Очищення оперативної пам'яті на телефоні андроїд вручну та за допомогою програм

Anonim

Як очистити оперативну пам'ять на андроїді

Будь-який користувач смартфона під керуванням популярної операційної системи рано чи пізно стикається з питанням, як очистити оперативну пам'ять на андроїді та звільнити її. Майже всі вирішують подібні проблеми встановленням спеціальних програм, які примусово зупиняють роботу фонових сервісів. Необхідно розібратися, чи це рішення і як звільнити ОЗУ на андроїді без використання сторонніх додатків.

Що таке ОЗУ в телефоні андроїд

У будь-якому сучасному телефоні, планшеті чи комп'ютері є пам'ять різних видів. Крім основної внутрішньої енергонезалежної, є також оперативне сховище. Воно має підвищену швидкість роботи і використовується для зберігання тимчасових файлів запущених програм та інших фонових сервісів. Як тільки програма закривається або телефон відключається, то оперативний запам'ятовуючий пристрій (RAM) моментально все забуває.

ОЗУ - важливий атрибут будь-якого цифрового девайса

До уваги! За своєю суттю RAM - це своєрідний робочий стіл мобільного пристрою або комп'ютера, який містить важливі дані для їх роботи і видаляє їх через непотрібність, коли пристрій вимикається, тобто сесія використання завершується.

Навіщо потрібне чищення оперативної пам'яті андроїд і як часто її робити

Зазвичай телефони містять від 4 до 8 гігабайт оперативної пам'яті.Йдеться про нові гаджети. На деяких старих пристроях може бути 1, 2 або 3 гігабайти ОЗП. Як показують дослідження, для вирішення більшості завдань, включаючи вимогливі програми та ігри з гарною графікою, вистачає чотирьох гігабайт RAM. Лише іноді може знадобитися 6 або 8 Гб, але це вже рідкісні та специфічні випадки.

Як очистити оперативну пам'ять на айфоні

Незважаючи на кількість доступної ОЗП, вона може засмічуватися встановленими програмами, які завантажуватимуть у неї свої файли даних. Навіть якщо програма візуально не запущена, вона може створювати фоновий процес, який шпигуватиме за користувачем, виконувати пошук оновлень або завантажувати їх.

Все це сильно впливає на обсяг доступної оперативної пам'яті, внаслідок чого потрібні та запущені програми просто не можуть нормально працювати, кладуть, зависають та відключаються. Стосується це й операційної системи, яка не може нормально працювати у такій обстановці.Про плавність дій, що відбуваються на екрані, і говорити не доводиться.

Важливо! Чистити оперативну пам'ять потрібно якнайчастіше. Робити це потрібно лише тоді, коли закриті всі важливі програми, а файли збережені. Таким чином очищення видаляє тільки непотрібне сміття.

Вбудоване прискорення, щоб очистити оперативну пам'ять на андроїді

Як почистити оперативну пам'ять на андроїді вручну

Як очистити пам'ять на Андроїді Samsung - докладна інструкція Багато хто, коли їхня оперативна пам'ять заповнена, відразу ж вдаються до використання сторонніх програм, які одноразово очищають ОЗУ і часто нічого більше не роблять. Операційна система андроїд дозволяє самостійно проводити очищення за допомогою меню налаштувань та вбудованої кнопки. Цей функціонал буде розібраний далі.

Через меню налаштувань

Банальний і стандартний спосіб, до якого вдаються не так часто. Суть його полягає в тому, щоб відключити фонові процеси, що не використовуються, і тим самим звільнити пам'ять. Поетапна інструкція має такий вигляд:

  1. Перейти до головного меню та вибрати пункт «Налаштування».
  2. Знайти розділ «Пам'ять» і увійти до нього.
  3. Вибрати необхідну програму, натиснути на неї.
  4. Переглянути, скільки оперативної пам'яті воно займає і відключити його, якщо об'єм, що використовується, занадто великий.
  5. Проробити так з усіма підозрілими додатками.

Через кнопку вбудованого очищення

Багато телефонів сьогодні оснащені спеціальною кнопкою очищення оперативної пам'яті. Якщо точніше, то ОС оснащена таким функціоналом. Побачити її можна тоді, коли відчинено вікно з усіма запущеними програмами.У більшості телефонів це працює шляхом натискання на кнопку «Додому».

Можна самостійно чистити пам'ять, свайпая додатки або натискаючи на хрестик біля них, а можна натиснути на круглу сенсорну кнопку «Очистити», яка виглядає як гурток з хрестом усередині. Знаходиться вона посередині екрана знизу.

Кнопка очищення на телефоні Redmi

Як звільнити ОЗУ на телефоні або планшеті андроїд за допомогою програм

Як очистити пам'ять на андроїді - звільнення зайнятого місця

У деяких випадках має місце встановити деякі програми для чищення. Вони допоможуть прибрати не тільки куки та кеш з веб-браузерів, але видалити всі сміттєві файли з оперативної пам'яті. Нижче наведено три популярні програми:

  • Clean Master. Найбільш популярне рішення, яке працює також у ролі сканера системи від вірусів. Воно дозволяє видаляти дублікати файлів та прискорювати роботу додатків за рахунок їх оптимізації;
  • SM Security. Компактна та проста у використанні програма. Вона здатна блокувати фонову роботу програм, які рідко використовуються або займають надто багато ОЗП. Корисною функцією також є пошук гаджета при його крадіжці або втраті;
  • Memory Booster. Софт показує вільну та цікаву програмами оперативну пам'ять, а також дозволяє швидко очистити її шляхом завершення їх роботи.
Зазвичай програми для очищення самі займають значну частину пам'яті, оскільки потребують її через вбудовані функції пошуку та сканування. додатків на регулярній основі.

Інтерфейс однієї з програм

Як використовувати менше оперативної пам'яті, якщо не хочеться очищати RAM

Якщо користувач не бажає регулярно очищати свою ОЗУ, слід потурбуватися про це заздалегідь.Для цього потрібно видалити непотрібні програми та ігри, в які він не заходив уже давно. Крім цього, варто розуміти та оцінювати можливості свого телефону. Якщо на ньому встановлено 1, 2 або 3 гігабайти ОЗУ, то ні про які десятки відкритих додатків не може бути й мови. Після завершення роботи у тому чи іншому софті його необхідно закривати через спеціальне меню.

Закриття програми після їх використання обов'язково

Таким чином, було розказано, як очистити ОЗП на андроїді і за допомогою яких засобів це можна зробити. На нових телефонах Huawei, Samsung, Xiaomi, Asus і т. д. вже давно реалізований власний механізм очищення Android, тому потреби в сторонніх рішеннях немає.