Коли скасують роумінг у Криму в 2019: МТС

Anonim

У 2014 році Крим увійшов до складу Російської Федерації, але послуги мобільного зв'язку на території регіону досі надаються в режимі дорогого національного роумінгу. У 2018 році його вартість знизилася, але включені в пакетні тарифи хвилини та трафік тут, як і раніше, не працюють. Згідно з заявами голови Федеральної антимонопольної служби Ігоря Артем'єва, скасування роумінгу в Криму відбудеться вже цього літа.

Коли скасують роумінг у Криму

Кримський роумінг зникне з 1 червня 2019 року. Саме з цього дня почне працювати закон про ліквідацію національного роумінгу, ухвалений 24 квітня.Згідно з документом, він зникне не лише у Криму, а й на території інших регіонів. Суть закону така – незалежно від місця знаходження абонента в Росії, він повинен обслуговуватися за домашнім тарифом, без додаткових націнок та альтернативної тарифікації.

Новість торкнеться всіх російських стільникових операторів, у тому числі і віртуальних - до них увійшли Мегафон, Білайн, Теле2, Тінькофф Мобайл, Danycom, Йота і багато інших. Щодо абонентів МТС, то вони вже сьогодні можуть подорожувати Кримським півостровом без жодного роумінгу. Інші оператори пропонують альтернативну тарифікацію з похвилинною та помегабайтною оплатою.

Умови для абонентів після скасування роумінгу

Відсутність національного роумінгу в Криму – це можливість спілкуватися на тих самих умовах, що й удома. Як приклад візьмемо тарифний план «Мій онлайн» від Теле2 – він включає 500 хвилин на російські номери, 15 Гб інтернету, безліміт усередині мережі та безліміт на месенджери та соціальні мережі.У Криму ці пакети не працюють, послуги зв'язку тарифікуються інакше:

  • Вхідні дзвінки – 1 руб/хв;
  • Вихідні виклики за місцем та Росією – 3 руб/хв;
  • Відправка SMS та MMS по Росії – 3 руб/шт;
  • Мобільний інтернет – 3 руб/Мб.

Ніяких домашніх пакетів і безлімітів – тільки сувора щохвилинна та помегабайтна тарифікація. Зі скасуванням роумінгу в абонентів буде діяти звичайний домашній тариф – можна буде без проблем користуватися інтернетом, активно спілкуватися в соцмережах та викладати туди сотні фотографій з літнього відпочинку без втомливого підрахунку дорогих мегабайт.

Чому виникають складнощі зі скасуванням роумінгу

Скасовувати роумінг на півострові не хочуть самі оператори, незважаючи на тиск з боку ФАС. Фактично їхні мережі тут відсутні, що пов'язано з острахом санкцій з боку західних країн за роботу на території півострова.

«Як показує досвід Росії, нам великі компанії говорили про те, що якщо піде роумінг, вони зазнають величезних збитків. А насправді, за рахунок того, що зросла їх виручка від кількості абонентів, що збільшилася, вони тільки виграли. Їхні доходи насправді навіть з вирахуванням податків лише збільшилися. Це станеться і тут. Особливо і тому ще, що Крим виявився настільки привабливим для російських туристів, що вже цього року до вас заїде рекордна кількість людей», – зазначив голова ФАС Ігор Артем'єв.