Активація та виклик голосового помічника Аліса на Android: запуск та включення голосом

Anonim

Як налаштувати Алісу на Андроїді - встановлення та виведення на робочий стіл

Аліса – голосовий помічник, розроблений компанією Яндекс. Він має багато корисних функцій. Аліса може керувати пристроєм, на якому запущено, відповідати на запитання користувача, вести з ним діалог. Тому голосовий помічник Яндекса став одним із найчастіше встановлюваних додатків на всі телефони, що працюють на операційній системі Android. Досвідчені користувачі навряд чи зазнають труднощів при встановленні програми. Однак недосвідчені власники смартфонів можуть зазнати складнощів з тим, як налаштувати Алісу на Андроїді.Зробити це можна, скориставшись докладною інструкцією.

Що таке голосовий помічник Аліса і які її можливості на Андроїді

В даний час всі великі IT-корпорації працюють над створенням та удосконаленням штучного інтелекту. Alice є свідченням успіху на цій ниві компанії Яндекс. Цей голосовий асистент є ботом, який може спілкуватися з людьми і виконувати інші корисні функції.

Аліса полегшує користування багатьма функціями телефону

Його активація можлива не тільки на мобільних телефонах, але також на планшетах. Користуватися Алісою можна з такою метою:

  • Проста розвага – розмова з ботом на цікаві теми.
  • Пошук інформації. Подаючи голосові команди помічнику, можна шукати в інтернет-браузерах всю необхідну інформацію.
  • Активація програм та програм на комп'ютерах та мобільних пристроях.

Додаткова інформація! Alice є аналогом Siri на апаратах компанії Еппл.

Спілкування з користувачем

Як вимкнути Алісу на Андроїді - детальна інструкція користувача

Звичайно, повноцінним спілкуванням такий діалог назвати складно – все ж таки розмова відбувається з ботом. Тут все дуже просто - власник пристрою надсилає текстове або голосове повідомлення, яке все одно перетворюється на текстове. Програма, у свою чергу, знаходить відповідну відповідь і надсилає її користувачеві.

Додаткова інформація! Всього в базі даних програми існує кілька тисяч шаблонів відповідей.

Але при цьому штучний інтелект Аліси ще не доведений до досконалості.На жаль, вона не завжди здатна повністю зрозуміти те, що мав на увазі юзер. Додаток може відповідати стандартні запити, але під час ведення складних діалогів часто виникають такі проблемы:

  • програма видає помилку і повідомляє, що не зрозуміла питання;
  • намагається згенерувати відповідь самостійно.

При другому варіанті продовження діалогу, Аліса намагається відповідати загальними фразами, що відводить діалог від основної теми розмови.

Іноді програма не може впоратися з простими питаннями

Спілкування з користувачем є, мабуть, найслабшою стороною програми. Поки що штучний інтелект не доведений до досконалості.

Пошук інформації в інтернеті

Встановити голосовий помічник Аліса на телефон з ОС Андроїд можна заради спрощеного пошуку інформації в інтернеті.З нею немає необхідності заходити до браузера і друкувати запит – досить просто вимовити його словами, і програма сама видасть необхідну інформацію. Головне правильно формулювати питання, і Alice у такому разі зможе дати розгорнуту і правильну відповідь.

Робочий стіл Віндовс 10: як відкрити та налаштувати віртуальний монітор

У деяких випадках повідомлення може бути використане як пошуковий запит. У такому випадку програма може автоматично відкрити браузер, в якому буде відкрита сторінка з результатами пошуку.

Окрім загальної інформації, голосовий помічник легко може вивести на екрані таку інформацію:

  • Відображає погоду в різних містах світу. При цьому Аліса розуміє скорочення - ЄКБ, СПБ, МСК.
  • Покаже інформацію про дорожні пробки.
  • Покаже орієнтовну ціну на авіаквитки та тривалість польоту.
  • Побудує маршрут між двома точками.
  • Рішить прості математичні приклади.

Додаткова інформація! За запитом помічник миттєво відкриває в браузері потрібний сайт або потрібний сервіс компанії Яндекс.

Одні з головних функцій голосового помічника

Навыки

На будь-якому смартфоні з ОС Андроїд можна увімкнути вбудовані програми або, так звані, навички. Зазвичай налаштовують найпопулярніші:

Ігри та розваги

Як додати ярлик на робочий стіл андроїда

На телефон можна поставити текстові ігри, вікторини, завдання та інші розважальні програми. Кожен користувач знайде цікаву для себе тему – вікторини з ігор та фільмів, тести з історії та географії.З Алісою можна пограти в «Вірю не вірю» або спробувати свої сили в текстових квестах.

Цікаво! Навіть любителі карткових ігор можуть битися з нею в Блек Джек.

Утворення

У цій категорії містяться пізнавальні та цікаві головоломки. Наприклад, можна потренуватися у вирішенні математичних прикладів чи поліпшити свої навички володіння іноземними мовами. Любителям поезії надається можливість прослухати вірші у виконанні бота.

Для дітей

Якщо потрібно зайняти свою дитину в автобусі або поїзді, то можна підключити одну з декількох програм для дітей. Так, дитині буде можливість зіграти в «Знайди зайве», де він потренує свої логічні навички або спробувати свої сили в розгадуванні загадок.

