Як додати або видалити програму в автозавантаженні на Android: де знаходяться налаштування

Anonim

Що таке автозапуск додатків на Андроїд - включення та відключення

Часто у людей після багатьох годин роботи в тій чи іншій мобільній або комп'ютерній операційній системі постають питання про автозавантаження додатків. Суть у тому, що разом із нею стартують непотрібні програми, а програми, які мають відкриватися, чомусь цього не роблять. Причому це стосується не тільки комп'ютерних ОС (Windows, Mac або Linux), а й мобільних систем, а більшою мірою – Андроїд.У цьому матеріалі буде розібрано, що таке автозапуск додатків на Андроїд, як відключити автозавантаження на Андроїді та які способи для цього є.

Що таке автозапуск додатків на Андроїд

Автозапуск програм на операційній системі Андроїд, як легко здогадатися з назви терміна, є процесом автоматичного запуску та завантаження тих чи інших додатків разом з ОС девайса. Ця функція є в більшості систем для мобільних телефонів та персональних комп'ютерів.

Автозавантаження Андроїд може бути корисним, а може й забити багато системних ресурсів

Процес автозавантаження супроводжується мимовільним завантаженням програми або окремих її частин для подальшої роботи у фоновому режимі. Останній є спеціальним режимом, коли активна або не дуже робота процесу закривається від користувача, через що здається, що нічого не запущено.Насправді служба продовжує працювати, виконуючи, наприклад, ті чи інші запити до мережі або файлової системи, перевіряючи оновлення програмного забезпечення на серверах розробників і так далі.

Навіть якщо людина не використовує програмне забезпечення, воно все одно може працювати на тлі основної роботи іншого софту. За таким принципом сьогодні функціонує більшість програмних рішень.

В приклад таких додатків можна навести клієнти від соціальних мереж та месенджерів. Вони постійно працюють у фоновому режимі для перевірки надходження нових повідомлень та регулярно оновлюють листування на цей предмет. Як тільки повідомлення надходить, програма фіксує його і надсилає користувачеві повідомлення з текстом, іконкою та ім'ям відправника (залежить від налаштувань).

Автозавантаження додатків на Android починається зі стартом операційної системи та часто відбирає ресурси

Також до подібного софту належать різні віджети, які постійно взаємодіють з інтернетом для оновлення даних:

  • віджети погоди,
  • курсу валют,
  • новостей і так далі.

Вони запускаються на фоні зі стартом системи і є повністю активними процесами протягом всієї сесії роботи ОС Андроїд.

Важно! Іноді трапляються такі програми, які, перебуваючи в активних процесах, забирають у системи велику кількість оперативно пам'яті та інших ресурсів. Для зниження навантаження люди відключають їх авторозвантаження і запускають софт тільки в тому випадку, коли його функціонал необхідний.

Які наслідки від програм, що постійно працюють у фоновому режимі

Що таке клонування програм Android

Якщо користувач буде тримати запущеними відразу дві або три програми в режимі фону, це нормально.Більше того, цілком припустимо, що працюють ті процеси, які зараз не використовуються. Так, наприклад, інтернет-браузер часто може бути включений на тлі, але багато ресурсів він не забирає. Йому це потрібно для того, щоб при кожному запуску не завантажувати процесор, а брати необхідні файли з оперативної пам'яті пристрою.

Слідкувати за розподілом системних ресурсів допоможе пункт «Використання пам'яті»

Допустима кількість служб, які запущені у фоновому режимі, вважають виходячи з кількості доступної оперативної пам'яті гаджета. Так, якщо смартфон має чотири гігабайти пам'яті, то цілком нормально, що вона завантажується на один гігабайт. Якщо ж з усього цієї кількості, навпаки, вільно всього пару гігабайт або взагалі один, це вагомий привід задуматися і почати шукати вимогливі програми або навіть шкідливе ПЗ.

Порада! Настійно не рекомендується прибирати з фонових процесів будь-які сервіси Гугла, месенджери та інші додатки, що мають технології розсилки типу «Push».

Для того, щоб обчислити нормальну кількість фонових програм для свого пристрою, необхідно використовувати просте правило: дивляться на кількість програм, що працюють на фоні. Всі дані про них знаходяться у системних налаштуваннях (розділ «Пам'ять»). Навіть якщо їх достатня кількість, але вони не займають багато пам'яті, то не варто переживати. Видаляти їх з фонового завантаження необхідно в тому випадку, якщо людина дуже рідко користується ними.

