Виявлення та видалення шпигунських програм на Android: способи виявлення наявності

Anonim

Як знайти шпигунську програму на телефоні Андроїд - перевірка стеження

Недобросовісні люди часто стежать за іншими, щоб отримати важливу для них інформацію або шантажувати користувачів. Робиться це, як правило, за допомогою шпигунського програмного забезпечення, яке встановлюється на телефон без дозволу користувача. Отримати такий вірус легко - досить недбало завантажити будь-який файл або встановити програму з неперевіреного джерела. Позбутися ж дуже складно, особливо якщо людина сама не знає, що відбувається на її смартфоні.У цьому матеріалі буде розказано, як знайти шпигунську програму на телефоні Андроїд і як позбавитися її.

Що таке шпигунська програма на телефоні з Андроїд

Шпигунські програми - це особливий вид шкідливого ПЗ, який характеризується тим, що непомітно для користувача проникає на його смартфон і збирає всі дані про нього. Природно, що таке програмне забезпечення діє максимально потай і його складно виявити. Воно проникає в пам'ять мобільного телефону без відома користувача, впроваджується в операційну систему Android та приховує свою присутність у ній. Цілком можливо, що людина сама через свою неуважність дозволила шпигунській програмі скачатись і встановитися. Деякі навіть дозволяють їй виконувати будь-які маніпуляції із системою, тому що ніколи не дивляться на те, що встановлюють і куди натискають.

Програми-шпигуни є реальною загрозою

Важливо! Програма, яка є на перший погляд нешкідливою, може містити в собі безліч стилерів вірусів та шпигунських програм. Необхідно завжди звертати увагу на додаткові пункти під час встановлення, читати ліцензійну угоду та прибирати галочки біля непотрібних параметрів.

Шпигунська програма може проникнути в комп'ютер будь-якими шляхами, але в будь-якому випадку вона працюватиме непомітно, поступово збираючи всі необхідні дані і стежачи за кожною дією людини. Необхідно це для того, щоб у певний час створити якусь неприємність, вкрасти цінні для зловмисника дані або почати шантаж з метою винагороди.

Часто за людьми стежать для крадіжки інформації

Ознаки наявності шпигунських програм на телефоні з Андроїд

Як знайти програму на комп'ютері Windows 10

Не завжди шпигунські програми працюють настільки потайливо, як припускають їхні творці. Недосвідчений користувач, швидше за все, не зрозуміє, що його телефон заражений, однак є деякі ознаки, які допоможуть визначити, що на гаджеті є програма для стеження:

  • Незвичайні та дивні звуки під час дзвінків та розмов по телефону. Якщо під час розмови людина чує свою луну, шум і шерех або навіть чиїсь голоси, то зі стовідсотковою ймовірністю він піддається прослуховування.
  • Невиправдано швидке зниження ємності акумуляторної батареї. Ще одна ознака наявності шпигунського програмного забезпечення. Якщо гаджет прослуховується, то, швидше за все, він записує голос людини і відправляє її зловмиснику. На все це потрібні системні ресурси, також заряд батареї. У зв'язку з цим остання починає розряджатися набагато швидше.
  • Гаджет іноді живе власним життям. Якщо телефон не чіпають, але періодично включає екран, шумить, відтворює якісь звуки, тобто ймовірність, що він піддається впливу шпигунського ПЗ.
  • Включення та відключення девайса займає достатню кількість часу. Якщо раніше телефон вмикався і вимикався досить швидко, але зараз процес затягується на хвилини, то, швидше за все, за цей час зловмисник передає вкрадені дані до себе на сервер або накопичувач.

