Вбудовані eSIM в Росії в 2019 році успішно тестують Ростелеком і Tele2

Anonim

Незважаючи на заборону використання eSIM в Росії в 2019 році, російські оператори проводять експерименти з впровадження даної технології у своїх мережах. Про це повідомили Теле2 і Ростелеком. Саме Теле2 успішно вводить eSIM, передавши на тестові смартфони інформацію, необхідну підключення до мережі. Комерційний запуск відбудеться не раніше 2020 року, після того, як Мінкомзв'язку розробить нормативну базу для впровадження даної технології в Росії.

У Ростелекомі розповіли, що їм вдалося підключити до мережі відразу кілька пристроїв. Яких саме оператор не розголошує. Але в даний час їхня кількість невелика - підтримкою технології мають:

  • Останні моделі iPhone;
  • Google Nexus;
  • Деякі моделі планшетів;
  • Розумний годинник від Apple і Samsung.

Також вона є в деяких розумних пристроях, що створюються для роботи з інтернетом речей (IoT).

Що говорять інші оператори

Інші оператори жодних коментарів не дали. Але Мегафон та Білайн вже готуються до проведення експериментів з новою технологією. Щодо МТС, то компанія вже встигла провести серію тестів. Експерти кажуть, що оператори «великої трійки» побоюються конкуренції – розвиток eSIM може призвести до появи конкурентів із цінами нижчими за ринкові. Дешевими віртуальними операторами можуть стати такі гіганти, як Apple та Google.

Що таке eSIM і для чого це потрібно

Технологія передбачає наявність у смартфонах, планшетах та інших пристроях вбудованих SIM-модулів.Інформація в них записується дистанційно, що виключає похід до салону зв'язку – можна буде підключитися прямо з дому чи офісу. А відсутність звичних слотів під традиційні SIM-картки дозволить виробникам пристроїв заощадити вільне місце і пустити його на щось інше.

Чим це вигідно для абонентів

Технологія eSIM вигода відсутністю традиційної SIM-картки. Абоненти можуть підключатися до мережі без допомоги консультантів в офісах. Також вони будуть позбавлені зайвої тяганини з сімками при переході між операторами. В даний час законодавство передбачає обов'язкову зміну SIM-карток при зміні оператора зв'язку. А сама технологія прирівнюється до копіювання вмісту сімки – законом такі операції заборонені.

Чому ФСБ проти

Проти технології виступають не тільки оператори, а й Федеральна служба безпеки. Експерти служби зазначають, що eSIM не дозволить використати вітчизняні криптографічні системи шифрування трафіку.Проте застосування технології практично сприятиме розвитку конкуренції і знизить витрати операторів підключення нових абонентів. Одночасно з цим eSIM відкриває шлях до розвитку мереж 5G.