Встановлення та налаштування дитячого режиму на телефоні Android для обмеження доступу

Anonim

Що таке дитячий режим на андроїд і для чого він використовується

Інтернет є дуже корисним, але в той же час дуже небезпечним місцем. Стосується це переважно саме дітей. Мережа надає доступ не лише до цінної та корисної інформації, але й до різних заборонених для дітей матеріалів: порнографії, екстремістського чи шокуючого контенту. Інтернету все одно, хто ним користується, тому захищати дитину доведеться самостійно. Якщо діти часто користуються мобільними телефонами, можна спробувати встановити дитячий режим на Андроїд.Про це і розказано нижче.

Що таке дитячий режим на Андроїд

Дитячий режим - важлива та потрібна опція для всіх, хто піклується про своїх синів

Перед тим як налаштувати Андроїд для дитини, слід розглянути, що взагалі являє собою дитячий режим. Отже, «Дитячий режим» («Батьківський контроль») - це узагальнена назва режимів керування телефоном або окремими його функціями, що дозволяє дати точні вказівки, які дії дитина може здійснювати на телефоні або планшеті, а які ні.

Наприклад, дитячий режим у браузері дозволяє блокувати неоднозначні сайти із загального реєстру розробників або Роскомнагляду. Те саме можна організувати і через послуги провайдера Інтернету або оператора мобільних даних. Ще один спосіб - параметри маршрутизатора, які часто містять список обмежень, що настроюються.

Стосується це не тільки Глобальної мережі, але й функціоналу телефону. Гаджети під керуванням операційної системи Андроїд можуть забезпечити умови, за яких дитина не зможе зайти в будь-які програми без пароля. Це дуже корисно, адже функція дозволяє не тільки вберегти дитячу психіку від шокуючих матеріалів на різних сайтах, а й заборонити заходити в налаштування та змінювати їх. Стосується це в першу чергу зовсім маленьких дітей.

Дитячий режим в самій ОС представлений досить слабо, тому багато хто часто користується різними вузькоспеціалізованими додатками з великим набором параметрів, фільтрів і вбудованим вимкненням Інтернету або телефону.

Батьківський контроль дозволяє обмежити час перебування в Мережі

Для чого використовується дитячий режим на пристроях Андроїд

Що таке диктофон на Андроїд і для чого він використовується

Телефони та планшети давно перестали бути предметом розкоші. У дорослих людей не було сенсорних пристроїв у школі. Вони й мріяти про це не могли. У сучасних школярів наворочений апарат з'являється часом вже в першому класі або дитячому садку.

Батьки йдуть на такі кроки через те, що хочуть завжди мати зв'язок зі своїми дітьми та спостерігати за ними за допомогою трекінгу. Деколи телефони використовуються далеко не для того, навіщо вони купувалися дорослими. Допитливі діти часто починають активно сидіти в Мережі та рано чи пізно потрапляють на ресурси, де розміщується зовсім не дитячий контент: порнографічні матеріали, інформація екстремістського чи шокуючого характеру та інші непотребства.

У зв'язку з цим і виникає необхідність забезпечити хоч якийсь рівень захисту для своїх дітей. Для цього і вживаються спроби налаштувати батьківський контроль на гаджетах під управлінням ОС Андроїд або хоча б увімкнути дитячий режим.

Основними функціями режиму батьківського контролю є:

  • оберігання дітей будь-якого віку від шокуючого та забороненого у зв'язку з віковими обмеженнями віртуального контенту;
  • захист дитини від завантаження цього контенту, а також вірусних програм, які розраховані на довіряти недосвідчених користувачів;
  • обмеження часу перебування в Інтернеті, іграх та інших програмах;
  • заборона на використання електронних гаманців та віртуальних карт батьків. Діти часто можуть не туди натиснути і купити якийсь непотрібний додаток або переказати гроші зловмиснику.

Дитяча оболонка для Андроїд, з якого не можна просто вийти на робочий стіл

Як обмежити доступ дитині до пристрою за допомогою вбудованих засобів Андроїд

Як багато хто вже знає, смартфони і планшети під управлінням операційної системи Андроїд не мають батьківського контролю в тому розумінні, в якому він був описаний вище. Незважаючи на це, вони мають низку обмежувальних заходів, що дозволяють взяти контроль у свої руки.

Модем - що таке і для чого використовується

Одне з найпопулярніших рішень - «Захист додатків». Деякі оболонки типу MIUI на Xiaomi добре реалізували функції захисту встановлених додатків за допомогою ПІН-кодів, паролів і графічних ключів. Активація має такий вигляд:

  1. Переходять до «Налаштування» гаджета.
  2. Знаходять розділ «Захист додатків» і заходять до нього.
  3. Вказують надійний код доступу будь-якого виду, що сподобався.
  4. Вибирають із представленого списку ті програми, доступ до яких буде закрито до введення пароля.
  5. Застосовують та зберігають всі зміни.
  6. Перевіряють працездатність зазначених параметрів.