Наибольшее внимание следует уделять приложениям, занимающим более 10 процентов ОЗУ. Їх слід вимикати у будь-якому разі, але з одним нюансом. Якщо серед цих сервісів є Google або потрібні месенджери, то робити їх не варто. В іншому випадку можна зіткнутися з помилками синхронізації або не отримати важливе повідомлення вчасно.

Те саме стосується і програм, якими активно користується людина. Якщо вони вантажать більше, ніж звичайно, але часто використовуються, то не варто їх вимикати. Це нормально, коли в автозавантаженні Андроїда знаходиться десять позицій, половина з яких запускається самим користувачем досить рідко.

Можна зупинити служби активних додатку вручну, але допоможе це до перезавантаження

Видалення програм з автозапуску засобами системи на Андроїд

Увімкнення або вимкнення компонентів Windows 7

Прибрати повністю програму з автозапуску через Андроїд не вийде, але можна буде обмежити її фонову активність. Для цього на нових андроїдах (8, 9, 10) виконують такі покрокові дії:

  1. Переходять у меню пристрою та вибирають пункт «Налаштування».
  2. Серед усіх параметрів натискають на «Додатки та повідомлення».
  3. Відкривають список додатків через параметр «Відомості…».
  4. Шукають пункт для вимикання та вибирають його.
  5. У вікні вибирають вкладку «Батарея».
  6. Вимикають тумблер навпроти напису «Робота у фоновому режимі».

Автозапуск Android може бути налаштований за допомогою стандартних засобів операційної системи

Для більш старих версій операційних систем Андроїд (7 і нижче) підійде така інструкція:

  1. Перейти в системні «Налаштування» гаджета та виконати пошук пункту «Про телефон» або «Про систему». Зазвичай він знаходиться наприкінці списку.
  2. Знайти інформацію про номер збірки та натиснути на неї кілька разів до появи вкладки «Для розробників» та відповідного повідомлення.
  3. У вкладці, яка з'явилася, знайти вкладену вкладку «Неактивні програми».
  4. Виконати вимкнення непотрібних програм на фоні та перезапустити комп'ютер.

Важливо! Настійно рекомендується встановити режим економії заряду акумуляторної батареї. Це допоможе не тільки оптимізувати роботу програм, але й обмежувати їх роботу у фоновому режимі для економії заряду батареї.

Управління автозавантаженням на більш старих версіях здійснюється через інструменти розробника

Видалення програм з автозапуску за допомогою сторонніх програм на Андроїд

Увімкнення та вимкнення компонентів Windows 10

Іноді користувачів не влаштовують функціональні можливості ОС Андроїд, і вони шукають сторонні програмні рішення з відпрацьованим інтерфейсом та великими можливостями. Одним із таких засобів стає додаток All-In-One Toolbox. Воно дозволяє оптимізувати роботу ОС за рахунок зупинки автозавантаження деяких системних сервісів та служб користувача.

Поетапна інструкція по роботі з нею виглядає так:

  1. Встановити All-In-One Toolbox з офіційного магазину Play Market.
  2. Надати їй доступ до деяких даних та файлів при першому запуску.
  3. Проскроліть екран вниз для відкриття вкладки «Автозавантаження».
  4. Вимкнути сервіси користувача окремо або всі разом.
  5. Переглянути інформацію про системні служби і також відключити їх у міру необхідності.

Заборонити завантажувати програми з операційною системою допоможе All-In-One Toolbox

Як додати програму в автозапуск на Андроїді

Іноді потрібно навпаки включити автозапуск програми. Для цього також знадобляться сторонні засоби. Одним із найзручніших і найпростіших у використанні є «AutoStarts – No root».Воно дозволяє створити список додатків, які стартуватимуть разом із ОС із зазначеним користувачем інтервалом. «AutoStarts – No root» можна встановити з Google Play.

Необхідно запустити програму та натиснути на кнопку «Додати» біля розділу «Програми». Далі вибирають необхідні пункти та включають автозавантаження кнопкою «Почати автозавантаження».

Після цього спочатку запускатиметься сама програма у вигляді служби, яка почне завантаження вибраних користувачем програм у звичайному для операційної системи режимі. Android, автозавантаження якого можна визначити стандартними засобами, не може сам додавати необхідні служби в автозапуск. На допомогу приходять такі рішення.

«AutoStarts – No root» виконує включення автоматичного завантаження додатків

Таким чином, було розказано, як прибрати автозапуск програм на Андроїд і як зробити автоматичне завантаження деяких програм.Налаштувати процес можна, по-перше, за допомогою стандартних встановлених засобів операційної системи. А по-друге, допоможуть у цій справі сторонні програмні рішення, які мають гнучкіший функціонал і певні можливості, яких немає у звичайного користувача при взаємодії з параметрами Андроїда безпосередньо.