Як почистити внутрішню пам'ять телефону або планшета на андроїді: способи чищення

Anonim

Як очистити пам'ять на андроїді - звільнення зайнятого місця

«Пам'ять заповнена» - повідомлення системи, яке періодично може відображатися на смартфонах. Щоб звільнити простір, користувачі використовують сторонні програми для видалення кешу та іншого сміття, а також встановлюють зовнішні накопичувачі пам'яті.

Види пам'яті на пристроях андроїд

Перш ніж з'ясувати, як почистити пам'ять телефону андроїд, необхідно ознайомитися з її видами на мобільних пристроях, а також дізнатися, яку функцію вони виконують.

Лого Android

У мобільних пристроях, планшетах та персональних комп'ютерах є кілька різновидів пам'яті. Вони призначені для виконання різних завдань, функціонують з різною швидкістю, їх вартість також різна. Наприклад, внутрішня пам'ять досить повільна, здатна зберігати мультимедійні файли навіть за відключення гаджета. Ще у внутрішній пам'яті зберігаються додатки.

Також існує і оперативна пам'ять, яка працює значно швидше, та й вартість її вища. При відключенні телефону пам'ять не зберігається.

До уваги! RАМ-пам'ять є робочою оболонкою для коректної роботи програмних компонентів. У ній зберігається вся тимчасова інформація, необхідна для правильної та безперебійної роботи смартфона.

Як перевірити завантаженість пам'яті телефону або планшета андроїд

Як очистити оперативну пам'ять на андроїді

Оперативна пам'ять - швидка та енергозалежна. Як говорилося раніше, у ній тимчасово зберігаються команди та дані, які потрібні процесору для коректної роботи. Від обсягу ОЗП безпосередньо залежить, яку кількість програм можна одночасно запускати в системі, наскільки швидко і плавно працюватиме мобільний пристрій.

Шлях для перегляду заповненості пам'яті

Перевірити завантаженість оперативної пам'яті можна так:

  1. Пройти шлях на телефоні: «Налаштування» - «Пам'ять». На екрані з'явиться обсяг вільної пам'яті, що використовується, а також загальний об'єм ОЗУ.
  2. Щоб детально вивчити інформацію про завантаженість RAM, необхідно топнути на «Використання пам'яті додатками». У цьому розділі можна вивчити статистику завантаженості за певні часові інтервали.

Статистика RAM в Android смартфоні

Зверніть увагу! Якщо оперативка забита, то це може бути причиною повільної роботи телефону. Для вирішення можливої ​​проблеми потрібно дотриматися покрокового алгоритму, як звільнити місце на андроїді.

Що робити, якщо заповнена пам'ять на Android

Якщо пам'ять пристрою заповнена, то саме час її чистити. Не обов'язково встановлювати при цьому сторонні утиліти, є кілька способів, як звільнити простір вручну.

Видалити кешовані карти

Як очистити пам'ять на Андроїді Samsung - докладна інструкція

Переважна більшість картографічних програм зберігає дані для подальшого використання програми в режимі офлайн. Якщо, наприклад, перед відпусткою або у відрядженні було встановлено велику кількість карт, вони можуть займати гігабайти простору.І, як показує практика, не завжди, повернувшись із відпустки, користувачі видаляють вже неактуальну інформацію.

У програмі Google Maps для видалення карток необхідно відкрити «Завантажені області», знайти в списку непотрібні дані та натиснути «Видалити».

Очищення збережених плейлистів

Існування великої кількості стрімінгових сервісів дозволяє власнику гаджета більше не зберігати музику на смартфоні. Достатньо просто запустити програму з улюбленим плеєром.

Деякі програвачі все одно кешують треки для подальшого прослуховування, але вже в режимі офлайн. В результаті у меломанів досить швидко з незрозумілих причин для них переповнюється пам'ять.

Якщо використовується сервіс Google Music, то необхідно зайти в налаштування програми та знайти кнопку видалення кешованих аудіофайлів.

Як перенести кешовану музику на SD-карту

Почистити кеш браузерів

Існує ще один ефективний спосіб, як почистити пам'ять на андроїді. Йдеться про повне видалення кешу браузера. Якщо користувач досить активно серфіт простори Інтернету з мобільного пристрою, то розмір сміття може досягати значних обсягів.

Для цього рекомендується в налаштуваннях безпосередньо самої пошукової системи знайти кнопку, яка відповідає за видалення файлів, що зберігаються програмою.

Щоб звільнити простір у браузері Google Chrome, необхідно пройти шлях: «Особисті дані» - «Очистити історію». Додатково рекомендується перейти до папки завантажень та видалити всі непотрібні файли.

