(VOIP) IP-телефонія: що це і як працює для чайників

Anonim

Інтернет дозволяє нам переглядати вміст web-сайтів, обмінюватися короткими повідомленнями, спілкуватися в соціальних мережах, переглядати відео та працювати з електронною поштою. Але мало хто знає, що цим функціональність мережі не обмежується – в інтернеті працює й IP-телефонія, що надає можливість здійснювати голосові виклики за копійковими розцінками.

Як працює цей вид телефонії і для чого він потрібен? У даному матеріалі ми розглянемо:

  • Основні протоколи IP-телефонії;
  • Принципи роботи IP-телефонії;
  • Принципи тарифікації та багато іншого.

На закінчення ми дамо докладну інструкцію щодо підключення до інтернет-телефонії.

Що таке IP-телефонія

IP-телефонія є одним із наймолодших видів зв'язку. Фактично вона з'явилася в 1999 році, коли було розроблено та затверджено Session Initiation Protocol або SIP-протокол. Йому передував менш досконалий, але з цього щонайменше функціональний протокол H.323. Він використовується і донині, але все рідше і рідше.

Протокол H.323 досить складний, він не заощаджує трафік і характеризується недостатньою підтримкою мобільності користувачів. Що стосується протоколу SIP, то він більше гнучкий та простий. Він економить трафік, на його основі можуть працювати різні програми та пристрої. Користувачі в мережах, що використовують SIP-протокол, можуть безперешкодно переміщатися по всій планеті зі збереженням свого SIP-ID (аналог телефонного номера) – для цього в структурі SIP-мереж передбачені сервери місцезнаходження.

SIP-протокол дозволяє:

  • Здійснювати голосові дзвінки;
  • З'єднувати абонентів за допомогою відеозв'язку;
  • Передавати файли та іншу мультимедійну інформацію;
  • Обмінюватися текстовими повідомленнями;
  • Грати в онлайн-ігри.

Для зв'язку абонентів використовується мережа інтернет, а для дзвінків на мобільні та стаціонарні телефони по всьому світу задіяні спеціальні шлюзи.

Існує ще один протокол VOIP-телефонії – це протокол IAX2, розроблений для роботи з IP-АТС Asterisk. Він не такий відкритий, як SIP-протокол, зате суттєво заощаджує інтернет-трафік. Крім того, протокол IAX2 забезпечує більш чистий і надійний зв'язок, оскільки передача даних ведеться через один порт, а не через декілька, як у SIP.

Переважна більшість операторів IP-телефонії надає свої послуги за допомогою протоколу SIP, оскільки він відрізняється своєю доступністю та простотою організації зв'язку. Протокол IAX2 частіше застосовується в установчих IP-АТС.

Як працює IP-телефонія

Рядовим користувачам зовсім не потрібно розбиратися в премудростях протоколів, що використовуються. Їм більш важливими є чистота телефонного зв'язку, наявність додаткових сервісних послуг та низькі тарифи на внутрішньоросійські та міжнародні виклики. Як працює цей вид телефонії та чому тут використовується мережа інтернет?

VOIP-телефонія для чайників – це пояснення на пальцях. Тому ми розглянемо, як з'єднання між двома VOIP-телефонами максимально спрощено і доступно. У стані спокою обидва телефони підключені до Інтернету та з'єднані з серверами вибраного оператора. Як тільки абонент набере внутрішній номер іншого абонента, сервери знайдуть його місцезнаходження та надішлють йому сигнал дзвінка.Після дзвінка між абонентами встановиться зв'язок. Виклики йдуть через інтернет, лінії традиційної телефонії тут не використовуються. Тому тарифікація внутрішньомережевих викликів відсутня – абоненти оплачують лише трафік, що витрачається (своєму провайдеру), який у більшості випадків безкоштовний.

Здійснювати дзвінки через VOIP-телефонію можна в наступних напрямках:

  • Между абонентами однієї мережі, з використанням SIP-ID;
  • Между абонентами різних мереж, з використанням SIP URI (цей ідентифікатор схожий на адресу електронної пошти);
  • C VOIP-телефонів на мобільні та стаціонарні телефони по всьому світу;
  • З мобільних та стаціонарних телефонів на VOIP-номери.

В останніх двох випадках дзвінки здійснюються через спеціальні шлюзи, розташовані в тих чи інших містах та країнах.Тим самим досягається істотна економія коштів, оскільки переважно виклики йдуть через канали мережі Інтернет, не торкаючись традиційної телефонії, для якої важлива відстань до абонента, що викликається.

Також абоненти IP-телефонії мають можливість підключати до свого облікового запису прямі та віртуальні номери, що належать різним містам та країнам – з їх допомогою зручно приймати вхідні дзвінки. До речі, абоненти IP-телефонії можуть перебувати в будь-якій точці світу - протокол, що використовується, забезпечує їм найвищий рівень мобільності.

