Як вимкнути автоматичні оновлення на Андроїді

Anonim

Сучасним мобільним операційним системам властиво оновлюватися. Завдяки оновленням вони стають швидше, економічнішими в плані споживання ресурсів і безпечними в плані забезпечення захисту даних. Але в деяких випадках постійне отримання нових файлів призводить до диких витрат трафіку. Як відключити оновлення на Андроїді та позбутися постійних запитів на отримання нових «обновок»?

У цій статті ми розглянемо:

  • Вимкнення оновлення операційної системи – вони виходять не так часто, але їх обсяг може бути дуже великим;
  • Вимкнення оновлення встановлених програм – обсяг даних тут не менший, оскільки програми оновлюються значно частіше.

В результаті ми отримаємо пристрій, який оновлюватиметься лише вручну, без самостійних дій.

Оновлення на Андроїді

Оновлення в Android-пристроях бувають двох типів – це оновлення для операційної системи та оновлення для додатків. Операційна система Android оновлюється порівняно рідко, приблизно 2-3 рази на рік. Розробники закривають старі «дірки» і відкривають перед користувачами нові можливості.

Нові оновлення надсилаються виробникам смартфонів та планшетів, після чого ті адаптують файли до своїх пристроїв. Оновлення для операційної системи найчастіше отримують власники пристроїв від великих брендів – це Samsung, LG, Sony, Nexus, Xiaomi, Huawei та багато інших. Власники планшетів та смартфонів від маловідомих брендів можуть не розраховувати на оновлення. Те саме стосується тих, хто купує дешеві пристрої з нижчого цінового сегмента.

Щодо програм, то вони оновлюються на всіх смартфонах і планшетах, незалежно від виробника пристроїв користувача. Як тільки розробники випускають нову версію софту, вона автоматично стає доступною всім. Частота випуску оновлених версій може бути різною – від кількох днів до одного разу на рік. Але як тільки з'являються «обновки», вони автоматично встановлюються на смартфони та планшети.

Вимкнення оновлення додатків

Як здійснюється оновлення додатків на смартфонах та планшетах з Андроїд? Усі нові версії запитуються через інтернет. Для отримання даних використовується:

  • Мобільний інтернет 3G або 4G – як правило, пакети трафіку тут обмежені, а регулярні оновлення призводять до повного вичерпання;
  • Інтернет через Wi-Fi – трафік тут найчастіше безлімітний, тому Android-пристрої «пожирають» його, не соромлячись в апетитах.

Також передбачено такий режим роботи, коли перевірка наявності оновлень здійснюється за будь-якого підключення, а сам процес оновлень запускається тільки при підключенні через Wi-Fi.

Робиться це не тільки для економії трафіку, але й, щоб уникнути накопичення сміття у внутрішній пам'яті. Не кожне оновлення дає користувачам якісь важливі нововведення – найчастіше зміни криються у внутрішній структурі додатків. Тому занадто велика частота оновлень часто шкодить Android-пристроям, особливо дуже слабким.

Отже, як відключити автоматичне оновлення програм на Андроїді? Відкрийте Play Market і зайдіть в «Параметри – Автооновлення програм». Тут є три пункти:

  • «Будь-яка мережа» – софт оновлюється за будь-якого підключення до інтернету;
  • «Тільки через Wi-Fi» – автоматичне оновлення працює тільки при підключенні до бездротової точки доступу;
  • «Ніколи» – повне відключення автооновлення програм.

Тут нас цікавить остання галочка. Встановіть значення «Ніколи», якщо ви плануєте повністю відмовитися від автоматичного оновлення. Також ви можете встановити значення "Тільки через Wi-Fi" - при підключенні через мобільну мережу з'являтимуться лише повідомлення про наявність "обновок", а самі вони завантажаться лише при підключенні через Wi-Fi.

Якщо ви захочете оновити програми вручну, запустіть у Play Market і зайдіть у розділ «Ігри та програми – Мої програми та ігри». Тут ви зможете оновити одразу всі програми, натиснувши на кнопку «Оновити все» або вибрати оновлення для однієї програми.

Як вимкнути оновлення системи на Андроїді

Боїтесь, що черговий вихід нового оновлення «зжере» весь ваш трафік? Тоді ми навчимо вас, як вимкнути автоматичне оновлення Android. Найнеприємніше полягає в тому, що оновлення завантажуються в мовчазному режимі – ми лише отримуємо повідомлення, що вони готові до встановлення. Тобто, трафік вже витрачено (прикріше, якщо це був мобільний трафік, а не доступ через WI-Fi). Як вимкнути оновлення системи на Андроїді? Робиться це в такий спосіб – заходимо до «Налаштування – Про пристрій – Оновлення ПЗ».

Тут ми побачимо дві галочки:

  • Автооновлення – встановивши цю галочку, ви запустите автоматичну регулярну перевірку наявності оновлень. Якщо її зняти, то наявність «обновок» не перевірятиметься;
  • Тільки Wi-Fi – якщо ви найчастіше користуєтеся мобільним інтернетом, і не хочете, щоб чергове оновлення вагою під 500-600 Мб (іноді до 1 Гб) з'їло весь ваш трафік, зробіть цю галочку активною.

Для того щоб повністю відключити автоматичне оновлення системи Android, зніміть першу галочку – тепер ваш трафік буде в безпеці.

Зверніть увагу, що випуск установки оновлень може зробити ваш смартфон більш спритним і економічним у плані споживання електроенергії. Тому ми не рекомендуємо вам повністю вимикати автоматичне оновлення. Залиште його активним, але встановіть галочку "Тільки через Wi-Fi", щоб не витрачати мобільний трафік. Як показує практика, деякі оновлення бувають дуже вдалими і значно прискорюють роботу Android-пристроїв.

Якщо після встановлення оновлення Android ви зіткнулися з ситуацією, що пристрій став сильно «гальмувати», не робіть загальне скидання – це не допоможе повернутися до попередньої версії. У цій ситуації вам необхідно знайти файл із попередньою прошивкою (наприклад, на форумі 4pda) та зробити «відкат».Зверніть увагу, що перепрошивка гарантійних пристроїв призводить до втрати гарантії. Якщо не вистачає знань для проведення перепрошивки, зверніться до найближчого сервісного центру.