Увімкнення та вимкнення фонового режиму на Андроїді: що це таке

Anonim

Що таке фоновий режим у телефоні Андроїд - як прибрати

Практично кожен власник смартфона під керуванням операційної системи Андроїд чув про таке поняття, як «фоновий режим», або зустрічав його на спеціалізованих ресурсах або форумах, присвячених мобільним телефонам. Не всі точно знають, що він означає, тому в цьому матеріалі буде докладно розказано, що таке фоновий режим у телефоні Андроїд, навіщо він потрібен і як влаштована ця технологія.

Що таке фоновий режим у телефоні Андроїд

Фонова робота – корисна особливість ОС Андроїд

Фоновий режим – це спеціальний режим роботи деяких компонентів операційної системи, при якому програми та процеси програм працюють без відома користувача та без його безпосередньої участі. Наприклад можна навести якийсь месенджер. Чоловік начебто закрив його і не бачить, як він працює.

Іноді навіть здається, що він неактивний, але це тільки на перший погляд. Як тільки користувачеві надходить SMS-повідомлення, програма обробляє його, запускається або показує відповідне повідомлення з текстом повідомлення. Все це завдяки тому, що вона була запущена у фоновому режимі.

Деякі приклади не такі позитивні. В ОС Андроїд є безліч попередньо встановлених сервісів Google, які активують навіть тоді, коли людина не користується ними. Вони здатні з'їдати пристойну частину системних ресурсів при фоновій роботі, використовувати лімітований інтернет-трафік при завантаженні оновлень і так далі.Найгірше, що видалити їх без наявності рут прав не вийде. Їх можна тільки відключити.

Для чого це потрібно

Додатки, які працюють у фоновому режимі, найчастіше не витрачають багато системних ресурсів і підключаються до глобальної мережі лише в тому випадку, якщо користувач знаходиться недалеко від знайомої точки доступу Wi-Fi. Вони регулярно взаємодіють з мережею щодо будь-яких важливих оновлень, сповіщають про це людину і запитують, чи варто встановити її чи потрібно почекати.

Важливо! Це дуже корисно, коли користувач зайнятий і не може щодня переглядати потрібні оновлення улюблених програм. Також фоновий режим потрібний для оповіщення власника пристрою про нові повідомлення, зміни та новини.

Малюнок 2 Моніторинг процесів, що працюють у фоновому режимі

Чим відрізняється від фонової передачі даних

Крім фонового режиму на девайсах є фонова передача даних. Ця функція здатна визначати режим обліку, надсилання та отримання будь-яких даних на фоні. Якщо ця опція буде активована, то програми за наявності доступу до глобальної мережі будуть отримувати доступ до неї. Відключивши ж функцію передачі, людина дозволятиме програмі чи грі отримувати вихід у мережу лише тоді, коли буде запущена і активна.

В якості прикладу слід навести той самий месенджер або будь-який інший сервіс обміну повідомленнями або поштою. Якщо у них не буде доступу до фонової передачі інформації, то вони не зможуть зв'язуватися сервером, і не повідомлятимуть користувача про нові листи чи повідомлення навіть тоді, коли зв'язок з інтернетом на телефоні є. Відбудеться це тільки після входу в додаток, де людина побачить відразу кілька листів або повідомлень, які прийшли за час його відсутності.

Як працює фоновий режим на Андроїді

Як прибрати батьківський контроль на телефоні андроїд

Фоновий режим працює за аналогією з комп'ютерною версією цієї технології, адже спочатку він з'явився на десктопних операційних системах і лише потім перекочував на мобільні платформи на кшталт Андроїд, iOS або Windows Mobile.

Принцип його дії полягає в запуску програм у прихованому режимі, при якому вони не заважають користувачеві та не впливають на загальну продуктивність системи, але при цьому активно продовжують виконувати свої специфічні функції:

  • Оновлення ОС та програм.
  • Связь із сервером для оновлення даних на віджетах.
  • Оповідання людини про нові СМС-повідомлення або новини в месенджерах чи соціальних мережах і так далі.

Усього у додатків на телефоні під керуванням ОС Android є кілька станів роботи:

  • Активне. Додаток активно працює.
  • Неактивне. Програма була запущена і на даний момент знаходиться у фоновому режимі, але не виконує будь-яких дій через переход девайса в режим сну і т.д.
  • Фонове. Вікна програми не на поточному екрані, але воно все ще працює у згорнутому вигляді.
  • Зупинене. Програма не виконує своїх функцій, але знаходиться в пам'яті пристрою.
  • Незапущене. Програма була видалена зі списку ПЗ, що активно виконується або не була запущена взагалі.

