажити в Інтернеті.

Link2SD

Тепер, коли два перші кроки виконані, і після того як вдалося включити СД-карту на Андроїд, можна встановити та налаштувати утиліту Link2SD:

  1. При першому завантаженні програма попросить надати їй root-права, для цього треба натиснути кнопку «Дозволити».
  2. З'явиться діалогове вікно, в якому необхідно вибрати розділ карти SD, до якого буде переміщатися програми.
  3. Коли образ змонтується, необхідно перезавантажити пристрій, щоб зміни набули чинності.
  4. Коли смартфон знову увімкнеться, слід знову відкрити програму та вибрати з запропонованого списку додатків те, що планується перемістити.
  5. Затем, натиснувши кнопку «Надіслати», потрібно вибрати, яку саме частину потрібно перемістити: сам apk-файл, дані програми тощо.

Перенесення програми

Хоча сучасні флагмани Apple мають більш ніж достатню внутрішню пам'ять за 100 Гб, для бюджетних версій все ще актуальним залишається питання звільнення простору пам'яті. Основна перевага андроїд-пристроїв полягає в тому, що в них передбачена можливість встановлення додаткового переносного сховища інформації – так званої карти пам'яті.

За допомогою власних можливостей операційної системи або спеціальних утиліт є можливість зробити SD-карту як внутрішня пам'ять Android і перенести на зовнішній накопичувач не тільки дані користувача, але і самі програми. Як усе це робиться, було детально розказано вище.