Дізнаватись про вірус можна по батареї

Як виявити шпигунську програму на телефоні з Андроїд

Що таке фоновий режим у телефоні Андроїд - як прибрати

Після всього цього люди запитають: «Ну і як перевірити Андроїд на шпигунські програми?». Виявити шпигунську програму можна деякими способами, які полягають у наступному:

  • Висока температура акумулятора. Слід якомога довше не використовувати телефон, не грати у вимогливі ігри та намагатися обходитися лише дзвінками.Після цього варто торкнутися задньої панелі гаджета, де розташована батарея або помірити її температуру за допомогою спеціальної програми. Якщо тепло значно перевищуватиме температуру людського тіла, то, швидше за все, на телефоні є шпигунське програмне забезпечення.
  • На телефон надходять дивні SMS-повідомлення. Деякі шкідливі компоненти можуть отримувати інструкції від розробників у вигляді спеціальних повідомлень типу SMS або push. Зазвичай, у них нічого не можна розібрати, оскільки для людини це простий набір символів. Однак програма розуміє це недвозначно і слідує інструкціям зловмисника. Якщо користувач часто стикається з дивними СМСками, це привід почати шукати віруси.
  • Збільшення витрати трафіку. Є віруси, які користуються інтернетом людини для надсилання зібраних даних. Завжди варто звертати увагу на будь-яке неконтрольоване збільшення місячного використання інтернет-трафіку.

Є багато онлайн сервісів для перевірки файлів на наявність шпигунського ПЗ

Важливо! У новітніх шпигунських програмах використання додаткових даних та їх відправлення зведені до мінімуму, тому обчислити ПЗ таким чином буде досить складно, але додатки старих зразків все ще можна визначити з використання інтернету у великих кількостях.

Як позбутися шпигунських програм на телефоні Android

Пошук програм-шпигунів на Андроїд слід починати з дослідження свого телефону. Насамперед необхідно пройтися файловою системою Android. Для цього:

  1. Відкрити пункт «Налаштування».
  2. Вибрати підпункт «Додатки».
  3. Далі знайти функцію «Запуск служб» або «Управління встановленими програмами».
  4. Виконати пошук усіх підозрілих файлів.
Як знайти телефон по IMEI самостійно через інтернет - Андроїд

Пророблені програми для стеження найчастіше приховують свої назви і маскують їх під найменування відомих або встановлених на телефоні додатків.

Не потрібно самостійно видаляти підозрілі файли, оскільки вони можуть бути потрібні операційній системі для коректної роботи. Якщо людина виявив, на його думку, вірус, то необхідно якнайшвидше нести телефон у сервісний центр для детальної консультації та очищення Android. У крайньому випадку можна виконати відновлення телефону до заводських установок. Це видаляє всі дані користувача і віруси в тому числі.

Важливо! Якщо людина турбує розряджання акумулятора, сторонні шуми або самостійні дії телефону, то бажано встановити будь-який антивірус або сканер в операційну систему.Він допоможе виявляти всі сторонні та шкідливі програмні продукти.

Перевірка сканером допомагає виявляти шкідливе ПЗ

Профілактичні заходи проти появи шпигунських програм на телефоні з Андроїд

Для уникнення самого факту зараження необхідно слідувати трьом нижчеописаним крокам:

  • Завжди варто завантажувати та встановлювати програми тільки з Плей Маркета – надійного постачальника ігор та програм для Андроїд. Більше того, необхідно звертати увагу на відгуки та доручення розробника.
  • Завжди перевіряти права програми під час встановлення. Якщо воно працює з картами, то, ймовірно, запросить доступ до розташування тощо. Програма, яка просить доступ до всього, чого тільки можна, повинна бути видалена.
  • Уникати підключень до загальних (публічних) мереж вай-фаю. З їх допомогою зловмисники можуть не тільки бачити історію інтернет-відвідувань, а й багато іншого.

Скачувати ігри та програми потрібно тільки з Плей Маркета

Таким чином, було розказано, як знайти програму шпигун на мобільному Андроїд. Виявлення підозрілих файлів має бути приводом для того, щоб перевірити телефон за допомогою антивірусу або віднести його фахівцю.