Мобільні оператори відкрито збирають дані абонентів

Anonim

Російські оператори знають про своїх абонентів більше, ніж самі абоненти. Вони скрупульозно збирають і зберігають дані користувача, використовуючи їх у своїх цілях. На основі отриманої інформації створюються нові тарифні плани, запускаються опції та послуги, проводиться відкриття нових торгових точок, будуються нові базові станції в місцях частого скупчення людей і на трасах їх регулярного переміщення.

Оператори збирають:

  • Інформацію про додатки, що встановлюються;
  • Дані геолокації – відомості про переміщення абонентів;
  • Довідки про товари та послуги;
  • Пошукові запити, що надсилаються до пошукових систем;
  • Відомості про місця, де часто бувають абоненти;
  • Дані про витрати трафіку та хвилин.

Отримані дані зберігаються на серверах мобільних операторів і займають пристойні обсяги. Причому обсяги постійно зростають – типовим прикладом цього є МТС, який зібрав 1, 8 Пб за минулі три роки і збирається збільшити обсяг до 13 Пб (майже в 7 разів) до кінця 2019 року. Знеособлені дані використовуються у власних цілях або продають їх стороннім компаніям.

Чи небезпечно це

Насправді, побоюватися нічого – інформація зберігається в знеособленому вигляді. ні. Але є масиви даних про те, де найчастіше бувають абоненти, якими ходять дороги, що шукають в інтернеті.Аналіз отриманої інформації дозволяє:

  • Відкривати нові салони зв'язку у зручних для споживачів та абонентів місцях;
  • Коригувати зону покриття мережі відповідно до маршрутів пересування клієнтів;
  • Створювати тарифні плани, що відповідають потребам абонентів.

Оператори отримують вигоду та приріст виручки, абоненти – якісніший зв'язок та зручне розташування офісів обслуговування.

Типовим тому прикладом є остання лінійка Мегафону «Включайся!» з кешбеком. У ній є тарифний план «Відкривай». Він був створений з урахуванням абонентів, які не потребують великих пакетів послуг. Оператор проаналізував масові запити користувачів та їхній профіль споживання послуг, після чого розробив нові тарифні плани. Що стосується Білайна, то він проаналізував абонентські дані та відкрив на їх основі нові офіси – тепер вони розташовуються у зручних для відвідувачів місцях, а заразом приносять прибуток за рахунок продажу товарів та послуг.

Оператори стверджують, що жодні персональні дані в архіви не потрапляють. виступають різко проти збору інформації, нехай і знеособленої.