Ще одне рішення, яке підходить для зовсім маленьких дітей - «Блокування в додатку». Функція дозволяє вибрати один додаток для запуску, відкрити його на весь екран і не боятися, що дитина зможе з нього вийти, тому що йому це не вдасться.

Щоб використовувати функцію, рекомендується дотримуватися поетапної інструкції, наведеної нижче:

  1. Переходять у головне меню пристрою.
  2. Вибирають вкладку «Безпека», а потім «Блокування у додатку».
  3. Здійснюють активацію цієї функції.
  4. Виконують запуск будь-якої програми, яка має бути зафіксована, та натискають на аналогову або цифрову кнопку «Огляд».
  5. Вибирають додаток, задають його і трохи тягнуть пальцем до появи значка шпильки (закріплення).
  6. Натискають на кнопку. Додаток та його вікно будуть недоступні для виходу.

Щоб згорнути екран, необхідно натиснути кнопки «Повернутися» та «Огляд».

Заборона на переміщення між вікнами, яку дитина не зможе відключити

Ще один спосіб обмежити дітей - встановити заборону на купівлю та скачування програм з офіційного магазину Google Play Market. Достатньо просто встановити обмеження у вигляді ПІН-коду. Робиться це так:

  1. Переходять у додаток Google Плей Маркет.
  2. Відкривають пункт «Налаштування» шляхом натискання на кнопку «Меню» та пошуку відповідного пункту. Виглядає він як три горизонтальні рисочки.
  3. Знаходять розділ батьківського контролю та переводять відповідний параметр у стан «Активно».
  4. Встановлюють захисний цифровий ПІН-код.
  5. Задають обмеження на завантаження програмного контенту, а також музики та фільмів за віковими критеріями.
  6. Для заборони на здійснення платних покупок у налаштуваннях облікового запису активують функцію «Аутентифікація при здійсненні покупки».

До уваги! На вибір батька представлено кілька вікових категорій: 3+, (найжорсткіші), 7+, 12+, 16 + і 18+ (найм'якіші). Більше того, є можливість дозволити всі категорії вікових груп без жорстких обмежень.

Установка обмежень на скачку та покупку цифрового контенту в Гугл Плей Маркет

Встановлення та налаштування сторонніх додатків для контролю дій дитини на Андроїд

Є також ряд сторонніх програм, які дозволяють контролювати всі дії дітей у їх телефонах або планшетах. Вони мають значно більший функціонал, ніж стандартні засоби або блокувальники від оператора або провайдера.Найвідоміші - Google Family Link та Kaspersky Safe Kids.

Google Family Link

Gboard - що це за програма на андроїді та для чого вона використовується

Якщо дитина має свій обліковий запис у системі Google, його можна додати в контроль Family Link. Для цього достатньо:

  1. Виконати перехід до параметрів пристрою.
  2. Вибрати розділ «Google» та підрозділ «Батьківський контроль».
  3. Приступити до початку налаштування.
  4. Вказати вік дитини та натиснути на кнопку «Далі».
  5. Вказати обліковий запис або створити новий обліковий запис.
  6. Виконати вхід до батьківського профілю.
  7. Чітко дотримуватися всіх інструкцій сервісу.

Важно! Налаштувати такі зміни можна лише тому випадку, якщо людині виповнилося повних 18 років. Дані беруться з облікового запису Google. Крім цього, телефон повинен мати версію операційної системи, починаючи від Android 5.0 і вище.

Google Family Link - офіційний сервіс дитячого режиму від компанії Google

Kaspersky Safe Kids

Всем відомий розробник антивірусних програм загального та спеціального користування «Касперський» також створив програму, яка є одним із найкращих втілень батьківського контролю на пристроях Андроїд. Продукт містить окремі керовані та керуючі програми для дітей та їх батьків, а також дає останнім можливість:

  • блокувати доступ до мережі;
  • визначати місце розташування дітей;
  • сканувати їх гаджети;
  • проводити стеження за їх активністю;
  • включати різноманітних оповіщення.

Фільтри та блокування Мережі теж є. До них відносяться і захист від небажаних веб-сайтів, управління проведенням часу в Інтернеті та іграх, фіксація часу роботи гаджета та звіти про активність дітей у соціальних мережах.

Інтерфейс Kaspersky Safe Kids на планшеті

У матеріалі було розглянуто, що таке дитячий режим на Андроїд, як включити його і навіщо це потрібно. Інтернет не такий нешкідливий, як багатьом здається, і на дітей у ньому чекає безліч неправильного та аморального контенту. Саме тому батькам потрібно брати це до уваги і поставити на пристрої свого чада програми контролю часу в Мережі в різних додатках.