Як відключити антивірус Ростелеком в особистому кабінеті самостійно

Anonim

Практично 10 років Ростелеком пропонує клієнтам підключити антивірус Касперського в рамках боротьби з вірусами. Послуга найчастіше підключається автоматично. Місяць антивірусник працює безкоштовно, але потім, якщо абонент його не відключає, починає нараховуватися абонплата. За рік набігає досить пристойна сума. Клієнти, часто навіть не підозрюючи про це, перетворюються на своєрідних спонсорів оператора зв'язку.

Підключили всіх

Один із абонентів Ростелекому у квітні звернув увагу на те, що абонентська плата за послуги оператора дещо зросла. Він зателефонував до контактного центру з метою з'ясувати, чому відбулися зміни. Абоненту розписали, з чого складається оплата. Сюди увійшли інтернет, цифрове ТБ, додатковий телевізор та найдивніше – платний антивірус Касперського. Вартість останнього становила понад 100 рублів на місяць.

Абонент обурився, що подібну послугу він точно не підключав, на що йому абсолютно відповіли, що в листопаді минулого року до цієї послуги автоматично підключили всіх, хто не відписався, той і платить. Але при цьому було запропоновано залишити заявку на відключення антивірусника. Примітно, що оператор повернув гроші цьому абоненту, але багато клієнтів компанії так і далі платять за нав'язану послугу.

У абонентів Ростелекому проблема з підключенням Касперського стоїть дуже гостро. В інтернеті є багато інструкцій щодо правильного відключення антивірусної програми. Цікаво, що «У відповідях Майл.Ру» вже 5 років залишається активною гілка розмови, де люди описують свій досвід вирішення цієї проблеми.

У соцмережах та на форумах можна прочитати, що антивірус у абонентів з'явився після оновлення тарифу. Щасливчиками виявлялися ті, кому надходило СМС з інформацією, що антивірус було підключено на місяць безкоштовно, а далі зніматиметься абонплата. Вони надсилали скарги та їх відключали від послуги. Але навіть заявки на відключення не завжди спрацьовували. Так, користувачі описали кілька випадків, коли в особистому кабінеті такої послуги і близько не було, а гроші продовжували зніматися.

Як відключити антивірус Ростелеком

На сайті оператора можна самостійно підключити та відключити антивірус. Там же можна переглянути і тарифи на такі послуги. Якщо абоненту з якоїсь причини не подобається антивірусна програма або він вважає, що вартість послуги дуже висока, її завжди можна відключити самостійно. Роблять це, дотримуючись такої інструкції:

  • Авторизуються на сайті в особистому кабінеті;
  • У налаштуваннях безпеки знаходять антивірусник і натискають на кнопку відмовитися від послуги;
  • Вводять номер телефону, на який потім прийде повідомлення з кодом, який потрібний для підтвердження операції.

Обробка запиту займає близько доби і відключення опції можна очікувати приблизно через цей час. про це в службу підтримки Ростелекому.

Компанії турбуються про безпеку клієнтів

Журналісти отримали відповідь з прес-служби Касперського, де йдеться і про Ростелекома. У листі сказано, що вже минули ті часи, коли можна було просто не відкривати підозрілих листів, які прийшли на пошту, і залишатися в повній безпеці. Ростелеком турбується про безпеку своїх клієнтів і намагається захистити їх від інтернет-загроз різного характеру. Було зазначено, що відключення від послуги досить просте, все написане в соцмережах не відповідає дійсності.

Давно поширена традиція, що перший місяць передплати антивірусної програми абсолютно безкоштовний. Людина може протестувати програму та зрозуміти, підходить вона їй чи ні. Якщо з якоїсь причини утиліт не влаштовує, його можна вимкнути ще до закінчення промоперіоду. У компанії запевнили, що всі абоненти інформують про умови. Але тут у листі було уточнення, що якщо абоненту було представлено неповну інформацію, він завжди може поскаржитися керівництву компанії.

Оператор Ростелеком і Касперський не дали відповіді, скільки ж антивірусників їм вдалося продати у такий спосіб, а скільки абонентів від послуги відмовилися. Немає такої інформації й у річному звіті Ростелекому. Слово «антивірус» там згадується лише один раз і те мова не йде про продажі. У звіті за 2017 рік є графа «Інші нетелекомунікаційні послуги», в якій може бути захований дохід від антивірусника. Так ось сума в цьому напрямі зросла на 18% порівняно з попереднім періодом, і склала більше 9 млрд рублів. Але цілком можливо, що це зовсім і не той розділ, Ростелеком це ніяк не коментує.

Боротьба з Ростелекомом

Виявилося, що Петербурзьке УФАС знайоме з проблемою нав'язування антивірусної програми не з чуток. З початку цього року до управління надійшло вже 4 заяви на неправомірні дії Ростелекому.Всі вони були перенаправлені до Росспоживнагляду, оскільки з 2015 року антимонопольний комітет може приймати скарги подібного типу тільки від юридичних осіб.

У петербурзькому УФАС розповіли, що абоненти можуть написати претензію Ростелекому. Зробити це можна телефоном, в офісі компанії і навіть через ЛК оператора. У претензії варто обов'язково вказати вимогу зробити перерахунок та повернути гроші за послугу, яка не замовлялася.

Росспоживнагляд регулярно бореться з порушеннями Ростелекому в різних куточках країни. Так, зовсім недавно у Волгоградській області суд визнав незаконними дії оператора щодо нав'язування свого обладнання під час укладання договору на надання послуг. В одному з автономних округів місцеве управління Росспоживнагляду оштрафувало компанію за неправильне укладання договорів. У Хабаровську суд був із тим, що людині нараховували абонплату навіть після розірвання договору. Одному з абонентів навіть присудили компенсацію за заподіяння моральної шкоди.

Скарги на Ростелеком продовжують надходити, але при цьому договір компанією не переглядається. Там досі є пункт про можливість автопідключення платних послуг.