Теле2 заборонив поповнювати мобільний

Anonim

Нещодавно в інтернеті з'явився опис схеми шахрайства, в якій використовувався виведення грошей за допомогою сім-карт Теле2. Після повідомлень про це мобільний оператор обмежив прийом платежів на рахунки десятьма транзакціями на день. Керівництво оператора пояснює такий крок ризиком атак на офіційний сайт із боку колишнього партнера системи ChronoPay. Введені обмеження повністю відповідають встановленим нормам банківської сфери, але завдяки такому рішенню можна ускладнити виведення грошей шахраям, оскільки для махінацій знадобиться набагато більше сім-карток.

Що змінилося

Оператором Теле2 були введені обмеження на поповнення мобільного рахунку всього 10 транзакціями на добу. Раніше подібних операцій можна було зробити до 50 на добу.

Керівництво оператора підтвердило, що були введені обмеження, але вони не вплинули на якість фінансових послуг для користувачів. Такі обмеження пояснюють тим, що було помічено атаки з номерів, пов'язаних із колишнім партнером оператора. У той же час представники оператора не пояснили, як саме обмеження платежів пов'язане із поміченими атаками.

На що були скарги

У середині квітня стало відомо, що до Роскомнагляду та МВС надійшло кілька скарг від інтернет-користувачів, які втратили гроші, взяли участь у платних опитуваннях і безпрограшних лотереях.У ході розгляду стало відомо, що для виведення грошей шахраї, найімовірніше, використовували сім-картки оператора Теле2.

У Роскомнагляді журналістам підтвердили надходження таких скарг. Вже 18 квітня було проведено закриту нараду, в якій взяли участь представники силових відомств, Роскомнагляд та Теле2. Нарада була присвячена ситуації і методам ефективної боротьби зі зловмисниками.

Протягом деякого часу партнером Tele2 в області електронної комерції був майданчик ChronoPay. Але у квітні цього року оператор розірвав відносини з цією компанією та почав співпрацювати з Газпромбанком. При цьому власник ChronoPay Павло Врублевський розповідає, що незадовго до того, як Теле2 відключився від платформи, спостерігалося просто атипове зростання грошових переказів. Він каже, що позиція керівництва Теле2 викликає у нього глибоке подив, оператор ніяк не відреагував на те, що за неповні півроку оборот коштів зріс у 4 рази.

Пан Врублевський вважає, що жодних атак не було і близько. Просто оператор намагався зберегти липовий трафік, пропускаючи в деяких випадках 30 тисяч поповнень з численних карток на один телефонний номер.

Компанія ChronoPay розраховує вирішити всі спірні питання з Теле2 у суді.

Думка експертів

На думку експерта, така схема могла бути використана несумлінними роботодавцями для ухилення від податків. У цьому випадку роботодавець проводить поповнення сім-карток співробітникам і за рахунок цього знижується податок на прибуток. Але така сіра схема має швидко впадати у вічі податковим органам.

Великі операції потрапляють під контроль

Компанія Теле2 привела ліміти поповнення мобільних рахунків до норм знеособлених платежів у банках, каже керівник Content Review С. Половніков. Цілком можливо, що ліміти були змінені на вимогу Газпромбанку, але суті це не змінює.

Щоб повністю виключити будь-які шахрайські схеми, оператору на якийсь час слід перекрити можливість виведення коштів з мобільних рахунків, оскільки сумлінним абонентам, по суті, така опція і не потрібна.