Як очистити пам'ять від непотрібних файлів за допомогою програм

Як очистити оперативну пам'ять на айфоні

Не менш поширене питання, як очистити пам'ять на андроїді телефону за допомогою сторонніх програм. З найбільш ефективними у використанні утилітами варто ознайомитися детальніше.

Clean Master

Додаток змушує навіть максимально зайняту пам'ять позбутися сміття. Інтерфейс програми простий і зрозумілий, впорається навіть початківець.

Основні переваги:

  • простота використання;
  • Швидке видалення непотрібних файлів;
  • сканує операційну систему телефону на наявність шкідливих програм та вірусів.

Завдяки виконанню поставлених завдань телефон охолоджується і швидше працює.

Інтерфейс мобільного додатка Clean Master

Зверніть увагу! За допомогою утиліти можна встановлювати паролі безпеки на інші програми.

SD Maid

SD Maid – це безкоштовна утиліта, призначена для користувачів з Root-правами. Також програму можна використовувати і без них, але буде доступна лише обмежена кількість інструментів. Запускати програму можна вручну або суворо у зазначені проміжки часу. Під час роботи програмний код аналізує стан пам'яті.

ССleaner

Додаток дозволяє повністю тримати під контролем роботу пристрою, своєчасно вивільнюючи ОЗУ. Програма адаптована під кілька операційних систем - Windows та Android.

Основні переваги програми:

  • прискорює роботу ОС Android на 60%;
  • передбачено автоочищення від пошкоджених або шкідливих файлів;
  • проводить глибокий аналіз кешованих даних.

Інтерфейс програми ССleaner для Android

ССleaner сканує дані системи та видаляє всі непотрібні, давно не використовувані файли.

Зверніть увагу! Встановлюються утиліти безкоштовно. Завантажити їх можна з офіційного сайту розробників або Play Market.

Як почистити системну пам'ять телефону або планшета андроїд через комп'ютер

Цей спосіб не дуже поширений, але про його існування знають багато. У разі персональний комп'ютер гратиме роль зовнішнього накопичувача. Для перенесення даних на ПК зі свого Android-пристрою знадобиться:

  1. З'єднати комп'ютер і телефон за допомогою USB-шнура.
  2. Дочекатися, поки будуть встановлені всі необхідні драйвера і пристрої сполучаться.
  3. На ПК відкрити «Провідник».
  4. Перейти до папок, де зберігається інформація, яку потрібно перенести на інший пристрій.
  5. По черзі вирізати та вставляти файли/папки.

Це, власне, і все. Процедура забирає трохи часу і проста в реалізації.

Оптимізація сховища даних на пристроях андроїд

Щоб пристрій працював швидко і коректно, потрібно правильно оптимізувати його роботу, при цьому не внеся неприпустимих для системи змін. Для цього потрібно розробити алгоритм, використовуючи основні способи оптимізації.

Очищення фізичної ROM

Під фізичним ROM мається на увазі сховище, призначене для скупчення медіафайлів та додатків. До неї відноситься пам'ять не тільки на самому гаджеті, а й знімних носіях. Як тільки було помічено зниження працездатності пристрою, рекомендується в налаштуваннях подивитися кількість доступної RОМ.

Перш ніж очищати її, потрібно усунути причини її швидкого заповнення. Якщо в гаджеті встановлено зовнішній накопичувач, шлях збереження деяких програм краще змінити на SD-карту. Також сюди переносять інформацію з камери, Skype, месенджерів і т.д.

Важливо! Максимальне вивільнення простору на телефоні сприятливо позначається на його працездатності.

Оптимізація візуальних ефектів

Негативно позначається на працездатності пристрою велика кількість анімованих картинок, а також встановлення живих шпалер. Кожен такий елемент використовує ресурс RAM, а також графічного процесора. Відмова від подібних візуальних ефектів дозволить прискорити роботу мобільного пристрою.

Використання кастомної оболонки

Кастомна оболонка використовується для зміни зовнішнього вигляду телефону без перепрошивки або прав розробника, а також для зміни налаштувань функціоналу.Для оптимізації роботи гаджета можна встановити утиліту Nova Launcher або щось подібне. Такі оболонки прості та зручні у використанні, функціональні та максимально наближені до операційної системи.

Оболонка Nova Launcher на пристрої Android

Існує чимало способів, як очистити пам'ять на Android-пристрої, кожному користувачеві залишається вибрати лише найбільш підходящий. Головне - слідувати інструкції, описаної вище для того чи іншого варіанта.