Картинка 3 Заборона використання фону

Включення та відключення фонового режиму на Андроїді

Після знайомства з питанням про те, що таке фонове підключення в Андроїд, необхідно розібрати, як відключити фоновий режим на Андроїд. Користувач спокійно може видалити деякі програми з фону або навпаки додати їх туди.

LTE - що це таке в телефоні андроїд, як користуватися

Повністю вимкнути режим не можна, але можна вимкнути передачу даних. Для цього:

  1. Переходять до параметрів свого телефону.
  2. Вибирають розділ «Бездротові мережі» або «Мобільний інтернет».
  3. Знаходять пункт «Передача даних» та параметр «Попередження та ліміт».
  4. Встановлюють певні попередження, коли софт витрачає більше трафіку, ніж він повинен і обмежують споживання інтернету у разі вичерпання ліміту.

Способи скоротити кількість активних процесів користувача через інженерне меню

«Вбити» деякі процеси, що працюють на тлі, через інженерне меню – вкрай незручно. Деякі варіанти для процесорів MTK взагалі не надають такої можливості, тому рекомендується користуватися спеціальними програмами або самостійно чистити автозавантаження.

Очищення автозавантаження

Не всі знають, як зупинити програму на Андроїді. Насправді можна вмикати та вимикати фон для кожної програми окремо. Це допоможе лише до перезапуску, тому слід чистити автозавантаження телефону. Для цього можна скористатися спеціалізованою програмою, оскільки стандартних рішень для цього не передбачено.

Одна з них – All-In-One Toolbox, що дозволяє прискорити девайс за рахунок видалення непотрібних програм, які сильно гальмують ОС під час завантаження телефону. Це також позбавляє фонових процесів, якими супроводжується запуск додатків в авторозвантаженні.

Теж саме можна зробити і вручну, але доведеться видаляти програми або зупиняти їх активність для кожної окремо. Для цього переходять у налаштування, знаходять розділ з програмним забезпеченням і зупиняють частину запущених додатків.

Картинка 4 Зупинка програми дозволяє прибрати її з автозапуску

Як подивитися список процесів, що працюють у фоні на Андроїді

Що таке кеш у телефоні андроїд - детальна інформація

Для того, щоб ознайомитися зі списком активних та працюючих на фоні додатків, необхідно завантажити програму Greenify або вищеописане рішення (All-In-One Toolbox). Відразу після входу перед людиною з'являються всі активні процеси з можливістю їх відключення та «приспання».

Якщо завантажувати стороннє програмне забезпечення не хочеться, то можна скористатися стандартним рішенням:

  1. Перейти до параметрів пристрою.
  2. Знайти розділ «Додатки».
  3. Вибрати вкладку «Активні».
  4. Переглянути список та за бажанням видалити деякий софт з пам'яті шляхом його зупинки.

Малюнок 5 Інтерфейс Greenify

Переваги та недоліки фонової роботи додатків на Android

Якщо говорити про переваги роботи на фоні, то варто виділити наступні:

  • Часткова автоматизація виконуваних процесів оновлення ПЗ або повідомлення людини, які не вимагають її втручання.
  • Зростання функціональності мобільного апарату та операційної системи.
  • Розширення функції мультизадачності, коли девайс виконує відразу кілька процедур.

Важливо! Є у цього підходу і мінуси, основний з яких полягає у високому споживанні енергії акумулятора девайса. Коли служби активно працюють, телефон не може увійти в режим сну і зберегти автономність роботи на пару годин більше.

Картинка 6 Робота в All-In-One Toolbox

Які фонові процеси на Android не можна зупиняти

Якщо керуватися принципом, що слід зупинити ті програми, які витрачають найбільший відсоток зарядки акумуляторної батареї і ті, які займають найбільше ОЗУ, то це часом може привести не туди.Вся справа в тому, що найбільшу кількість ресурсів та зарядки витрачає сама операційна система та її компоненти. Решта розподіляється між системними та користувальницькими додатками.

Починати потрібно з програм, у назві яких є слово «Google». Робити це потрібно спокійно і без фанатизму, хоча скільки дійсно важливі сервіси і служби просто не дадуть себе закрити і зупинити. Не варто закривати і такі програми: Google Search, Google Play Services, Google Contacts Sync, Google Keyboard, Google Play Store. Решта, якщо людина цим не користується, може бути зупинено. Керуватися при цьому слід списком статистики використання системних ресурсів та енергоспоживання.

Картинка 7 Аналіз витрат системних ресурсів

Тепер питання про те, як відключити фонові програми на Андроїд, закрито. Сьогодні є багато програм для роботи з фоном, що дозволяють налаштувати, дозволити або заборонити запуск тих чи інших служб чи процесів.