Встановивши програмний телефон на свій комп'ютер, можна відправитися з ним до Бразилії, США, Європи, Китаю або будь-якої іншої країни. Абонент зможе залишатися на зв'язку скрізь, де є доступ до Інтернету. При цьому тарифікація для нього та інших абонентів не зміниться.

Внутрішньомережі завжди залишаються безкоштовними.Місцезнаходження абонентів не має жодного значення – вони можуть бути як у сусідніх кабінетах, так і на різних кінцях планети. Якщо абоненти користуються прямими номерами, то їх місцезнаходження, як і раніше, не має жодного значення – можна приймати виклики на свій особистий московський номер, перебуваючи десь в Аризоні. Це називається мобільністю абонентов.

Скільки коштує IP-телефонія

Ми вже знаємо, що таке VOIP-телефонія – це цікава можливість здійснення викликів через інтернет, з економією власних коштів. Традиційний міський телефон не може похвалитися прийнятною тарифікацією дзвінків, тоді як VOIP-телефонія відкриває широкі можливості для спілкування з усім світом.

Однією з переваг IP-телефонії є безкоштовні дзвінки всередині мережі. Тобто два абоненти, зареєстровані в одного провайдера, можуть спілкуватися абсолютно безкоштовно, задіявши для цього програмні або апаратні VOIP-телефони.Порадують абонентів і недорогі виклики по всьому світу.

Як працює традиційна телефонія? Чим далі знаходиться абонент, тим дорожче хвилина зв'язку. У мережі інтернет відсутня географічна прив'язка, отже, передача трафіку у будь-яких напрямках здійснюється без обмежень та без додаткової оплати за той чи інший напрямок. Тут виконується і передача голосового трафіку. Тому і тарифи на зв'язок виходять нижчими.

Тарификація викликів

Тарифи на IP-телефонію іноді вражають своїми низькими цінами за тими чи іншими напрямками. всього коштують дешевше, ніж дзвінки по Росії - це стосується викликів на мобільні та стаціонарні номери. При цьому абонентська плата за послуги здебільшого відсутня – тут немає оплати за лінію, оскільки абоненти вже сплачують за доступ до інтернету.

Тарификація у VOIP-мережах така:

  • Всередині мережі провайдера – абсолютно безкоштовно;
  • Всі вхідні дзвінки – безкоштовно (у більшості випадків);
  • Дзвінки на стаціонарні та мобільні телефони – залежно від напрямку, від 40 коп/хв.

Також, передбачена можливість прийняття викликів на прямі номери, які купуються та оплачуються окремо (за бажанням) – за них стягується щомісячна абонентська плата. Належність прямих номерів тим чи іншим містам обирається абонентами самостійно. Наприклад, ніщо не заважає купити прямий номер у Москві, Санкт-Петербурзі, Краснодарі або в інших країнах.

Для прийняття дзвінків без прямих номерів передбачені віртуальні номери з додатковими цифрами. Дзвоніть на них так – спочатку абонент дзвонить на спеціальний номер провайдера (вони є в багатьох містах), а після встановлення виклику набирає додатковий номер SIP-абонента.Наприклад, +7-495-1234567, після гудка 123456. Вхідний дзвінок для абонента буде безкоштовним (у більшості випадків).

Що потрібно, щоб підключити IP-телефонію

Відповідаючи на запитання щодо IP-телефонії для чайників, ми розповімо, як підключитися до цього виду телефонії на прикладі провайдера Zadarma. Підключення здійснюється за кілька кроків:

  • Зареєструйте обліковий запис на сайті провайдера, вказавши адресу електронної пошти, своє ім'я та пароль;
  • Додайте в аккаунт номер мобільного телефону та отримайте 20 бонусних рублів;
  • Налаштуйте програмний телефон або скористайтеся функцією «Дзвінок із сайту».

У своєму особистому кабінеті на сайті провайдера ви отримаєте інформацію про налаштування програм і зможете ознайомитися зі своїми додатковими номерами – роздайте їх своїм друзям, близьким або колегам, щоб вони змогли зателефонувати на ваш IP-телефон.

Функція «Дзвінок із сайту» дозволяє дзвонити без налаштування IP-телефону. Доступ до неї знаходиться у розділі «Послуги». Перед абонентом відкривається класична цифрова набірна панель, що пропонує набрати номер людини, що викликається. Також можна зберігати контакти та переглядати історію дзвінків. Що стосується IP-телефону, рекомендуємо використовувати власну програму оператора Zadarma – введіть для входу SIP ID та пароль, додаткові налаштування не знадобляться.