Голосовий помічник містить велику кількість додатків, корисних для дітей та дорослих. Тут кожен знайде щось цікаве для себе.

Аліса стане в нагоді і дорослим, і дітям

Запуск власних додатків

Окрім іншого, голосового помічника можна використовувати як помічника для запуску інших програм, встановлених на апараті. Щоб це зробити, достатньо вимовити в мікрофон назву потрібної програми, і Аліса виконає вхід до неї.

Крім цього, за її допомогою можна відкривати будь-які папки, розташовані на пристрої, а також картинки, відео та аудіо. Голосовий помічник допоможе швидко здійснити виклик. Для цього достатньо назвати абонента так, як він записаний у телефонній книзі.

Важливо! Аліса, встановлена ​​на персональному комп'ютері, може вимикати або перезавантажувати ПК самостійно.

Як завантажити та встановити Алісу на телефон Андроїд

Користувачі часто не розуміють, де можна скачати Алісу на свій девайс. Справа в тому, що голосовий помічник є частиною Яндекс.Браузера і скачується разом з ним із Play Market.

Щоб зробити це, необхідно виконати таку послідовність дій:

  1. Открыть Плей Маркет на мобільному пристрої.
  2. У навігаторі магазину написати Яндекс Браузер.
  3. Встановити додаток.
  4. Після цього програма буде додана на робочий стіл.
  5. Потім у Плей Маркеті необхідно знайти додаток Аліса Яндекс і виконати його скачування. Установка пройде автоматично.

Alica йде в комплекті з Яндексом

Як налаштувати голосовий помічник Аліса на Андроїді

Налаштування голосового помічника виконується безпосередньо у діалоговому вікні Яндекс.Браузера. Після цього для активації слід виконати такі кроки:

  1. Запустити Яндекс.Браузер. Після цього слід натиснути кнопку меню в лівому верхньому кутку екрана.
  2. В меню, що відкрилося, вибрати опцію Налаштування та переключити необхідні повзунки в положення Увімкнено.
  3. Після цього перейти на сторінку Голосова активація. Помічник Аліса буде увімкнено за замовчуванням. Якщо ж утиліта в даний момент не потрібна, її слід вимкнути. Після цього вона перестане реагувати на голосові команди.

Також рекомендується активувати опцію Офлайн-пошук, яка дозволяє користуватися помічником за відсутності інтернету. Суть її в тому, що всі результати запитів зберігатимуться в пам'яті пристрою та використовуватимуться при перебоях у роботі мережі.

У діалоговому вікні потрібно натиснути на три точки, розташовані у верхньому правому кутку. Відкриється меню, де можна вибрати додаткові опції.

Важливо! У меню є такі опції – Що вміє Аліса (функціонал асистента), Очистити історію та Зворотній зв'язок (можна звернутися до розробника або до служби підтримки програми).

Безсумнівною перевагою є те, що Аліса на Андроїді працює у фоновому режимі. Правда для її запуску мало вимовити необхідну команду, а потрібно виконати ще кілька действий.

Як активувати Алісу голосом на Андроїді

Коли встановлення голосового помічника на смартфон завершено, можна приступати до його активації голосом. Найпростішим варіантом цієї дії є використання віджету, що є у браузері Яндекса. Після цього достатньо натиснути на піктограму мікрофона і вимовити команду або поставити запитання. При цьому він обов'язково повинен починатися зі слів: «Слухай, Яндекс» або «Слухай, Аліса».

На жаль, простого способу, як викликати Алісу голосом на Андроїд-телефоні у фоновому режимі, немає. Справа в тому, що компанія Google має пріоритетне право на всіх смартфонах на запуск свого голосового помічника. Тому будь-який інший асистент не зможе повноцінно працювати поряд із ним.

Але все ж таки існує варіант, що дозволяє запускати Алісу навіть на заблокованому екрані телефону. Така можливість допускається на пристроях з операційною системою Android 5 або вище через Google асистент і функцію Voice Match.

Для цього доведеться зробити наступне:

  1. Виконати встановлення Гугл-асистента на мобільний пристрій та здійснити активацію опції Voice Match.
  2. Після цього необхідно заблокувати екран мобільного телефону та вимовити «Окей, Гугл».
  3. За допомогою такої команди користувач переведе Гугл-асистент у режим очікування голосової команди.
  4. Тепер потрібно сказати «Відкрий Яндекс». Відбудеться запуск браузера з вбудованим голосовим помічником Аліса.
  5. Тепер достатньо вимовити команду і асистент Яндекса почне працювати.

Войс Матч працює не на всіх Андроїд пристроях

На жаль, через особливості політики компанії Google, на пристроях з ОС Андроїд користування голосовим помічником Аліса утруднено – замість однієї команди доводиться вимовляти кілька. Проте для шанувальників російських технологій є хороша новина – майже рік тому було випущено розумну колонку Яндекс.Станція, в якій Аліса працює в режимі «Завжди слухаю» за умовчанням.

Таким чином, завдяки розширеному функціоналу, розширеній базі даних та великій кількості корисних властивостей, голосовий помічник Аліса від компанії Яндекс є одним з кращих ботів, які мають штучний інтелект.